(Nog) 9 Bewezen effectieve manieren om sneller buikvet te verliezen -Deel II

In het vorige artikel las je 9 effectieve tips waarmee je sneller buikvet verliest. En nu volgen nog 9 tips die eveneens bewezen zijn. Zelfs als je maar een paar van de tips opvolgt, ga je in positieve zin een verandering merken aan je buikomvang.

Buikvet sneller verliezen

Buikvet kwam er niet zomaar aan, dus raak je het ook niet ‘zomaar’ kwijt. En hoewel sommigen stellen dat het niet mogelijk is om vet plaatselijk te verliezen, zijn er wel degelijk methoden en voedingssoorten die vooral effect op je buikomvang hebben. Je raakt het vet op de buik met deze tips niet alleen sneller kwijt, ook voorkom je hiermee  vetopslag rond de taille in de toekomst.

Dit is een vervolg van Deel I.

Kook vaker met kokosolie

Kokosolie is een van de gezondste vetten die je kunt eten. De middenketenvetzuren stimuleren de stofwisseling en verminderen de hoeveelheid vet die je opslaat wanneer je calorierijk eet.  (1, 2). Sommige studies suggereren dat je door kokosolie centimeters rond de buik kunt verliezen.

Toen obese mannen dagelijks kokosolie namen voor de duur van 12 weken, verloren ze 2.86 cm aan buikomvang. Dit lijkt misschien niet veel, maar de mannen deden er verder niks bijzonders voor: ze volgden geen dieet en sportten er niet bij. (3, 4).

Om het verlies van buikvet te stimuleren, neem je het beste 2 eetlepels kokosolie per dag. Dit is de hoeveelheid die in de meeste studies voor goede resultaten zorgt.

Natuurlijk bevat kokosolie wel veel calorieën. Vervang dus de vetten die je gebruikt, in plaats dat je het extra toevoegt. Blijf de olijfolie wel gebruiken, deze biedt veel voordelen. Eén zo’n voordeel is dat het bakken van groenten in olijfolie, het fenolgehalte in groente versterkt.

Vermijdt drankjes met suiker

Drinken met suiker zit vol vloeibare fructose, en dit is een veroorzaker van buikvet. In waarom mensen wereldwijd dikker worden’ las je waarom vloeibare suiker nog erger is dan gewone suiker. De hersenen registreert de calorieën uit vloeibare suiker niet zoals bij vaste calorieën. (5). Dus als je dagelijks een aantal calorieën via je fris of fruitsap consumeert, laat je brein je niet automatisch minder calorieën consumeren. (6). Suiker in vloeibare vorm staat meestal bovenaan de calorie-inname en helaas zijn de meeste fruitsappen niet veel beter dan frisdrank. (7). Studies hebben laten zien dat slechts één drankje (fris of fruitsap) het risico op obesitas met maar liefst 60.1% vergroot, bij kinderen.

Suiker uit drinken leidt ook tot een toename van vet in de lever, en tot een zichtbaar grotere buikomvang (8, 9, 10).

Hetzelfde geldt voor vruchtensap. Vruchtensap bevat net zoveel suiker als frisdrank en andere suikerrijke drankjes. Het enige voordeel is dat er wel wat vitaminen en mineralen inzitten. Wanneer je vaak vruchtensap drinkt, loop je hetzelfde risico op een toename van de buikomvang. (11).Een longdrink glas ongezoete appelsap bevat 24 gram suiker (12).  Neem ongezoete ijsthee (die je makkelijk zelf kan maken), of doe een kan water in de koelkast met wat limoen (met schil en al) en een klein beetje munt, voor een fris en goed hydraterend drankje.


Gewoon water drinken ondersteunt gewichtsafname daadwerkelijk. Op welke manier, dat lees je in ‘hoe water drinken tot gewichtsverlies kan leiden’.


Slaap voldoende

slapen3
Slaap heeft een belangrijke functie voor de gezondheid. Terwijl je slaapt kunnen tal van lichaamsprocessen herstellen. Wanneer er sprake is van chronische slaapproblemen, leidt dit dan ook op den duur tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Wanneer je niet voldoende slaap krijgt, heeft dit ook gevolgen voor je gewicht. Hieronder valt ook een toename van buikvet.  (13, 14).

Een studie waarin bijna 70.000 vrouwen gevolgd werden in hun slaapgedrag, liet zien dat er bij vrouwen die minder dan 5 uur per nacht sliepen meer gewichtstoename was in vergelijking met vrouwen die 7 uur of meer per nacht sliepen. (15).Ook slaapapneu staat in verband met overtollig visceraal vet. (16).


Veel voeding en kruiden hebben een bewezen positief effect bij slaapproblemen!


Je voedingsinname in de gaten houden en beweging

Over calorieën tellen wordt verschillend gedacht, want moet dat nou? Nee, zeker niet, maar deze simpele methode blijkt wel te werken. Wanneer je van lichaamsgewicht en buikvet af wilt komen, moet je minder calorieën consumeren dan je lichaam nodig heeft. (17, 18, 19).  Het wordt ons tegenwoordig makkelijk gemaakt om de voedingsinname bij te houden door apps zoals MyFitnessPal.

Het bijhouden van je voedingsinname laat je ook zien hoeveel proteïnen, koolhydraten, vezels en micronutriënten je binnen krijgt. Op de meeste apps kun je ook je lichamelijke beweging bijhouden.

Eet elke week vette vis

Vis is rijk aan proteïnen en omega-3 vetzuren die onze gezondheid beschermen. (20, 21).Deze gezonde vetzuren kunnen ook voor een afname van visceraal vet zorgen. Studies bij volwassenen en kinderen laten een significante vermindering van lever- en buikvet zien door visolie supplementen. (22, 23, 24).

Neem een paar keer per week vette vis, zoals zalm, haring, sardientjes en/of makreel. Wil je er zeker van zijn dat je omega-3 verzuren uit een schone bron komen, ga dan voor een kwaliteit supplement.


In ‘omega-3 supplementen getest’ lees je welke goed uit de testen komen.


Voeg appelazijn toe aan je voeding

De consumptie van appelazijn heeft indrukwekkende voordelen voor de algehele gezondheid en de darmgezondheid. Ook reguleert het de bloedsuikerspiegel. (25). Het is het azijnzuur dat het hem doet: dit zuur vermindert de opslag van vet rond de buikstreek, althans bij dierstudies ).(26, 27, 28).

Toen obese mannen dagelijks 1 eetlepel appelazijn namen over een periode van 12 weken, verloren ze gemiddeld 1.4 cm aan buikomvang. (29). Eén tot twee eetlepels appelazijn per dag wordt als veilig gezien.

Neem probiotica

Probiotica zijn bacteriën die in sommige voeding en in supplementen zitten. Ze hebben tal van gezondheidsvoordelen , zelfs bij angst en depressie. Verschillende bacteriën spelen ook een rol bij gewichtstoename en –afname.

Bacteriën die voor een afname van buikvet zorgen, vind je in de lactobacillus familie; L. fermentum, L. amylovorus en L. gasseri. (30, 31, 32, 33).

Ga eens kortstondig vasten

Intermittent fasting is een van de krachtigste methoden om succesvol gewicht te verliezen. Het voordeel van intermittent vasten –of te wel kortstondig vasten- is dat je het op veel verschillende manieren kunt uitvoeren, precies op een manier die bij je past en vol te houden is. Bij intermittent vasten ga je van perioden van eten naar perioden van vasten. (34).Net als je het moeilijk hebt, kun je het einde alweer tegemoet zien. Je kunt bijvoorbeeld een of twee keer per week 24 uur vasten, of om de dag 16 uur vasten en al je voeding binnen een tijdsbestek van 8 uur eten. Uit een review van studies bleek dat mensen binnen 6-24 weken profiteren van een afname van buikvet van 4-7%. ( 35).


Deze manier van vasten verslaat werkelijk elk dieet. Meer informatie over dit onderwerp.


Drink groene thee

Groene thee is een uitermate gezond drankje. Het bevat antioxidant epigallocatechine (EGCG) die de stofwisseling een boost geeft. 36, 37).

Door EGCG zou je ook effectief buikvet verliezen; het effect is sterker wanneer je het combineert met bewegen. (38, 39, 40)

 


Welke groene thee (- supplementen) voldoende EGCG bevatten, lees je in ‘groene thee getest’.


© 2016, GoedGezond.