Onderzoekers ontdekken natuurlijke antidepressiva (te vinden in je koelkast!)

voeding

Een verrassende studie heeft één simpel geheim naar geluk ontdekt: natuurlijke antidepressiva die gewoon te vinden zijn in de groentela van je koelkast! Deze natuurlijke antidepressiva hebben grote effecten.

Natuurlijke antidepressiva, gewoon in je koelkast

Onderzoekers van de University of Warwick en de University of Queensland wilden het effect vaststellen van de consumptie van meer fruit en groenten. Veel studies hebben al laten zien dat groenten en fruit het risico op kanker, hartproblemen en andere vijanden voor de gezondheid flink verlagen.

In deze studie werd echter naar de emotionele voordelen gekeken. Bij het onderzoek -dat 2 jaar in beslag nam-  waren 6000 deelnemers betrokken. 1

Krachtig gelukseffect van groente en fruit: spectaculair!

Deelnemers die hun dieet met nauwelijks groenten en fruit veranderden naar 8 porties per dag, ervaarden een enorme toename in het gevoel van welzijn. En het begon snel. De stemming van de deelnemers steeg, vrijwel direct na het eten van de porties. Het effect was zelfs dusdanig groot, dat het voldoende was om diepe gevoelens van depressie –zoals die voorkomen bij rouw of scheiding- te overwinnen. De deelnemers ervaarden ook minder angst tijdens deze studie van 24 maanden.

Mentale voordelen groter dan de lichamelijke

Een van de auteurs, professor Andrew Oswald, merkt op dat het vooral de lichamelijke gezondheidsvoordelen van groente en fruit zijn die van de daken geroepen worden. Terwijl de mentale voordelen volgens hem nog groter en meer direct zijn.

Oswald: “Groenten en fruit boosten ons geluk veel sneller dan dat ze de lichamelijke gezondheid verbeteren.”

De richtlijnen vertellen ons dat we minimaal twee ons groenten en twee ons fruit per dag eten. Maar volgens deze studie kun je deze dosis beter vergroten naar 8 porties. Niet alleen geniet je een betere gezondheid nu en in de toekomst, maar ook een beter mentaal welzijn.

Carotenoïden

De onderzoekers weten niet exact waarom fruit en groenten zo’n groot anti-depressief effect hebben. Maar een eerdere studie vond een link tussen carotenoïden en geluk. Carotenoïden zijn een type antioxidant en geven fruit en groenten hun kleur, zoals bij wortel het geval is.

Dit betekent dat diepgekleurd groente en fruit de grootste voordelen voor het humeur hebben.

Top 5 fruit en groente voor een betere stemming

  1. Wortels
  2. Zoete aardappel
  3. Donkere bladgroenten
  4. Abrikozen
  5. Cantaloupe

Deze voeding: ook anti-depressieve werking

Gelijk met de publicatie van de Warwick-studie (in American Journal of Public Health), publiceerde American Journal of Nutrition een studie die eveneens het positieve effect van groente en fruit op depressie meldt: Flavonoïden, gewoon te vinden in tomaten, uien en aubergines, verminderen depressie bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Ook blijken twee porties citrusfruit of –sap al voor een afname van depressieve symptomen te zorgen.

Hoe dit kan?

De auteur van de studie (Harvard Medical School) meldt dat flavonoïden een neuro protectieve werking hebben. Ook passeren sommige metabolieten uit flavonoïden mogelijk de bloed-brein barrière. 2

Flavonoïden vind je onder andere in uien, aubergine, citrusvruchten, tomaten, bessen, druiven, tijm, noten, bonen en pruimen.

Heb je last van depressie of humeurigheid? Probeer de antidepressiva uit de natuur! De enige bijwerking is een betere gezondheid. Kleurrijk fruit en groenten zijn goed voor het lichaam….en de geest.

© 2016, GoedGezond.