9 Bewezen effectieve manieren om sneller buikvet te verliezen -deel I

OEDGEZOND.INFO

Er zit meer achter buikvet dan je denkt: dit type vet is de grootste risicofactor voor chronische ziekten. Om buikvet sneller kwijt te raken kun je meer doen dan extra beweging alleen. Er zijn een aantal simpele tips, waardoor je buikvet sneller verliest. De tips zijn effectief en bewezen!

Effectieve bewezen manieren om buikvet sneller te verliezen

De BMI is misleidend.

Mensen kunnen visceraal vet hebben en dun van buiten, maar dik van binnen zijn. En dit is gevaarlijker dan obesitas. Een TOFI (thin outside fat inside) heeft een gezond BMI, maar meestal wel een buikje.

We weten dat het lastig is om van buikvet af te komen, maar er zijn 18 effectieve manieren die bewezen de buikomvang verminderen.

 

Hier lees je er alvast 9!

Eet veel vezels

Oplosbare vezels absorberen water en vormen een gel, waardoor voeding trager door het spijsverteringssysteem passeert. Studies laten zien dat dit type vezels gewichtsverlies bevordert, omdat zee en verzadigd gevoel geven. Er zullen zelfs minder calorieën geabsorbeerd worden. (1, 2, 3).

Maar dat is nog niet alles. Oplosbare vezels ondersteunen de afname van buikvet. Uit een grootschalige studie onder 1100 volwassenen bleek dat voor elke inname van 10 gram oplosbare vezels, de buikomvang met 3.7% afname over een periode van 5 jaar. (4).

Eet elke dag vezelrijk! Uitstekende bronnen van oplosbare vezels zijn lijnzaad, spruitjes, avocado’s, peulvruchten en bessen.

Mijdt de transvetten

Transvetten zitten niet alleen in de voor de hand liggende producten zoals chips en koekjes. Ze zitten ook in halvarine en margarine. Transvetten worden gecreëerd door waterstof in onverzadigde vetten zoals sojaolie te pompen. Deze vetten staan in verband met ontstekings- en hartziekten, insulineweerstand én een toename van buikvet. (5, 6, 7).

Toen apen tijdens een 6 jaar durende studie een dieet aten met veel transvetten, hadden ze 33% meer buikvet verworven dan de apen die een dieet met enkelvoudig onverzadigd vet consumeerden. (8). Voor ons gaat het in veel gevallen helaas niet anders: ook wij eten jaren achter elkaar een overdaad aan transvetten,

Op producten die transvetten bevatten kan ‘deels gehydrogeneerd’ staan, maar dit is ook weer niet altijd het geval.

Buikobesitas door alcohol

rowijn

Het kan ook een ingeburgerde gewoonte zijn om dagelijks een wijntje te drinken voor of tijdens het eten. Soms worden het er twee. Wanneer je geen tussenpozen inlast (alcoholvrije dagen) zet deze gezellige gewoonte de stofwisseling….vrijwel stil. Wanneer dit het geval is, zul je merken dat je nauwelijks een kilo kwijtraakt, wat je ook doet.

Van alcohol krijg je buikobesitas (ook wel centrale obesitas genoemd). Voor een overwegend bourgondische leefstijl betaal je dus wel een prijs. Je ziet dit eerder bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd (9, 10). De benen kunnen slank zijn, terwijl de buik dit niet is.

Wanneer je een kleinere buikomvang wilt, is minderen met alcohol de eerste maatregel. Je hoeft het niet op te geven, maar kan het anders indelen. Door bijvoorbeeld alleen in het weekend te genieten van een alcoholisch drankje, of dagelijks een bescheiden glaasje te drinken.

Moeilijk? Misschien niet als je dit hoort: in een studie met meer dan 2000 deelnemers was er minder buikvet bij degenen die weliswaar dagelijks alcohol nuttigden, maar slechts tot één drankje per dag. Degenen die meer alcohol nuttigden op de dagen dat ze dronken, hadden een grotere buikomvang. (11).

Eet proteïnerijk

Proteïnen zijn extreem belangrijk voor gewichtscontrole, ze zetten namelijk PYY vrij. PYY is een hormoon dat de eetlust onderdrukt, en verzadiging bevordert. Proteïnen versnellen ook je stofwisseling en zorgen ervoor de je spieren behouden blijven tijdens gewichtsverlies. (12, 13, 14).

Veel studies laten zien dat mensen die proteïnerijk eten, minder buikvet hebben. (15, 16, 17). Ga dus aan de vis, eieren, zuivel, vlees, whey proteïne of noten. Wanneer je volle zuivel neemt, sorteer je meer effect.

Zorg voor meer ontspanning

happy

Wat heeft stress met buikvet te maken, zou je kunnen denken. Stress triggert de bijnieren om cortisol te produceren, het ‘stress hormoon’. Cortisol zorgt voor een toegenomen eetlust en de opslag van buikvet. (18, 19).

Maar dat is niet alles: Vrouwen die al een grotere buikomvang hebben, zijn geneigd meer cortisol te produceren. En dit zorgt natuurlijk voor nog meer buikobesitas. (20).

Eet niet te veel suiker

Deze tip lijkt voor de hand te liggen. Maar suiker duikt ook op in producten waar je het niet in verwacht. In suiker zit fructose en dit staat in verband met meerdere chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes, obesitas en een vette lever. (21, 22, 23). De relatie tussen suiker en buikvet is duidelijk. (24, 25). Let op de verborgen suikers!

Je weet waarschijnlijk vast wel dat kunstmatige zoetstoffen voor  meer trek en een hogere calorie-inname zorgen.

Doe cardio en krachttraining

Aerobische beweging, zoals cardio, is een effectieve manier om de gezondheid te verbeteren om calorieën te verbranden. Ook is cardio het meest effectief om buikvet te verminderen. (26, 27, 28). Ongeacht intensiteit, is de continuïteit belangrijk. Zo bleken post menopausale vrouwen meer vet te verliezen wanneer ze 300 minuten per week cardio deden, versus 150 minuten per week. (29).

Krachttraining is belangrijk voor het behoud van de spiermassa, en kan eveneens effect hebben op buikvet. (30, 31). Bij tieners met overgewicht bleek de combinatie van krachttraining en cardio tot de grootste afname van visceraal vet te zorgen. (32). Als je met krachttraining begint, is het een goed idee om advies te krijgen van een gecertificeerde personal trainer.

Laat de bewerkte koolhydraten achterwege

We weten allemaal dat bewerkte koolhydraten verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename en buikvet. Voeding waarbij minder dan 50 gram koolhydraten per dag gegeten wordt, leidt tot verlies van buikvet bij mensen met overgewicht. (33, 34, 35).

Het is niet nodig om een streng koolhydraatarm dieet te volgen. Je kunt simpelweg de bewerkte koolhydraten vervangen voor de goede. Dit verhoogt de stofwisseling en vermindert buikobesitas. (36, 37).

Tomatensap voor een kleinere buikomvang

Ook het drinken van tomatensap zorgt voor een afname van de buikomvang. Toen deelnemers van een Taiwanese studie 8 weken lang dagelijks één glas tomatensap dronken, namen buikomvang, cholesterol en ontstekingsmarkers af. De vrouwen dronken een glas van ongeveer 280 ml, die 32,5 lycopeen bevatte. De tailleomvang was gemiddeld 1.6 cm afgenomen en de deelnemers waren gemiddeld 0.5 kilo kwijt. (39)

Volgende keer: 9 Bewezen effectieve manieren om sneller buikvet te verliezen  –deel II

© 2016, GoedGezond.

Share