Brein Darmflora

Tweerichtingsroute darm-brein bij PDS en darmproblemen

Share Button
Er zijn twee routes die een rol spelen bij darmproblemen: een brein-darm route en een darm-brein route, blijkt uit nieuwe studie. Deze kennis maakt het makkelijker om angst en depressie via de darmen te behandelen.

Brein-darm route

En vice versa

darmbrein1

Er is een duidelijke brein-darm route bij patiënten met darmaandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom waarbij psychische symptomen eerst beginnen. Tegelijkertijd is er een evidente darm-brein route, waarbij het de darmsymptomen zijn die het eerst beginnen.

Angst en depressie duidelijke predictors PDS

In deze nieuwe studie, gepubliceerd in Alimentary Pharmacology & Therapeutics  zijn angst en depressie duidelijke predictors om PDS en andere spijsverterings- en darmproblemen binnen een jaar te ontwikkelen.

Mensen die bij aanvang van de studie geen angst of depressie ervaarden, maar wel PDS of indigestie meldden, rapporteerden een jaar later meer angst en depressie.

Bij eenderde van de mensen is de gastrointestinale stoornis er eerder. Maar bij tweederde van de gevallen is de stemmingsstoornis er eerder dan de gastrointestinale stoornis.

Auteur van de studie, prof. N. Talley: “We denken dat dit een doorbraak betekent om het plaatje van PDS rond te krijgen. De data indiceren dat sommige patiënten met PDS een primaire darmaandoening hebben die niet alleen de darmsymptomen uitleggen, maar ook de psychische stress. We hebben nu drie studies gedaan en uit alledrie blijkt deze nieuwe tweerichtingsroute. Behalve op de darmen, kan de focus nu ook gelegd worden angst en depressie die door de darmaandoening veroorzaakt worden.”

Eerdere studies maakten duidelijk dat de compositie van het darm microbioom een belangrijke rol speelt bij stemming en gedrag.

© 2016, GoedGezond.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.