3x Voeding die bewezen beter is dan medicatie (bij GERD, Migraine, Artritis)

De wetenschap toont ons dat bepaalde voeding net zo effectief (of effectiever) is dan sommige medicatie. Als je last hebt van brandend maagzuur, migraine of artritis en je zoekt natuurlijke alternatieven voor medicijnen, lees dan dit artikel!

Deze voeding, beter dan medicatie

De lever ondersteunen i.p.v. saboteren

Er zijn een paar goede natuurlijke middelen die deze veelvoorkomende aandoeningen prima behandelen. En ze zijn een stuk veiliger. Veel medicijnen hebben één ding gemeen: een vernietigend effect op de lever. En dit kan ook een negatieve impact hebben op de botten. De lever is een duizendpoot op vele manieren; dit orgaan verwijdert gevaarlijke giffen voordat ze schade kunnen aanrichten. Elke giftige stof wordt door de lever behandeld. Helaas wordt dit veelzijdige orgaan vandaag de dag gebombardeerd met giffen. Het verdient dan ook aanbeveling om regelmatige de lever ondersteuning te geven bij het ontgiften. De natuur biedt een keur aan planten en kruiden die hierin effectief zijn. Welke; dat lees je in Lever Reinigen Voor Meer Energie: Deze Planten Zijn Toppers’.

Lever en stofwisseling

De lever heeft dus best veel te lijden, en hoewel lange termijn gebruik van medicatie soms echt nodig is, belast en schaadt dit de lever. Leverschade is een ernstige zaak, met veel gevolgen. De lever voert veel stofwisselingsfuncties uit. Deze duizendpoot slaat glucose op als glycogeen, zet glucose weer vrij wanneer energie nodig is. Het orgaan reguleert insuline en breekt vetten af. Daarom is het vaak een leverkwestie, wanneer het niet meer lukt om gewicht te verliezen. Het kan een teken zijn dat de lever niet meer naar behoren functioneert.

Wees ervan bewust van wat je inneemt

Net als elk lichaamsfilter dat constant werkt –zoals ook de nieren- moet de lever regelmatig gereinigd worden. Het overstappen naar gezonde voeding is een geweldige eerste stap. Nadenken over de noodzakelijkheid van de medicatie die je neemt en het inwinnen van informatie over andere, natuurlijke mogelijkheden om je aandoening te verminderen en/of om te keren is een goede tweede. De wetenschap komt regelmatig met studieresultaten die laten zien dat het daadwerkelijk loont om kruiden, planten, oliën en voeding in te zetten. Zo kon je in een vorig artikel lezen hoe kurkuma net zo effectief is als bepaalde medicatie (15 medicaties), volgens een aantal studies.

Migraine, brandend maagzuur en artritis komen vaak voor. Als je hier last van hebt, weet je hoe vervelend deze gezondheidsproblemen zijn. Er is groeiend bewijs dat laat zien dat medicijnen voor deze aandoeningen nogal een schadelijk effect hebben.

Sommige voeding beter dan medicijnen, volgens studies

Brandend maagzuur, GERD, misselijkheid

Sinaasappelschil extract i.p.v. maagzuurremmers

Brandend maagzuur en GERD (Gastro-Esofagaal Reflux) lijken op elkaar. Brandend maagzuur is echter het belangrijkste symptoom van GERD. Brandend maagzuur overkomt ons allemaal wel eens en is geen reden tot bezorgdheid. GERD kan op den duur leiden tot andere gezondheidsproblemen en is een probleem van de slokdarm sfincter (klep). Deze klep hoort gesloten te blijven, maar kan defect zijn, waardoor voeding uit de maag steeds via de klep terug de slokdarm instroomt. Wanneer dit probleem langere tijd aanhoudt, kan dit de slokdarm schaden. Als maagzuur symptomen zich vaker dan 2x per week voordoen, komt dit waarschijnlijk door GERD.

Brandend maagzuur door…maagzuurremmers

In plaats van een PPI (proton pomp inhibitor ) te gebruiken kun je maagzuur en GERD behandelen met sinaasappelschil extract. Een PPI zoals omeprazole of lansoprazole is de standaard medicatie geworden om het maagzuur probleem aan te pakken. Een PPI blokkeert de productie van maagzuur op cellulair niveau. De inhibitor remt een maag enzym (H,K-ATPase enzym) die zoutzuur (maagzuur bevat zoutzuur) de maag inpompt. Het spijsverteringssysteem reageert door een toename van het aantal zuurproducerende cellen. Dit is ook de reden waarom er acid rebound (verhoogde zuurproductie) plaatsvindt als je plotsteling met PPI’s stopt.

Een studie uit 2009 (1) toonde dat PPI’s juist maagzuurproblemen veroorzaken.  Niet verwonderlijk, gezien ook het feit dat veel mensen juist een tekort aan maagzuur hebben. Een tekort aan maagzuur veroorzaakt ook een reflux van zuur, waardoor er vaak gedacht wordt dat overtollig maagzuur de boosdoener is. Maagzuurremmers zijn dus onverstandig, meer hierover lees je in Wat je echt moet weten over een tekort aan maagzuur

PPI’s verhogen ook het risico op botbreuken, omdat ze de calcium opname bemoeilijken. (2) Niet eens bij oudere mensen; dit gebeurde bij studiedeelnemers in de leeftijd van 20-45 jaar zonder geschiedenis van osteoporose en botbreuken.

Maagzuurremmers, nieren en bloedvaten

Nierschade is een andere gevaarlijke bijwerking van PPI’s,  (3)  ook maken PPI’s bloedvaten kapot. (4)

GERD-symptomen weg

Boeiend nieuw onderzoek noemt sinaasappelschil extract een effectief alternatief. De sinaasappelschil bevat d-Limonene en deze stof doet meer dan GERD verzachten: de stof elimineert de nare symptomen. De dagelijkse inname van 1000 mg d-Limonene verlichtte binnen 20 dagen de symptomen en binnen 6 maanden waren de symptomen verdwenen. Dit toont dat d-Limonene de onderliggende oorzaak van GERD aanpakt. Niet één deelnemer meldde bijwerkingen. (5)

Gember bij misselijkheid

Ook gember heeft zich bewezen bij brandend maagzuur, misselijkheid (ook door reisziekte, chemokuur en zwangerschap, 6, 7)  Je kunt gemberwortel extract nemen, of dagelijks een theelepel vers gehakte gemberwortel consumeren. Als supplement neem je 1000 mg poeder per dag in capsulevorm of een kwart theelepel. Gember helpt bij GERD, brandend maagzuur en bestrijdt ook nog heliobacter pylori. (8, 9)

Migraine

Gember bij migraine i.p.v. sumatriptan

Gember is een bijzonder veelzijdige specerij en bijna als Haarlemmer Olie (goed voor alles). Maar waar van Haarlemmer Olie nog wel gezegd wordt dat het een fabel is, tonen studies telkens weer dat het geneeskrachtige effect van gember beslist geen onzin is.

Toen 100 mensen die al gemiddeld 7 jaar geplaagd werden door acute migraines, dagelijks 200 mg gemberpoeder of 50 mg sumatriptan (een SARI, medicijn) namen gebeurde er het volgende: twee uur na inname was de ernst van de migraine significant verminderd, zowel in de gember- als in de sumatriptan groep. Het effect van beide was gelijk. (10)  Niet alleen was gember net zo effectief als het medicijn, ook ‘geeft het een beter bijwerkingprofiel dan sumatriptan’, meldde de studie. Slechts 4% van de deelnemers ervaarde een licht gastro-intestinaal discomfort. Gember is ook ontstekingsremmend en geweldig voor de botten.

Artritis

Sesamzaad i.p.v. acetaminophen

De zaden zijn effectiever dan de pijn- en koortsbestrijder Tylenol (acetaminophen). Als je acetaminophen gebruikt (of andere pijnstillers) heb je vast wel de lever-waarschuwing gezien. Het effect is namelijk ingrijpend op ons belangrijke filterorgaan. Over gebruik van de pijnstiller (en ook van andere pijnstillers) zorgt jaarlijks voor doden en is een van de belangrijkste oorzaken van leverfalen.

Het is verbazingwekkend waar de kleine alkaliserende zaadjes toe in staat zijn: ze verlichten niet alleen pijn, maar zijn ook nog eens uitstekend voor de botten met hun 88 mg calcium per eetlepel.

Toen studiedeelnemers met osteoartritis aan de knie dagelijks 40 gram sesamzaad namen (in poedervorm) was de pijn na twee maanden stukken minder, dan in de groep waar de deelnemers twee keer per dag 500 mg (!) Tylenol namen. Ook 500 mg glucosamine per dag had lang niet hetzelfde effect als de sesamzaadjes. De zaadjes zorgden voor veel minder pijn en ontsteking. (11)
© 2016, GoedGezond

1. Gasteroenterology
2. International Journal of Rheumatic Diseases
3. JAMA Internal Medicine
4. Alsearsmd
5. drbindiyamd
6. Integrative Medicine Insights
7. BJA Oxford Journals
8. Moleculair Nutrition and Food Research
9. International Journal of Phytomedicine
10. Phytotherapy Research
11. International Journal of Rheumatic Diseases