Roken houdt niet slank; juist meer buikvet door sigaretten

OEDGEZOND.INFO
Roken mag dan de stofwisseling versnellen, maar sigaretten maken dat de vetopslag anders verloopt. Roken stimuleert de vetopslag op de buik. Als je buikvet kwijt wilt, kun je dus beter stoppen met roken. En als je een normale productie van feel good-neurotransmitters terug wilt, geldt dit ook.

Meer buikvet door roken

Snellere stofwisseling, verder nadelig voor gewicht

De negatieve effecten van roken voor het gewicht, doen het voordeel van een versnelde stofwisseling teniet. De gevolgen van nicotine voor je gewicht en vetopslag, laten zien dat je het metabolisme beter op een gezonde, natuurlijke manier kunt versnellen.

Veel redenen om te roken, zoals slank blijven, rustiger worden en het remmen van angst en depressie blijk je juist beter te kunnen bereiken zonder sigaretten.

Mechanisme van nicotine en grotere buikomvang

We kennen allemaal de bekende risico’s van roken: het vergroot de kans op hartproblemen, longkanker en andere kanker, dementie en ademhalingsaandoeningen. De voordelen van een rookvrij leven gelden niet alleen voor hart, brein en longen. Ook verbetert dit het energieniveau, de vruchtbaarheid en het behoud van een aantrekkelijke kleur van het tandglazuur. Dat roken ook voor een stresstoename en een grotere buikomvang zorgt is minder bekend. Nicotine verhoogt de cortisolspiegel, en een verhoogde cortisolspiegel staat in verband met gewichtstoename. 1 Toch is dit niet het enige mechanisme waardoor nicotine voor meer buikvet zorgt.

Visceraal vet kun je beter kwijt zijn

Er is in toenemende mate bewijs dat roken voor meer visceraal vet zorgt. Dit is het toxisiche soort vet dat zich ophoopt rond de interne organen en een serieuze bedreiging voor de gezondheid vormt. Hoe meer je rookt, des te groter de kans dat je vet verzamelt op een plek waar je het liever niet wilt hebben: de buik (en overigens ook de torso). Vet door roken is minder geneigd om zich op de heupen en dijen op te hopen.

Snellere stofwisseling liever door voeding

Stoppen met roken helpt juist om dit buikvet kwijt te raken, zeker als je het combineert met de beste manier om een kleinere buikomvang te krijgen, namelijk cardio in combinatie met krachttraining. En hoewel roken de stofwisseling inderdaad wat versnelt, kun je ook voeding inzetten om hetzelfde effect te bereiken. (Lees: versnel je stofwisseling eenvoudig door deze voeding, specerijen en voedselcombinaties)

Nicotine remt insuline, het hormoon dat suikers in het bloed afbreekt. Als je rookt wordt er minder insuline vrijgezet, dus blijven suikers langer in de bloedbaan. Nicotine is dus niet de magische calorieverbrander. Dit creëert een hyperglykemisch effect, zoals die normaal gesproken gezien wordt bij mensen met diabetes. Dit geeft de roker een ‘voller’ gevoel.

Dit is bedriegelijk en is een risicofactor voor hartproblemen en diabetes 2.

Andere verdeling van lichaamsvet

Roken versnelt de stofwisseling met ongeveer 10%. 2, 3  Maar dit neemt niet weg dat hier de toename van buikvet tegenover staat en dat je er dus niet zoveel mee opschiet. Want het is kiezen of delen: een lager lichaamgewicht en een verkeerde verdeling van vet, of een wat hoger lichaamsgewicht met een betere vetverdeling, zodat je lichaam meer in proportie is.

Aangenomen wordt dat wanneer men aankomt na gestopt te zijn met roken, dit het natuurlijke gewicht reflecteert. Dit is wat je gewogen zou hebben, als je nooit gerookt had.  4

Nicotine remt niet alleen eetlust

Nicotine kan de eetlust remmen, maar je betaalt hiervoor wel een prijs. Deze afgenomen eetlust komt namelijk doordat nicotine de feel good neurotransmitters norepinefrine, dopamine en serotonine onderdrukt.

Rokers met overgewicht: 10 jaar ouder

Rokers met overgewicht verouderen sneller. Deze combinatie kan je minimaal 10 jaar ouder maken, onder meer omdat het de lengte van telomeren verkort. 5  Rokende vrouwen leven gemiddeld 11 jaar korter en kunnen ook eerder in de overgang komen.

Roken kan misschien voor een lager lichaamsgewicht zorgen, maar het verandert dus wel de manier waarop vet gedistribueerd wordt. En op zo’n manier dat het in verband met ziekte staat. In feite slaan rokers normale hoeveelheden lichaamsvet op, maar wordt dit dus anders verdeeld. Dit is te danken aan het effect van roken op de hormoonhuishouding. 6, 7, 8


Naarmate er meer gerookt wordt, neemt de taille-heup ratio toe. 9, 10.


Dit buikvet staat in verband met een grotere kans op diabetes 11, insulineresistentie 12 hartaandoeningen 13,  14,  beroerten 15, hoge bloeddruk 16,  metabool syndroom 17, 18, 19 galblaasproblemen 20, borstkanker 21,  en andere vormen van kanker.

Nicotine zet rem op feel good neurotransmitters

Nicotine kan de eetlust remmen, doordat norepinefrine, dopamine en serotonine onderdrukt worden. Dit zijn nu juist de chemicaliën die je nodig hebt voor een opgewekt humeur en een gezonde portie motivatie om te presteren. Bij rokers zijn deze chemicaliën onderdrukt -terwijl de cortisolspiegel hoger is- wat kan verklaren dat rokers vaker humeurig zijn en last van depressie hebben dan niet-rokers. 22 23 24

Meer stress, angst en depressie

Rokers zeggen te roken omdat het stress vermindert en hen rustiger maakt. Nicotineverslaving zorgt juist voor meer stress, vooral tussen de sigaretten door. De British Heart Foundation melddde dat ongeveer 70% van de rokers meer geneigd zijn tot een angststoornis en depressie. 25  Stoppen met roken maakt juist sterk en helpt bij het verslaan van deze aandoeningen.

Stoppen heeft meer voordelen

Behalve een betere verdeling van lichaamsvet en een gezondere functie van neurotransmitters en hormonen, heeft stoppen met roken natuurlijk nog veel meer voordelen:

  • Roken onderdrukt het immuunsysteem van het lichaam, waardoor er minder bescherming is tegen bacteriële, virale en fungale infecties.
  • Het lichaam van een roker is ook giftiger en de lever is meer gestrest: dit maakt het een doelwit voor ziekte.
  • Stoppen met roken maakt je geestelijk weerbaarder, maar ook minder vatbaar voor griep en verkoudheid.
  • Het bevordert (en herstelt) een efficiënt functioneren van het lymfesysteem.
  • Meer lichamelijke activiteit en meer energie.

Meer lichamelijke activiteit

Lichamelijke activiteit verbetert de mentale gezondheid. Er is een adequate toevoer van zuurstof naar de hersenen, je kunt je beter concentreren en je voelt je mentaal beter en sterker. Feel good hormonen worden vrijgezet door beweging, en niet door roken. Een roker beweegt juist minder dan een niet-roker. Een verslechterde circulatie maakt dat bewegen minder prettig voelt, en als roker kies je ervoor om steevast ‘eerst een sigaretje’ te roken, waardoor je een passievere levenshouding hebt.

Een hoger energieniveau

En dan je energieniveau: een kostbaar goed. In deze wereld vol giffen heeft het energieniveau al te lijden. Binnen 2-12 weken na het stoppen met roken is de circulatie al verbetert en dit maakt alle lichamelijke activiteit makkelijker.

Rokers vermijden vaak het sporten, omdat ze sneller buiten adem raken en vermoeid raken. De koolmonoxide belemmert de hoeveelheid zuurstof dat het hart zou moeten bereiken. Door training langzaam op te bouwen neemt de longinhoud toe. Binnen 9 maanden kan dit toch al 10% toegenomen zijn.

Na 12 weken merk je dat het energieniveau is toegenomen en ervaar je dat je als vanzelf lichamelijk actiever bent geworden.

Ongezonde snacks niet nodig

Als je gestopt bent hoef je niet te gaan snacken als alternatieve manier om de tijd op te vullen. Afleiding werkt het beste: een wandeling maken, klusjes in het huishouden doen. Bezig zijn stimuleert de aanmaak van endorfinen. Je kan een paar keer per dag gezonde snacks eten om gewichtstoename te voorkomen: yoghurt, dadels (suikerrijk, maar goed voor de lijn), appels, amandelen zijn bijvoorbeeld allemaal tussendoortjes waarmee de stofwisseling goed functioneert.

Roken bevordert de ophoping van visceraal vet, dus ook van het toxische en gevaarlijke buikvet. En de mythe dat je van roken rustiger wordt, klopt niet. Als je met deze gewoonte gestopt bent, herwin je juist weer je kalmte.

Stoppen met roken zal in het begin behoorlijk lastig zijn, maar zet wel een rem op de ophoping van buikvet. En hoewel het aanvankelijke missen van sigaretten voor tijdelijk voor meer stress zorgt, ervaar je na een poosje juist een lager stressniveau als je gestopt bent. Nicotinepleisters kunnen de scherpe kantjes van ontwenningsverschijnselen halen.

Als je met de rookverslaving afrekent is  een van de grote voordelen dat je angst en depressie veel beter kunt verslaan. En dat je hierbij ook weer een beter humeur en meer energie krijgt is eveneens een groot pluspunt. De productie van neurotransmitters zal weer efficiënt verlopen, en dat merk je zowel geestelijk als lichamelijk.

© 2016, GoedGezond.