Tekort aan deze vitaminen de sleutel bij migraine

OEDGEZOND.INFO
Nieuw onderzoek onthult dat screening op vitaminetekorten de sleutel naar een rustiger en pijnlozer brein kan zijn. Migrainepatiënten blijken aanzienlijk lagere spiegels van drie vitaminen te hebben. Ook speelt magnesiumtekort een aanzienlijke rol.  Welke drie vitaminen zijn de sleutel bij migraine?

Migraine en vitaminetekorten

Naar schatting heeft 33% van de vrouwen en 16% van de mannen in Nederland weleens een migraineaanval. Het totaal aantal migraineaanvallen komt hiermee op bijna 100.000 per dag.

Een recente studie die op de 58th Annual Scientific Meeting of the American Headache Society gepresenteerd werd, onthult dat screening op vitaminetekorten zoden aan de dijk zet. Toen 7,691 patiënten op vitaminetekorten screenden bleken migrainepatiënten aanzienlijk lagere spiegels te hebben van:

  • Vitamine D
  • Co-enzym Q10
  • Foliumzuur

Omdat elk van deze vitamine een integrale rol speelt bij de energieproductie in cellen, denken de onderzoekers dat tekorten van (een van) deze drie migraine triggeren.

Auteur van de studie dr. S. Hagler zegt hierover:

“Verdere studies zijn nodig om te bepalen in welke mate vitamine supplementen effectief zijn voor migrainepatiënten en of patiënten met een mild tekort eerder van suppletie profiteren.”

Migraine en magnesiumtekort

Bronnen van magnesium

Bij eerdere studies werd een magnesiumtekort gelinkt aan migraine, zoals een studie uit 2012. Wie regelmatig migraine had bleek een lage magnesiumspiegel te hebben. Sindsdien wordt de combinatie van magnesium met een multi soms geadviseerd. Nu kunnen ook de andere vitaminen aan de lijst toegevoegd worden.

De magnesium-migraine studie werd gepubliceerd in Journal Neural Transmission en stelt dat elke migrainepatiënt met magnesium behandeld zou moeten worden, omdat dit mineraal ook een belangrijke rol speelt in het ontstaan en ziekteverloop van de aandoening. Een tekort aan magnesium bevordert corticale verspreiding depressie (CSD), hyperaggregatie van bloedplaatjes en beïnvloedt de serotonine receptor functie en de samenstelling en vrijzetting van meerdere neurotransmitters. Volgens de studie is er sterk bewijs dat een tekort aan het mineraal meer aanwezig is bij migrainepatiënten en is zowel orale als intraveneuze magnesium toediening hoogst effectief.

Voldoende vitaminen wenden migraines af

Om alle lichaamsprocessen soepel te doen verlopen zijn alle vitaminen en mineralen nodig. Maar het is lastig om ze allemaal via de voeding binnen te krijgen. Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken in de vorm van een supplement. Toch zou de beste manier zijn om vitaminen en mineralen via de voeding binnen te krijgen, om migraines af te wenden.

Vitamine D

Vitamine D ondersteunt de calciumopname en vind je het in zalm, tonijn, zwaardvis, eieren en kaas. We kunnen hier nog aan toevoegen: zuivel en vlees van gezonde gras gevoerde dieren die buiten lopen.

Q10 en foliumzuur

Co-Q10 vul je aan door de consumptie van broccoli, donkere bladgroenten, noten, schaaldieren, varkensvlees, kip en rund. Voor een magnesium boost eet je amandelen, zonnebloem- en pompoenzaden, bananen, cashewnoten en lijnzaad.

Meer voeding die rijk is aan magnesium/ en welke voeding de rijkste bron van dit mineraal is, lees je in De Beste Voedingsbronnen van Magnesium.


Kijk ook eens naar deze 9 simpele maar doeltreffende drankjes tegen migraine


In Magnesium Getest, welke vorm kies je het beste, lees je meer over magnesiumsupplementen.

Andere recente studies

Migraine patiënten zijn slimmer

In een zojuist uitgekomen Nederlandse studie (1, Erasmus Universiteit) werd de link tussen cognitie en migraine onderzocht. Aan de studie deden 6708 mensen mee (5399 mensen zonder migraineklachten, 288 mensen met wat migraineklachten en 1021 migrainepatiënten). De migrainepatiënten presteerden beter op de MMSE (Mini Mental State Examination), uitvoerende functies, fijne motorische vaardigheden en algehele cognitie. De patiënten met migraine met aura hadden de beste testresultaten. Hoewel de studie de link tussen migraine en hoofdpijn aantoonde, verklaart het niet de oorzaak.

Migraine en osteoporose

Dat er een link is tussen osteoporose en migraine meldt een Taiwanees onderzoek. (2) De studieauteurs analyseerden data van 40672 patiënten met osteoporose. Ook was er een follow-up periode van een aantal jaren. Migraine kwam 1.37 keer vaker voor bij de deelnemers met osteoporose. Migrainerisicofactoren bevatten een hoge score op Charlson Comorbidity Index, vrouwelijk geslacht, hoge bloeddruk, depressie, astma, allergische rinitis, obesitas en tabaksgebruik. De conclusie van de auteurs is dat patiënten met een geschiedenis van osteoporose een hoger risico lopen op migraine.

© 2016, GoedGezond