15 Gezonde dingen die de zon voor je doet

We leven helemaal op als het zomerweer is, en dat is geen verrassing: zelfs een beetje zon per dag vermindert al de kans chronische ziekten. Zon boost ook serotonine. Geen wonder dat we in een beter humeur zijn als de zon schijnt. En dat is allemaal te danken aan vitamine D. In dit artikel: 15 (verrassende!) dingen die een dosis zon voor ons doet.

Gezond in de zon

Goed voor de vitamine D spiegel

lopenindezon

En wat goed is voor onze vitamine D spiegel, is goed voor onze gezondheid.

Professor Michael Holick 1 (Boston University School of Medicine ) is de auteur van The UV Advantage. Hij zegt dat we minstens drie keer in de week een kwartier zonder zonnebrandmiddel in de zon zouden moeten vertoeven, om onze vitamine D spiegel een boost te geven. En hoewel je vitamine D uit de voeding kunt halen –via vette vis, biologische zuivel van dieren die gezond zijn en buiten lopen (die dus vitamine D hebben opgedaan) en eieren- eten de meeste van ons hiervan niet genoeg om de adequate hoeveelheden te krijgen. Dit betekent dat de zon de belangrijkste bron is.

Holick:

“Ongeveer 90 tot 95% van onze vitamine D is afkomstig van de zon. Het is essentieel voor de calciumopname, houdt onze botten gezond en beschermt tegen ernstige chronische ziekten later in het leven. Zoals bijvoorbeeld tegen osteoporose, diabetes 2, multiple sclerose en bepaalde vormen van kanker.”

Holick is ook auteur van “The Vitamin D solution.”

Met regelmaat een dosis zon

Verhoogt het serotonineniveau

In de zomer lijken we vrolijker te zijn en meer zin te hebben in activiteiten. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de zon het serotonineniveau verhoogt. Als je regelmatig het zonnetje meepikt kun je depressie buiten de deur houden, vooral wanneer je dit combineert met beweging. Die beweging hoeft niet super inspannend te zijn: gewoon een wandeling of fietstochtje is al voldoende. Beweging buiten de deur creëert ook meer endorfinen in het lichaam. 2, 3

Vermindert de kans op hartaandoeningen

Een studie in British Medical Journal laat ons weten dat mensen eerder geneigd zijn om in de winter aan een hartaandoening te overlijden. In de zomer komt dit minder voor. Aangenomen wordt dat lage vitamine D spiegels hiermee te maken hebben. De cholesterolspiegel stijgt ook in de winter, doordat de vitamine D spiegel lager wordt, meldde The Lancet. Professor Holick ondervond dat wanneer mensen met een hoge bloeddruk blootgesteld zijn aan UVB stralen in een zonnestudie, de bloeddruk net zo normaliseert als voorgeschreven medicatie dit doet.

Voorkomt diabetes

Vitamine D kan de ontwikkeling van diabetes voorkomen. Een Finse studie toonde dat kinderen die een paar jaar lang een vitamine D supplement kregen, maar liefst 80% minder kans hadden op het ontwikkelen van diabetes 1 als jong volwassenen. Een vitamine D tekort staat ook in verband met diabetes 2.  4

Verslaat de winterdepressie

De winterdepressie is erg vervelend; we hebben nog maar in weinig dingen zin, sociale contacten boeien ons minder, we voelen ons somber. En er is nog een ongewenste bijwerking van de seizoensdip: we gaan uit onvrede meer eten, waardoor er kilootjes aan komen. De winterdepressie wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan (zon)licht. Dit kun je eenvoudig behandelen door een lichtlamp. Blootstelling aan natuurlijk zonlicht is nog effectiever: ga een uur wandelen in de herfst en winter, natuurlijk het liefst wanneer er veel daglicht is. Onlangs bleek overigens uit een studie dat infrarood licht de serotoninespiegel doet stijgen. Ook de inname van vitamine D op zichzelf verbetert de symptomen. Bij één studie bleek de lichtlamp net zo effectief te zijn als fluoxetine. 5 6 7

Voorkomt Multiple Sclerose

Vitamine D staat in nauw verband met Multiple Sclerose. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. En hoewel de oorzaak niet helemaal vaststaat, weten wetenschappers dat blootstelling aan zonlicht in de kinderjaren het risico op het ontwikkelen van de ziekte later in het leven drastisch verlaagt. MS komt ook minder voor in zonnige landen. Andere studies zeggen dat vermoeidheid en depressieve symptomen van MS niet gerelateerd zijn aan de vitamine D-status, maar aan de blootstelling aan zonlicht. 8 9 10

Voorkomt tandbederf

De zon houdt je tanden sterk. Een tandheelkundige studie liet zien dat gaatjes vaker voorkomen bij kinderen in gebieden waar de zon minder schijnt, zoals bijvoorbeeld in Schotland. De hoeveelheid 12-jarigen met ongevulde gaatjes was drie keer groter dan in meer zuidelijk gelegen gebieden. 11

Vermindert chronische pijnklachten

De zon verwarmt de spieren en vermindert stijfheid en zo ook de pijn die veroorzaakt wordt door ontstekingscondities zoals artritis. Bij vrouwen met pijnlijke menstruatiekrampen die een redelijke vitamine D status hebben, bleek een eenmalige hoge dosis de klachten aanzienlijk te verminderen.  Een studie van de University of Manchester in the UK waarbij de data van 2300 mannen gebruikt werden, toonde dat er vaker sprake was van chronische pijn bij de mannen met een lage vitamine D spiegel. De mannen werden 4.3 jaar gevolgd, en wie een lage status had ontwikkelde ook eerder obesitas, inactiviteit, depressie en andere gezondheidscondities. Destijds meldde de onderzoeker: “Muscoskeletale pijn is een erkend symptomen van een ernstig vitamine D tekort, en speelt ook een rol bij meer algemene symptomen van chronische pijn, waaronder wijdverspreide pijn.” 12 13 14

Vermindert de kans op bepaalde vormen van kanker

Natuurlijk moeten overdrijven met de zon, omdat dit het risico op huidkanker verhoogt. De kans op andere vormen van kanker wordt echter verlaagt door voldoende zonlicht. Mensen die regelmatig aan de zon blootgesteld zijn, hebben minder kans op borst- en darmkanker. Hetzelfde effect doet zich voor bij blaas,- baarmoeder- en maagkanker. Het is ook hier weer de vitamine D die het hem doet. Probeer minimaal drie keer per week een kwartier zonder bescherming zonlicht mee te pikken en neem de rest van de tijd de veiligheid in acht (bescherm de huid, zoek de schaduw op, voorkom verbranding). Zodat je zonder schade van deze zonvoordelen profiteert.  15 16

Verhoogt de vruchtbaarheid

De zon verlaagt de melatoninespiegel, en melatonine onderdrukt de vruchtbaarheid. De kans om zwanger te raken is dan ook groter in de zomer. Zonlicht maakt niet alleen vruchtbaarder, ook de periode van de vruchtbaarheid is langer. Een Turkse studie liet iets interessants zien: vrouwen die minder dan een uur zonlicht per week krijgen, komen eerder in de overgang (soms wel zeven tot negen jaar eerder). Bij mannen stimuleert zonlicht de testosteronspiegel. Dit maakt de zomer de perfecte tijd om baby’s te verwekken. 17 18

Geeft meer energie

Melatonine reguleert de slaap zoals we weten. Bij een lagere melatoninespiegel ben je actiever. Dit is vaak te merken in de zomer: je hebt minder slaap nodig maar voelt je wel levendiger. Als je door natuurlijk licht wakker gemaakt wordt in plaats van door de wekker, maakt dat je je positiever voelt. Dit kan je in de winter ook bereiken door een alarmklok die ’s morgens geleidelijk aan het natuurlijke licht nabootst.  19 20

Goed voor de ogen en hersenen

Het zien van natuurlijk licht zorgt voor een betere breinfunctie. Je ogen moeten blootgesteld zijn aan natuurlijk daglicht en contactlenzen, zonnebrillen, brillen en glas blokkeren de gezonde zonnestralen.  De ogen bevatten lichtgevoelige cellen in de retina, die in direct verband staan met de hypofyse. Deze lichtreceptoren spelen een vitale rol bij de menselijke gezondheid. De effecten vinden niet alleen in het brein plaats, maar gelden voor het hele lichaam. Daglicht beïnvloedt het circadiaan ritme, omdat de lichtgevoelige cellen in direct verband staan met de hypothalamusregio in het brein. En dit is natuurlijk belangrijk voor een normaal slaappatroon, hormoonregulatie, sneller reactievermogen en gedrag. 21 22

Verzacht symptomen van het prikkelbare darmsyndroom

[envira-gallery id=”9726″]

Patiënten met Crohn of andere ontstekingsaandoeningen aan de darmen (PDS of Colitis Ulcerosa) hebben meestal een tekort aan vitamine D. Een redelijk recente studie meldde dat dit bij zo’n 83% van de patiënten met PDS het geval is. Zonlicht is een goede manier om de vitamine D spiegel te verhogen, maar (tijdelijk) suppletie kan de eerste boost geven. Een tekort kan eventueel binnen 3 maanden aangevuld worden, mits je ongeveer 2000 ie per dag gebruikt. Dit kun je in de wintermaanden doen, terwijl je in de zomermaanden van het zonlicht profiteert. Mensen met een ontstekingsaandoening aan de darmen nemen meestal vetten niet goed op, waardoor het moeilijk is om vitamine D uit de voeding te halen. 23 24

Maakt korte metten met menstruatieproblemen

Vrouwen met het premenstruele syndroom hebben hoogstwaarschijnlijk een vitamine D tekort.    Volgens endocrinoloog dr. Thys-Jacobs is PMS het resultaat van een disbalans in de voeding. Verandering van leefstijl en voeding kan de symptomen verminderen of zelfs elimineren. Hieronder valt ook vitamine D. Thys-Jacobs noemt PMS de manifestatie van een voedingstekort, en van een disbalans in mineralen. Als vrouwen niet voldoende calcium en vitamine D consumeren, reageren de hormonen die calcium reguleren (oestrogeen en progesteron) hier negatief op en ontstaan er PMS-symptomen. 25 26  27 28

Helpt bij huidaandoeningen

Blootstelling aan zonlicht kan klachten van psoriasis, acne en eczeem verminderen. Regelmatige blootstelling wordt dan ook wel voorgeschreven. Laat het zonlicht schijnen op de huid tot 30 minuten, voordat je een zonnebrandmiddel gebruikt. Voorkom zonverbranding. 29

Ondersteunt gewichtsverlies

Je wordt niet alleen blij van zonlicht doordat er meer serotonine aangemaakt wordt, maar het onderdrukt ook je eetlust. Het is vaak te merken dat we minder eten als het warm weer is. Vang dus minstens drie keer per week die zonnestralen op. Maar er is meer. Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben meer vitamine D nodig. Obesitas en metabole stoornissen worden mede veroorzaakt door een daling van vitamine D; lichaamsvet hoopt op en de stofwisseling vertraagt. Een adequate vitamine D status kan dit voorkomen en zelfs omkeren. 30 31

© 2016, GoedGezond