Waarom choline uit ei onmisbaar is voor lever en brein

Choline is onmisbaar voor de lever, stofwisseling en het brein.  Omdat choline slechts in beperkte mate wordt aangemaakt door het lichaam, moet je deze nutriënt uit de voeding halen. Deze voedingsstof zit onder andere in ei.

Choline onmisbaar voor lever en brein

Choline is nog niet zo lang geleden ontdekt en werd pas in 1998 erkend als benodigd nutriënt. 1, 2 En hoewel je lichaam wel wat choline aanmaakt, is het nodig om deze stof via de voeding binnen te krijgen. De meeste mensen consumeren niet genoeg choline.

Een B-vitamine

Choline is een water oplosbaar bestanddeel, en is geen vitamine of mineraal. Het wordt wel ingedeeld bij de vitaminen B, omdat de eigenschappen en functies identiek zijn. Het is een belangrijk nutriënt dat een aantal vitale lichaamsfuncties beïnvloedt .

Zoals de lever- en breinfunctie, de spierbewegingen, het zenuwstelsel en de stofwisseling. Wanneer je een adequate hoeveelheid consumeert, verminder je de kans op een aantal aandoeningen. 3 Choline hoort dus thuis in een gezond dieet.

De functies van choline

Choline is betrokken bij een aantal sleutelfuncties, waaronder:

 • Cel structuur: het is nodig om de vetten te maken die de integriteit van cel membranen ondersteunen 4
 • Cel signalering
 • Vet transport en metabolisme: het maakt de stof die nodig is om cholesterol te transporteren. Een tekort aan choline kan resulteren in de ophoping van vet en cholesterol in de lever. 5, 6
 • DNA synthese: samen met B12 en foliumzuur ondersteunt choline dit proces
 • Een gezond zenuwstelsel: choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij geheugen, humeur, spierbewegingen, regelmatige hartslag en andere basisfuncties.

Benodigde hoeveelheid

Een ADH is nog niet gesteld voor choline en is afhankelijk van genen en geslacht. Maar je kunt ongeveer het volgende aanhouden, op een dagelijkse basis  7 :

 • 0–6 maanden: 125 mg
 • 7–12 maanden: 150 mg
 • 1–3 jaar: 200 mg
 • 4–8 jaar: 250 mg
 • 9–13 jaar: 375 mg
 • 14–18 jaar, vrouw: 400 mg
 • 14–19 jaar, man: 550 mg
 • Volwassen vrouw: 425 mg
 • Volwassen man: 550 mg
 • Bij borstvoeding: 550 mg
 • Tijdens zwangerschap: 450 mg

Sommige mensen doen het prima met weinig choline, terwijl anderen meer nodig hebben. 8 In een studie ontwikkelden mannen een choline tekort, terwijl zij zich toch aan de richtlijnen hielden. 9

Wanneer men te weinig choline consumeert kan er lever – en spierschade ontstaan.

Sommige mensen lopen een verhoogd risico op een tekort

 • Sporters die aan uithoudingssporten doen 10, 11
 • Alcoholgebruikers  12, 13
 • Post menopausale vrouwen (oestrogeen helpt bij de productie van choline, de oestrogeenspiegels dalen bij post menopausale vrouwen) 14, 15
 • Zwangere vrouwen  16

De beste bronnen van choline

Dit zijn lever, eieren, vis, bloemkool en broccoli

 • Runderlever 68 gram: 290 gram choline
 • Kippenlever: 68 gram bevat 222 mg
 • Ei: 1 hard gekookt ei bevat 113 mg
 • Kabeljauw 85 gram: 248 mg
 • Zalm 110 gram: 63 mg
 • Bloemkool 100 gram: 25 mg
 • Broccoli 100 gram: 32 mg

Eén ei bevat ongeveer 20-25% van de dagelijkse benodigheid.

Als supplement zijn CDP-choline en alfa-GPC de beste typen.

Hart, brein en lever

Cardiovasculaire aandoeningen en beroertes

Een hogere choline-inname is in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. Zowel foliumzuur als choline zijn betrokken bij het omzetten van homocysteïne naar methionine. Een tekort aan B11 en/of choline kan leiden tot de ophoping van homocysteïne in het bloed, en dit staat weer in verband met beroertes en hartaandoeningen. 17 18

Intelligentie en geheugen

Choline verbetert de breinfunctie, waaronder het geheugen en de verwerking. Een supplement van 1000 mg per dag leidde tot een verbetering van het korte en lange termijn geheugen bij ouderen met geheugenproblemen. Ook bij Alzheimer vonden er verbeteringen plaats door suppletie (fosfatidylcholine). Voldoende choline tijdens de zwangerschap linkt met een goede breinontwikkeling van de foetus. 19, 20 , 21

Bipolaire stoornissen

Choline suppletie blijkt soms bipolaire stoornissen te kunnen behandelen en angst te verminderen. Ook is gebleken dat het symptomen van een manie verbetert. 22,  23, 24

Leveraandoeningen

Een tekort kan resulteren in leveraandoeningen. Uit een studie met 56.000 deelnemers bleek dat wie de hoogste choline-inname had, de kans op een leverziekte 28% lager was.  Bij een non-alcoholic leveraandoening, stond een lagere choline-inname in verband met ernstigere klachten. 25, 26.
Recente onderzoeken laten zien dat cholesterol en eieren het risico op hartaandoeningen niet verhogen. De dagelijkse consumptie van 1 of meerdere eieren brengt juist veel voordelen voor de gezondheid. (meer info)

 

 

 


© 2016.GoedGezond.