Hoe zeep en tandpasta je darmflora verpesten

OEDGEZOND.INFO
Antibacteriële producten doen meer kwaad dan goed, meldt Science. De chemische stof triclosan verpest de darmflora. Triclosan zit in verzorgingsproducten zoals tandpasta, douchegels en vloeibare zeep.

Triclosan verstoort darmflora

Volgens de publicatie in Science  veroorzaakt triclosan chaos in de darmen.

Triclosan is een antibacterieel bestanddeel dat je vaak vindt in zeepproducten en tandpasta. De stof zit ook in speelgoed en plastic producten. Aanvankelijk werden producten met triclosan alleen in ziekenhuizen gebruikt, maar tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen op dagelijkse basis producten met de chemische stof.

Triclosan blijkt niet eens effectiever te zijn dan gewone zeep. 1

Triclosan, nadelige uitwerking op hormonen en lever

De zorg over de negatieve effecten van de chemische stof op de gezondheid en het milieu groeit. Triclosan is een beruchte hormoonverstoorder en heeft een nadelige uitwerking op de lever.

Triclosan in de urine

Diverse studies tonen dat er in urine een hoog percentage triclosan zit. En dit is niet alleen bij ziekenhuispersoneel zo. Een onderzoek uit 2008 liet zien dat 75%van de deelnemers -waarvan sommigen nog niet eens 6 jaar oud waren- triclosan in de urine hadden. 2 Triclosan zorgt ook voor een toename aan lichaamsvet. 3

Darmbacteriën en gezondheid

In de huidige studie legden de onderzoekers de focus op de minder bekende effecten van de stof; namelijk op de uitwerking die het op de darmbacteriën heeft.

Een verstoring van de bacterie samenstelling in het microbioom staat met een brede reeks van ziekten en metabole stoornissen in verband. Obesitas, het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en allerlei gedragsproblemen worden door de stof veroorzaakt, zeggen ook deze onderzoekers.

Studies op zebravissen lieten al zien dat triclosan de darmbacteriën behoorlijk snel verandert, maar dat het microbioom herstelde zodra blootstelling aan de stof voorbij was. 4 Uit een andere studie bleek weer het tegenovergestelde; de veranderingen in het ecosysteem van de darmen blijven bestaan, ook wanneer de blootstelling voorbij is.

Producten zonder triclosan, scheelt een beetje

Dit keer werden de effecten van triclosan bijgehouden bij deelnemers die 4 maanden lang producten met triclosan gebruikten, zoals tandpasta en vloeibare zeep. Na deze perioden stapten de deelnemers over op producten zonder de stof. De deelnemers werden vergeleken met een groep waarin geen triclosan-producten gebruikt werden.

Er werd meer triclosan in de urine gevonden in de periode waarin de triclosan-producten gebruikt werden.

Effect van triclosan op zuigelingen

De onderzoekers denken dat blootstelling aan de chemische stof slecht is voor de gezondheid van foetussen en pasgeborenen. Een studie van de New York University meldde in 2014 dat verstoringen van het darm microbioom bij zuigelingen en foetussen een blijvend negatief effect hebben op het immuunsysteem en de hersenontwikkeling. 4 Een gepubliceerde studie in de huidige editie van Environmental Health Perspectives meldt eveneens nadelige effecten, waaronder een kleinere hoofdomvang.

Ophoping in milieu

Het is goed mogelijk dat triclosan ook bijdraagt aan antibioticaresistentie. Zo’n resistentie wordt veroorzaakt door over gebruik van antibiotische middelen. 5

“Mensen zijn tijdelijk en in kleine doses blootgesteld aan triclosan, maar de aanwezigheid van de stof in het milieu, in grond- en drinkwater indiceert dat het moeilijk te vermijden is en dat het zich in het milieu ophoopt.”

© 2016, GoedGezond.