Light frisdrank eist zware tol van gezondheid

OEDGEZOND.INFO
Light frisdrank wordt nog altijd consistent aangeprezen als de gezondere optie. Onderzoek laat echter zien dat deze frisdrank de darmbacteriën verandert, de buikomvang doet groeien, en de kans op diabetes en beroerte fiks verhoogt.

Light frisdrank: snel een negatief effect

De gevaren van light frisdrank gaan dus verder dan verzwakt tandglazuur, veranderingen in het brein, stofwisselingsstoornissen en hoofdpijn.

Door light frisdrank consumeren we meer calorieën, meldde een studie in Cell onlangs.  Kunstmatige zoetstoffen geven het brein het idee dat we honger hebben, waardoor we meer eten. Light frisdrank is geen gezonde voeding. Sterker nog, het is helemaal geen voeding, maar een mix van chemicaliën, met een vernietigend effect op de gezondheid. Het verhoogt de kans op overgewicht met bijna 50%.

De nadelige effecten bleken ook toen onderzoekers van het Weizmann Institute of Science de effecten van light frisdrank testten op vrijwilligers.

Binnen een week in de pre diabetes fase

De vrijwilligers consumeerden de equivalent van de hoeveelheid die in light frisdrank zit,  in een experiment die een week lang duurde. De onderzoekers werden geconfronteerd met duidelijke effecten; zo steeg de bloedsuikerspiegel van sommige vrijwilligers tot het niveau van pre-diabetes. En dat al binnen een week.

Pre diabetes houdt in dat de bloedsuikerspiegel hoger dan normaal is, maar niet hoog genoeg om als diabetes 2 geclassificeerd te zijn. Zonder interventie wordt pre diabetes op den duur diabetes 2.

Diabetes 2 is een ziekte die behoorlijk serieus genomen moet worden. “Als je de tekenen negeert kan het dodelijk zijn. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten dat ze er alles aan moeten doen om goed met hun diabetes om te gaan, “ zegt R. Bernard van het Advocate Trinity Hospital in reactie op de studie.

Beter voorkomen dan genezen

Het is nog handiger om diabetes 2 te voorkomen door het risico te verlagen. Dit houdt in: goed en gevarieerd eten, actief blijven, een gezond gewicht houden en stoppen met het drinken van light frisdrank. Dat kan lastig zijn: dit type frisdrank is namelijk verslavend.

In de afgelopen jaren bleek al dat kunstmatige zoetstoffen het brein misleiden en stofwisselingsstoornissen veroorzaken.

Dat de nadelige effecten al binnen zo’n korte tijd zichtbaar waren, verrasten de onderzoekers: “We zagen dat de verstoringen in de bloedsuikerspiegel al op zeer korte termijn plaatsvonden. Dit was een verrassing voor ons. “

Afname van darmbacteriën die glucose onder controle houden

Hoe dit gebeurt is misschien nog wel verrassender: kunstmatige zoetstoffen veranderen de samenstelling van de darmbacteriën op zo’n manier dat er glucoseintolerantie ontstaat.

Dr. Martin Blaser van Human Microbiome Program, New York University, reageert ook: “Als je bezorgd bent over je voeding en buikomvang, zou dit het laatste moeten zijn wat je drinkt.”

Uit het onderzoek bleek dat sommige bacteriën weggedrongen als er kunstmatige zoetstoffen gedronken worden, terwijl andere microben zich profileren. De reden waarom mensen negatief op de zoetstoffen reageren, is omdat juist de bacteriën weggedrongen worden die de glucose onder controle houden.

Ook 1 glas per dag verhoogt risico’s

Gastroenteroloog K. Tillisch (University of California), eveneens in een reactie op het onderzoek: “Onze microben zijn geen passieve organismen. Ze beïnvloeden onze gezondheid op een actieve en krachtige manier.”

Het is al enige jaren bekend dat slechts één glas light frisdrank per dag al het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen verhoogt (met 43%), zoals beroerte, hartaanval of vasculaire dood. 1

Je kunt light frisdrank vervangen door groene thee, munt of fruit aan je water toe te voegen. Dan heb je pas echt een gezond alternatief.