Waarom soja niet gezond is

Studies onthullen de gevaren van soja. Het primaire fyto-oestrogeen dat in de sojaboon zit, is een risicovolle stof. De meeste soja is dan ook nog genetisch gemodificeerd en met pesticiden besproeid, wat een dubbel risico inhoudt. Waarom is soja zo nadelig voor de gezondheid, de Aziaten consumeren het toch ook?

Ongefermenteerde soja, niet gezond

Toch verschijnen er nog altijd studies die de gunstige effecten van soja belichten. Zoals de meest recente: soja zou gunstig zijn voor vrouwen met het poly cysteus ovarium syndroom (PCOS) (1)

Uit studie blijkt echter dat genetisch gemodificeerde sojabonen niet zonder risico zijn. Fyto-oestrogeen genistein die in de ongefermenteerde boon zit, is kankerverwekkend. Soja is de primaire bron van genistein. (2, 3)

Fyto-oestrogenen en borstkanker

Soja bevat een diversiteit aan isoflavonen die het hormoonstelsel verstoren. Oestrogeen is een steroïde hormoon die vaak beïnvloedt wordt door de consumptie van deze specifieke isoflavonen (fyto-oestrogenen). De fyto-oestrogenen staan in verband met een verhoogd risico op borstkanker. (4, 5)  Dit negatieve effect is nog groter als dit in combinatie is met pesticide glyfosaat. En sojagewassen worden voor het grootste gedeelte bewerkt met deze chemische stof. Over het algemeen is de sojaconsumptie in het Westen nog niet zo hoog, toch zijn er soms mensen die overdrijven vanwege de vermeende gunstige gezondheidseffecten –met de gevolgen van dien. (6)

Glyfosaat wordt glycine; desastreus voor je DNA

Een paar maanden geleden verscheen een review van wetenschappelijke literatuur over glyfosaat en gezondheid, en hierin was het verband tussen de herbicide en een wijd scala aan ziekten wederom duidelijk. ( 7 ) De chemische stof verandert de DNA functie. Glyfosaat handelt als een glycine en wordt in peptiden ingesloten tijdens de proteïnesynthese. Volgens de review is deze vervanging van glyfosaat voor glycine desastreus en gekoppeld aan onder meer astma, diabetes, Alzheimer, ALS en Parkinson’s.

Geen normale sojabonen meer te vinden

Dus waarom duiken deze positieve berichten nog steeds op? Een clou kan zijn dat er veel geld gemoeid is met soja. Onlangs is de import en bewerking van GMO-sojabonen (bewerkt met Monsanto’s Roundup) toch goedgekeurd door de Europese Commissie, alle debatten over de veiligheid van glyfosaat ten spijt. Rond 2017 eten we sojaproducten die afkomstig zijn van sojabonen die niet alleen glyfosaat bevatten, maar een heuse pesticidecocktail zijn. En het is niet zo dat we er tot nu toe aan waren ontkomen: de meeste sojaproducten waren al van gmo-bonen, met name als het om producten uit Amerika en China gaat. Daar is de pesticidecocktail zoals we die vanaf 2017 mogen verwachten al helemaal ingeburgerd. De goedgekeurde bonen bevatten ‘Monsanto’s Roundup Ready 2 Xtend’ en de autorisatie is 10 jaar geldig. Alles is rond, zodat het systeem in 2017 in volle werking is. Meer informatie en bronnen

Oestrogeen

Glyfosaat en ongefermenteerde sojabonen zijn op zichzelf al risicovol, maar in combinatie is het gevaar nog meer uitgesproken. Glyfosaat werkt direct op de oestrogeen receptors. (8, 9, 10, 11, 12) wat de groei van borstkanker cellen bevordert.  Soms wordt geclaimd dat soja beschermt tegen borstkanker, omdat er in Aziatische landen waar men sojagerechten consumeert relatief weinig borstkanker voorkomt. In studies waarnaar gekeken werd naar het protectieve effect van soja tegen borstkanker, is zo’n effect niet gevonden. (13, 14, 15, 16)   Het gebruik van soja als beschermende factor tegen borstkanker is niet veilig. (17 

Schildklierverstorende stoffen

Ongefermenteerde sojaproducten staan al lang in verband met allerlei gezondheidsaandoeningen. Het is niet verrassend dat de combinatie van twee kankerverwekkende stoffen de cijfers kunnen verhogen.

Fyto-oestrogenen zijn niet het enige om je druk over te maken. De goitrogene bestanddelen schaden de schildklier en voorkomt een adequaat functioneren hiervan. Goitrogenen bemoeien zich met het enzym schildklier-peroxidase (TPO), dat cruciaal is voor een correcte afscheiding van schildklierhormonen. (18, 19)

Maar Aziaten eten toch ook soja?

Niet alle sojaproducten zijn hetzelfde

Aziaten worden wel als voorbeeld gebruikt om te laten zien hoe gezond sojabonen zijn. Maar niet alle sojaproducten zijn hetzelfde! Onder de Aziatische bevolking komen borstkanker en osteoporose een stuk minder voor. (IARC Cancer Base no. 5. Lyon: IARC Press; 2004) De Aziaten gebruiken echter gefermenteerde sojaproducten, zoals miso en tempeh, en eten geen onfermenteerde soja zoals wij. Gerechten als miso en tempeh zijn bijgerechten en een Aziaat krijgt ongeveer 5 mg genistein per dag binnen. Commerciële sojaproducten bevatten maar liefst 20 tot 60 mg genistein per portie. (20)

Maar ondanks de fermentatiefactor bleken Aziatische mannen die dagelijks tofu nuttigden kleinere hersenen te hebben en verliep de ontwikkeling van dementie bij hun 3x sneller als gebruikelijk. (21, 22)

Aan soja zitten nog veel meer nadelige effecten, waarom soja in ongefermenteerde vorm echt niet geschikt is voor consumptie lees je in: Soja, een van de ergste voedselsoorten en niet geschikt voor consumptie.

Soja veilig consumeren

Zo heeft soja wel -bescheiden- voordelen

Als je van soja houdt geniet er dan net als de Aziaten van, als bijgerecht (miso, natto of tempeh) en met mate. Zorg dat de soja gefermenteerd is. Op zo’n manier heeft soja toch gunstige voordelen: het creëert vriendelijke darmflora, helpt de spijsvertering en versterkt het immuunsysteem. Combineren doe je ook bij voorkeur op de Aziatische manier: met veel proteïnen en mineraalrijke voeding, dit adviseert dr. John Lee, Harvard professor en auteur over gezondheid.