1 Softdrink per dag vervangen door water leidt al tot gewichtsverlies

Eén glas frisdrank per maakt toch geen verschil, zou je denken. Virginia Tech onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat de vervanging van 1 softdrink per dag door water al tot gewichtsverlies leidt.

Eén softdrink vervangen maakt verschil

We weten inmiddels wel dat de extra calorieën uit frisdrank, energiedrank en koffie met suiker tot gewichtstoename leidt, en ook tot cardiovasculaire aandoeningen en stofwisselingsstoornissen zoals diabetes 2.

Het onderzoek van Virginia Tech laat zien dat het verschil maakt als je een drankje met suiker, zoals frisdrank, vervangt voor water. Zelfs al drink je 6 glazen frisdrank op een dag; het vervangen van slechts 1 drankje biedt al voordelen.

Water drinken heeft veel voordelen

In de studie –gepubliceerd in Nutrients– werd het effect bekeken van het vervangen van een glas drank met suiker door een glas water. Deze ruil zorgt voor een bescheiden afname in calorie-inname.  Uit het onderzoek blijkt dat deze luttele aanpassing ook leidt tot een normalere bloeddruk en een betere cholesterolspiegel.

Dat light frisdrank geen gezondere optie is, blijkt uit groeiend bewijs. De kunstmatige zoetstoffen misleiden het brein en dit leidt tot een hogere calorie-inname (30%) en megaveel trek.  Ook leiden de zoetstoffen tot stofwisselingsstoornissen en cardiovasculaire risico’s.

Water drinken heeft veel voordelen: het versnelt de stofwisseling aanzienlijk en leidt ook tot calorieverlies. Hoeveel sneller je stofwisseling wordt door water en wat je aan gewichtsverlies mag verwachten, lees: Cijfers en feiten over water drinken!