Lange transitietijd van voeding door darmen ongunstig

Een nieuwe studie geeft inzicht in hoe transitietijd van ontlasting, darmbacteriën en gezondheid sterk met elkaar linken. De tijd die voeding nodig heeft om de darmen te passeren is van grote invloed op de samenstelling van de bacteriën in de darmflora. En dit bepaalt weer grotendeels onze gezondheid.

Langere transitietijd voeding, ongunstig

De studie is gepubliceerd in Nature Microbiology en heeft duidelijke verbanden gevonden tussen de transitietijd en darmbacteriën (samenstelling, diversiteit en metabole bijproducten).

De bevindingen:

  • Hoe langer de transitietijd, des te meer microbiële diversiteit. Een langere transitietijd staat echter ook in verband met meer schadelijke metabolieten in de urine.
  • Een kortere transitietijd staat in verband met metabolieten die signalen afgeven voor vernieuwing van de darmwand.

Consistentie van ontlasting

De auteur van de studie nam de Bristol Stool Chart als uitgangspunt voor de studie (meer info: waarom het belangrijk is om je poep te checken voordat je doortrekt)

De Bristol Stool Chart is een schaal die de gewenste consistentie van ontlasting weergeeft. Consistentie en transitietijd zijn sterk afhankelijk van de samenstelling van het microbioom in de darmflora.

Een langere transitietijd staat weliswaar in verband met een meer overvloedige diversiteit in de darmflora, maar ook met een toegenomen hoeveelheid schadelijke bijproducten van proteïnen. Dit suggereert date en rijke bacteriële diversiteit in de darmen niet perse gelijk hoeft te staan aan een gezond spijsverteringssysteem, als er de diversiteit door een langere transitietijd komt.

Consistente ontlasting is een goede indicator van de transitietijd en staat in verband met een overvloed van gunstige bacteriën zonder al te veel schadelijke bijproducten.

Schadelijke bijproducten

De studieauteur denkt dat de doorlooptijd van voeding de drijvende kracht is achter een toegenomen diversiteit van darmbacteriën en van systematische circulatie van schadelijke bijproducten van proteïnen. Kortom: hoe langer de vertering van voeding duurt, des te schadelijker dit is.

Constipatie aanpakken is ziektepreventie

De uitkomsten van deze studie benadrukken hoe belangrijk het is om constipatie aan te pakken; om te voorkomen dat de darmbacteriën allerlei schadelijke bijproducten produceren. Deze schadelijke bijproducten speelt namelijk ook een rol bij autisme, ADHD en een lekkende darm en kunnen op den duur leiden tot darmkanker.

Verstopping is dus een risicofactor. En niet alleen voor genoemde aandoeningen, ook voor Parkinson’s.

Koolhydraten en proteïnen

Als voedsel te lang in de darmen blijft, vindt er een te snelle omschakeling plaats van koolhydraatvertering naar proteïne-afbraak. Als voeding korter in de darmen blijft, is dit juist gunstig voor de darmwand. De darmbacteriën produceren dan bijproducten die het darmslijmvlies vernieuwen. Een toegenomen diversiteit in van het darm microbioom is dus alleen gunstig, als deze niet ontstaan is door een lange transitietijd.

Koolhydraten zijn de favoriete manier van bacteriële fermentatie. Bacteriën gaan niet tot de eiwitstofwisseling over, totdat de koolhydraten ‘op’ zijn.

Vezels, water en beweging zorgen voor een meer correcte transitietijd, en hiermee ook voor gezondere darmen. En we weten hoe belangrijk dit is, voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid.

© 2016, GoedGezond