Nieuwe studie bevestigt problemen met tarwe en gluten

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Gut bevestigt dat zelfs mensen zonder coeliakie ongewenste symptomen krijgen van gluten en tarwe. De bijwerkingen waren bij hen zelfs erger. Elk individu reageert op gluten.

Tarwe, gluten: ontregeld immuunsysteem

In de studie (Columbia University) werden mensen met een tarwegevoeligheid getest. De deelnemers hadden geen coeliakie. Er waren duidelijke tekenen dat het immuunsysteem van de deelnemers ontregeld was. Ook bleek de darmwand beschadigd te zijn.

De auteur van de studie zegt echter dat het niet helemaal duidelijk was of het de glutenproteïnen waren die voor de symptomen zorgden, of andere bestanddelen uit tarwe. Maar dat tarwe hoe dan ook een reactie uitlokt.

Bij veel mensen die symptomen van coeliakie hebben, laten de testen een negatief resultaat zien. Hierdoor bestaat het idee dat de symptomen tussen de oren zitten of wordt men verkeerd gediagnosticeerd. Bijvoorbeeld met het prikkelbare darmsyndroom of Crohn. Wanneer zo’n verkeerde diagnose het geval is, kan men de verkeerde dieetadviezen krijgen, waar crackers, brood en pasta bij in begrepen zitten.

Volgens het team zal er een bloedtest beschikbaar komen in de toekomst, om non-coeliakie patiënten te testen.

Auteur van de studie dr. Umberto Volta:

“Gezien het grote aantal mensen met symptomen door tarwe en gluten en de negatieve impact, is het een belangrijk onderdeel van onderzoek die meer aandacht en geld verdient.”

Lekkende darm

Hoewel het de onderzoekers van de Columbia University niet duidelijk is of de boosdoeners glutenproteïnen of tarwe zijn, is de rol van gluten als boosdoener al vaker gebleken. De bevinding dat de doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm) een gevolg van een gluten overgevoeligheid is, is een belangrijke maar niet nieuw. Typ maar eens in het zoekvak op deze site ‘gluten. tarwe’, of ‘lekkende darm’  je vindt genoeg informatie.

In 2015 liet een Harvard studie weten dat de doorlaatbaarheid van de darmwand een antwoord op blootstelling aan gluten is. Volgens de onderzoekers komt dit bij alle mensen voor. Dit betekent dat er een immuun activatie is die bij ons allemaal voorkomt als we gluten consumeren, of we nu denken dat we hier problemen mee hebben of niet.

De Harvard studie legde bloot dat blootstelling aan gliadine tot een upregulatie van zonuline leidt en tot een consequente ontwrichting van de intercellulaire tight junctions. En zodoende tot een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand, bij elk individu. Een lekkende darm leidt tot tal van chronische en auto immuunziekten.

Een van de experts die vanuit kennis waarschuwt voor gluten en tarwe is deze neuroloog. Hij zegt dat je gluten beter mijden als je jezelf wilt beschermen tegen diabetes, ADHD, Alzheimer, auto immuunziekten, lekkende darm, vaatvernauwing of overgewicht.