Voeding

Eén interessant voordeel van geroosterd brood

Share Button
Geroosterd brood heeft wat minder nutritionele waarde dan gewoon brood. Toch zit er aan geroosterd brood een interessant voordeel!

brood

Eén voordeel van geroosterd brood

Wie houdt er niet van: een geroosterd broodje op zijn tijd, met gesmolten boter en een plakje kaas of wat jam. Met de boter is trouwens niks mis, boter ‘mag’ weer. Steeds vaker blijkt uit onderzoeken dat er helemaal geen bewijs is voor de nadelige effecten die aan boter toegeschreven werden (cardiovasculaire problemen, hoog cholesterol). Cholesterol is juist broodnodig, dus in die zin werkt boter gunstig voor ons lijf én brein mits we –zoals met alles- niet overdrijven.

Geroosterd brood heeft een lagere glycemische waarde

Geroosterd brood zorgt voor een kleinere stijging van de bloedsuikerspiegel dan ongeroosterd brood. De glycemische waarde ligt lager.

geroosterd brood
Geroosterd brood zorgt voor een lagere bloedsuikerpiek

En wanneer je een snee wit brood in bevroren versie in het broodrooster doet is dit nog beter, meldde een publicatie in the European Journal of Clinical Nutrition. (1) Je bloed neemt dan namelijk maar de helft van de glucose op, dan dat het zou opnemen uit een gewone snee wit brood. De glycemische index van wit brood is 71 en van bruin brood is de waarde 65.  Dus gezien de glycemische waarde past brood niet helemaal 100% in een gezond dieet. Roosteren verlaagt echter de glycemische waarde.

Vriezen en ontdooien verlaagt de glycemische waarde ook. De zetmeelmoleculen in brood krijgen een andere structuur wanneer het bevroren, ontdooit en geroosterd wordt. Dit bemoeilijkt het de enzymen om zetmeel af te breken tot suiker. Ontdooien verlaagt ook de glycemische waarde. Een geroosterd wit sneetje brood bevat nauwelijks nutritionele waarde, maar dit was toch al het geval met wit brood. Qua calorieën maakt het nauwelijks verschil of brood geroosterd is of niet.

tabelTabelbron: www.ergo-log.com

Eén snee volkorenbrood zorgt voor net zo een hoge bloedsuikerpiek als een snickers.  (2) Dus wanneer je wel een gematigdere bloedsuikerspiegel kunt gebruiken, kun je eens wat vaker een broodje roosteren. Maar ook weer niet te vaak!

Nadeel

Want er is ook een nadeel aan geroosterd brood: het bevat acrylamide. Acrylamide is kankerverwekkend en zit in sommige voeding, wanneer deze verhit wordt boven de 120 graden. (2)

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.