Dit zit er echt in energiedrankjes

Vandaag vertelt voedingsdeskundige Anita in deze gastblog een en ander over energiedrankjes. Wat zit er in energiedrankjes en wat doet dit in het lichaam? En waarom kun je ze beter niet drinken als je wilt afvallen?

Energiedrankje of toch maar niet?

energie

Waarschijnlijk weet je al dat energiedrankjes niet erg gezond zijn. Ze zijn regelmatig uitgebreid in het nieuws waardoor het vrij bekend is dat ze bomvol suikers en cafeïne zitten.

Als je af wilt vallen kun je ze daarom beter niet drinken. Maar ook als je meer energie wilt kun je je er beter niet aan wagen. De schommelingen die ze veroorzaken in de bloedsuikerspiegel zorgen er juist voor dat je je de hele dag moe voelt.

Naast suiker zitten er nog meer ingrediënten in energiedrankjes die minder bekend zijn, maar wel op de één of andere manier negatieve of positieve effecten hebben op de gezondheid.

Hieronder lees je welke ingrediënten dat zijn.

1. Ginseng

Ginseng is een bekende kruidensoort die in Azië regelmatig gebruikt wordt om verschillende klachten te behandelen. Daardoor is het in principe goed voor de gezondheid. Het probleem is dat ginseng de werking van cafeïne versterkt, waardoor het nog meer zorgt voor een versnelde hartslag. Dit kan een onprettig en zelfs angstig gevoel opwekken. Pas daarom op met drankjes waar cafeïne en gingseng in zit. Een groene thee met ginseng is prima.

2. Taurine

Taurine is een aminozuur dat zich normaal gesproken bevindt in eiwitrijke vis. Het draagt bij aan het op peil houden van je vochtgehalte, aan een goede werking van het zenuwstelsel en aan het regelmatig kloppen van het hart. Taurine kan het effect van veel cafeïne op het hart neutraliseren, wat uiteraard positief is. Een product dat taurine bevat is daardoor een betere keuze dan een product met ginseng.

3. Guarana

Guarana is een stimulerend middel, net als cafeïne. De stof is veilig bevonden, maar de effecten van guarana in combinatie met cafeïne zijn nog niet onderzocht. Wees daarom altijd voorzichtig met het gebruik van Guarana.

4. Ginko biloba

Deze kruidensoort verhoogt vermoedelijk de alertheid. Het wordt sinds duizenden jaren gebruikt voor uiteenlopende medische problemen zoals dementie, angstgevoelens en schizofrenie. Het is onbekend of ginko biloba en cafeïne elkaar versterken.

5. Carnitine

Carnitine is een stof die wordt aangemaakt door het lichaam om vet om te zetten in energie. Je kunt carnitine ook kopen als sportsupplement, maar de werking ervan is niet bewezen. Sommige studies beweren dat carnitine kan bijdragen aan de behandeling van verschillende aandoeningen, maar ook dit is niet aangetoond. Carnitine in de sportdrank heeft dus (nog) geen bewezen effecten en laat je daardoor niet verleiden het te gebruiken tijdens het sporten. Drink liever gewoon water dat is het enige dat je echt nodig hebt.

6. Groene koffie extract

Groene koffie extract klinkt als een natuurlijk ingrediënt, maar in principe is het gewoon een andere vorm van cafeïne. Prima om eens uit te proberen maar beperk het gebruik tot maximaal 2 koppen per dag, meer is niet gezond voor je.