Brein Darmflora

Hoe Crohn’s het brein beïnvloedt

Share Button

Nieuw onderzoek verklaart dat Crohn’s niet alleen de darmen maar ook het brein beïnvloedt. Crohn’s is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal.

Crohn en het brein

breindarm

Tragere cognitieve reacties

Het onderzoek is recentelijk gepubliceerd in UEG Journal en toont dat mensen met Crohn’s trager reageren dan mensen zonder de ziekte. De cognitieve reacties waren 10% trager dan normaal en vallen duidelijk samen met de symptomen van actieve ontsteking, buikpijn en vermoeidheid. De studie toont eveneens een milde cognitieve achteruitgang bij de Crohn’s patiënten.

Deze resultaten ondersteunen de klachten van patiënten over een gebrek aan concentratie, mistig denken en geheugenproblemen. Ook tonen de resultaten dat Crohn’s patiënten vaker depressief zijn en minder goed slapen.

“Deze resultaten versterken het begrip dat Crohn’s gepaard gaat met een brede reeks aan multi-systematische gevolgen, waarbij de effecten niet binnen het spijsverteringssysteem blijven,” zegt dr. Daniël van Langenberg, hoofdauteur van de studie.

“De bevindingen lijken consistent te zijn met experimenten die tonen dat darmontsteking resulteert in een up-regulatie van ontstekingsactiviteit in de hippocampus. Dit verklaart het tragere reactievermogen,” vervolgt van Langenberg.

breindarm2Crohn’s is een van de twee hoofdbronnen van darmontsteking en veroorzaakt buikpijn, diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede en vermoeidheid. Er is geen genezing voor de ziekte, maar medicatie kan de progressie vertragen.

Ook speelt voeding een belangrijke rol: 8x Voeding voor de darmen die ontsteking remt.

Brein-darm as

De brein-darm as is een belangrijke speler in de gezondheid; darmbacteriën kunnen beschermen tegen beroerten . Niet alleen de brein-darm route, maar ook de darm-brein route –vice versa dus– heeft veel invloed op ons brein.

© 2016, GoedGezond

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.