4 Gezonde voordelen van rooibos thee

Rooibos thee is een smaakvolle, cafeïnevrije thee. De antioxidanten zouden veel voordelen voor de gezondheid bieden. Wat zijn deze voordelen?

Rooibos thee, meer een kruid dan een thee

Rooibos thee wordt gemaakt van Aspalathus linearis die in Zuid Afrika groeit. Rooibos is meer een kruid dan een thee. Het blad wordt gefermenteerd, wat de roodbruine kleur geeft. Groene rooibos is ook beschikbaar; deze is niet gefermenteerd. De groene rooibos thee is duurder en heeft een grasachtige smaak. Ook bevat hij meer antioxidanten.

Hoewel soms gezegd wordt dat rooibos thee ook vitaminen en mineralen bevat, is dit niet zo. Met uitzondering van koper en fluoride. 1 Maar antioxidanten bevat deze thee wel.

Gezonde voordelen van rooibos thee

Cafeïnevrij

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel dat ook in zwarte thee en groene thee zit. Het kan wat voordelen bieden voor de concentratie, maar dit is slechts voor een korte duur: te veel consumptie doet deze voordelen al snel teniet. Overconsumptie van cafeïne staat in verband met hartkloppingen, toegenomen angst, slaapproblemen en hoofdpijn. 2

Thee die ijzeropname niet belemmert

Omdat rooibos geen cafeïne bevat is het een uitstekend alternatief voor groene of zwarte thee. Een extra bonus is dat er weinig tannine in rooibos thee zit. Tanninen hebben soms een slechte reputatie, omdat ze de opname van nutriënten zoals ijzer belemmeren. Rooibos thee bevat ook geen oxaalzuur, zwarte en groene thee bevatten dit wel. Oxaalzuur kan leiden tot de vorming van nierstenen.

De antioxidanten in rooibosthee

Dit zijn aspalathine en quercetine.  Beide antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen. Er is ook wat bewijs dat het drinken van rooibosthee de antioxidant status in het lichaam verhoogt. Deze verhoging is slechts klein en duurt ongeveer 5 uur. Een andere antioxidant in rooibosthee is luteoline. Deze antioxidant beschermt tegen kanker. 3, 4, 5 6

Cardiovasculaire gezondheid

Rooibosthee kan goed zijn voor de cardiovasculaire gezondheid kan, omdat het de bloeddruk verlaagt. Dit effect manifesteert zich een half uur/uur nadat de thee gedronken is. Ook blijkt uit een studie dat het dagelijks drinken van 6 koppen rooibos thee, na 6 weken voor een lagere vetspiegel in het bloed te hebben gezorgd. 7, 8, 9

Beschermt tegen diabetes

Rooibosthee is vrijwel de enige natuurlijke bron van aspalathine. Studies laten zien dat aspalathine symptomen van diabetes vermindert.  De stof balanceert de bloedsuikerspiegel en vermindert insulineweerstand bij muizen. Bij mensen is dit effect nog niet bevestigd. 10, 11 Aspalathine is ook ontstekingsremmend. 12

Veiligheid: Rooibos thee kan de productie van oestrogeen bevorderen. 13