Onthullende studie: Kurkuma en mariadistel, veelbelovend bij darmkanker

Journal of Cancer (huidige editie) meldt een onthullende studie over de geneeskrachtige effecten van de bestanddelen uit kurkuma en mariadistel: curcumine en silymarine. In het lab zag de stoffen delingen en uitzaaiingen van darmkanker cellen stopte. Dit niet alleen: sylimarine en curcumine leiden tot de dood van deze kankercellen.

Bestanddelen uit kurkuma en mariadistel stoppen groei en deling van kankercellen en leiden tot hun celdood, meldt Journal of Cancer in de huidige editie

Kurkuma en mariadistel

Grote effecten bij darmkanker

De studie in Journal of Cancer is onthullend.

Toen darmkanker celculturen werden blootgesteld aan curcumine –de polyfenol in kurkuma- en later aan silymarine een groep flavonoïden uit mariadistel) zag het onderzoeksteam duidelijk de gunstige effecten van dit duo. De onderzoekers (Saint Louis University) zagen dat de combinatie de deling van kankercellen stopte en voor toegenomen celdood van de kankercellen zorgde.

Eerdere studies benadrukten al de gunstige effecten van curcumine, zoals het ontstekingsremmende effect, verlaging van de vetspiegel, een betere levergezondheid en meer. Ook bij alvleesklierkanker remt het de groei van kankercellen en bewerkstelligt het hun celdood. Eerder bleek ook mariadistel over deze kwaliteiten te beschikken, zoals bij tumoren van de hypofyse, bij darmkanker cellen. Bovendien beschermt mariadistel niet alleen tegen darm- en leverkanker, maar ook tegen UV straling. Hiernaast beschermt curcumine ook tegen verwoestende neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Parkinson’s.

Zie ook:


Kurkuma net zo effectief als deze medicatie


Kurkuma veelbelovend bij alvleesklierkanker


Extract van mariadistel stopt groei van tumoren (bij muizen)


Mariadistel beschermt lever- en darmcellen, en huidcellen (tegen UV-straling)


Positief effect van kurkuma op Alzheimer


De studie in Journal of Cancer is goed nieuws, zeker gezien de snelle stijging van darmkanker onder jonge mensen , die zo alarmerend is.


In 1989 keurde de Europese Commissie het gebruik van een 70-80% concentratie silymarine goed, bij de behandeling van leverschade en leverontsteking. In 2002 volgde de World Health Organization soortgelijke richtlijnen.

Veelbelovend

De studie van Saint Louis University is een veelbelovend alternatief voor de standaard darmkankerbehandelingen en voorkomt problemen met toxiciteit en bijwerkingen. De onderzoekers melden wel dat de studie nog in de kinderschoenen staat en dat er verdere studies nodig zijn. Gecombineerde doses van curcumine en silymarine kunnen bijwerkingen hebben, laten ze weten.

Kurkuma en mariadistel, veiligheid en opname

Silymarine

Silymarine wordt veilig geacht bij een maximale dosis van 2500 en 5000 mg per kg. 1

Silymarine-fosfatidylcholine zorgt voor een betere opname, omdat fosfatidylcholine het sleutelbestanddeel van de celmembranen is.

Bijwerkingen kunnen zijn: diarree, misselijkheid, maag van streek. Er zijn mogelijke interacties met antipsychotica, fenytoïne (Dilantin), halothaan, anticonceptiepil of andere hormoontherapieën en mogelijk ook met fexofenadine (Allegra tegen allergie), cholesterol verlagende middelen (statines), kalmerende middelen, anticoagulanten (bloedverdunners), sommige kankermedicatie, medicijnen die afgebroken worden door de lever. 2

Curcumine

Curcumine wordt veilig geacht bij doses tot 12 gram per dag, niet langer dan 12 weken. Dit is een hoge dosis, die nauwelijks gebruikt hoeft te worden. In ‘kurkuma getest’ lees je meer over de doses van curcumine. 3

Er zijn mogelijke interacties met diabetes medicatie, maagzuurremmers, bloedverdunners (warfarine, Coumadiine, clopidogrel, Plavix en aspirine), cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid), ranitidine (Zantac), esomeprazole (Nexium), omeprazole (Prilosec), lansoprazole (Prevacid). 4

© 2016, GoedGezond