Brein

Hoe gezichtsuitdrukking tot sociale uitsluiting kan leiden

Share Button
Je gezichtsuitdrukking kan tot sociale uitsluiting leiden, meldt een nieuwe studie. Op basis van een inschatting wordt binnen 2 seconden besloten of iemand buiten een groep wordt gesloten. Onthutsend: de meesten vinden zo’n uitsluiting terecht.

gezichtsuitdrukking
Eén van de foto’s: De gezichtsuitdrukking is incompetent, competent, warm of ‘koud’.

Foto: University of Basel

Sociale uitsluiting door gezichtsuitdrukking

Tijdens de studie (1, University of Basel) werd uitgeplozen hoe en waarom we aanwijzingen uit het uiterlijk van iemand halen om te bepalen op welke manier we met de persoon kunnen socialiseren en communiceren.

Het team zette meerdere testen op om vast te stellen of en hoe gezichtsuitdrukking een reden is voor sociale uitsluiting. Het blijkt dat de meeste mensen uitbanning rechtvaardigen, wanneer ze een koude en incompetente gelaatsuitdrukking bespeuren. Sociale uitsluiting hebben een behoorlijk effect op een persoon en beïnvloedt meestal ook derden, wat leidt tot pesten en genegeerd worden met het doel om een persoon te kwetsen. Het paradoxale is dat een slachtoffer hierdoor juist een neutrale, starre gelaatsuitdrukking kan ontwikkelen, om zichzelf onaantastbaar te doen lijken en zichzelf zo te beschermen. Overbodig te zeggen dat dit tot een nare vicieuze cirkel kan leiden en de kortzichtige inschattingen ongewild bevestigt.

Men vindt sociale uitsluiting terecht

Hoewel deze activiteiten niet gerechtvaardigd zijn, hebben sommigen toch het gevoel dat sociale uitsluiting eerlijk is, zo ondervonden de onderzoekers. Men is ook eerder in staat om personen uit te sluiten die problemen of argumenten veroorzaken, om de harmonie in de groep te herstellen.

“Onze resultaten suggereren dat de eerste indruk het morele oordeel beïnvloedt, terwijl objectiviteit juist geboden is. Het is denkbaar dat een ‘koud’ en incompetent uitziend slachtoffer van buitensluiting minder steun krijgt, of in het ergste geval, dat derden zelfs actief achter de buitensluitende groep scharen. En dit allemaal gebaseerd op een snelle indruk van het gezicht van het slachtoffer,” zegt S. Rudert, auteur van de studie.

De 480 deelnemers moesten een scenario evalueren waarin een groep besloot om iemand uit te bannen. Er werd geen reden voor de uitsluiting gegeven; de deelnemers bekeken foto’s van gezichtsuitdrukkingen die gemanipuleerd waren. Elke foto werd 2 seconden bekeken. De uitdrukkingen waren vriendelijk (warm), kil, competent en incompetent. Op basis hiervan evalueerden de deelnemers hoe acceptabel het besluit van de groep was. De deelnemers beweerden dat het terecht was dat de groep een persoon buitensloot die zowel zonder al te veel emotie (‘koud’) als incompetent leek.

Om de groep te beschermen

“Mensen zijn geneigd om andere uit te sluiten van groepen, als ze deze als probleem maker of egoïstisch zien. Het doel hierachter is herstel van de harmonie en cohesie van de groep. Hiervoor wordt een gezichtsuitdrukking ter inschatting gebruikt. Wie zowel een koude en incompetentie uitdrukking heeft wordt eerder gezien als probleem maker, en op basis hiervan vinden mensen het acceptabel om de persoon buiten te sluiten,” zegt Rudert.

© 2016, GoedGezond

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.