Zo funest zijn middelen tegen brandend maagzuur voor de gezondheid

goedgezond

Nieuwe studies melden: middelen tegen brandend maagzuur ruïneren je gezondheid en kunnen zelfs dodelijk zijn. Het is niet niks waar maagzuurremmers toe leiden, onder andere tot nierziekten, hartaanvallen en dementie. Mede doordat ze de darmflora en functie van de lichaamscellen veranderen.

Middelen tegen brandend maagzuur:

Funest voor gezondheid

Maagzuurremmers ruïneren je gezondheid, volgens een paar nieuwe studies. De gevaren waren al bekend, maar nu is er nog meer reden om van deze medicatie af te blijven.

Slecht voor onze lichaamscellen

Schrikbarend is dat ze niet alleen het maagzuur remmen, maar tevens de productie van zuur af binnen de mitochondriën blokkeren. 1 Mitochondriën bevinden zich in onze lichaamscellen en zijn onze minuscule energiefabriekjes. Ze bepalen onze totale gezondheid, ontgifting en energieniveau. Als ze goed functioneren blijven we lang jong en gezond. Deze belangrijke fabriekjes houden onze cellen blij en energiek. Soms heeft je cel meer zuur nodig, en soms wat minder. Maar de cellen regelen dit zelf. Mocht er een maagzuurprobleem zijn, dan keert dit meestal weer prima om door het gebruik van de juiste voeding. Het is immers beter om de oorzaak aan te pakken dan de symptomen te bestrijden.

Chronische nierziekten

Maar alsof dit nog niet erg genoeg is, laat een andere studie weten dat maagzuurremmers behalve acuut nierfalen ook chronische nierziekten veroorzaken. Wie langere tijd een maagzuurremmer gebruikte had 76% meer kans op een chronische nierziekte. 2, 3, 4  

Verlies van breinfunctie

Eén type maagzuurblokker is de PPI; deze behandelt brandend maagzuur en GERD (gastro-oesophageale reflux, waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm). Een PPI vergroot het risico op verlies van breinfunctie en zorgt voor vochtophoping in de buik, laat Hepatology in de huidige editie weten. 5  Voorbeelden van PPI’s zijn Nexium, Prilosec en Prevacid.

Andere pH, andere darmflora

Het verlies van breinfunctie gebeurt wanneer de lever niet in staat is om giffen uit het bloed te verwijderen, dit heet hepatische encephalopathie (HE). PPI-gebruik is een risicofactor voor HE. PPI’s dragen hiertoe bij doordat ze de darmflora in de war sturen: ze bevorderen de verplaatsing van de darmbacteriën. PPI’s leiden tot een hogere pH van de maag (minder zure maag), maar dit bewerkstelligt de overgroei van bepaalde bacteriën. Deze bacteriën belanden vervolgens in de bloedbaan en lymfeklieren. En zo ontstaat HE en spontane bacteriële peritonitis (SBP)De onderzoekers stellen dat artsen bedachtzamer moeten zijn bij het uitschrijven van PPI’s, vooral bij mensen met leverproblemen.

Terugkerende infecties

Het is niet de eerste studie die middelen tegen maagzuur linkt aan bacteriële infecties in de darmen. In 2015 publiceerde Clinical Gastroenterology and Hepatology dat infecties geneigd zijn terug te keren door PPI-gebruik.

Dementie

In 2016 (april) publiceerde JAMA Neurology een studie die PPI’s en dementie met elkaar linkte. Er werden 73679 patíenten gedurende een periode van 7 jaar gevolgd en onderzocht. De mensen die maagzuur remmende middelen namen liepen een dubbel risico op de neurodegeneratieve ziekte. De auteurs meldden dat het vermijden van PPI’s dementie kan voorkomen. en de ontwikkeling van dementie kan remmen. 6

Andere risico’s zijn: een verhoogde kans op hartaanval, hartritmestoornissen, longontsteking, spierkrampen, zwakke botten. Sommige van deze problemen zijn gelinkt aan de opname en het gebruik van proteïnen en mineralen, wat anders verloopt door maagzuurremmers.

Maagzuur is onmisbaar

Maagzuur is onmisbaar voor een goede vertering en om de nodige verteringsenzymen te produceren. Deze verteringsproblemen leiden tot onder andere botontkalking.

Het maagzuur remmen of blokkeren kan tijdelijk verlichting geven maar maakt het oorspronkelijke probleem erger. Een tekort aan maagzuur, hypochloride, komt veel voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Sommige symptomen lijken op die van een overschot aan maagzuur, en zo neemt men niet zelden middelen om maagzuur te remmen terwijl een tekort aan maagzuur is.

PPI’s zijn ook slecht nieuws voor de slokdarm en veroorzaken heesheid, kuchen, longontsteking en mogelijk zelfs slokdarmkanker.

Vitaminetekorten

Behalve botontkalking en de andere ernstige aandoeningen is er nog een probleem dat samenhangt met maagzuurremmers. En dat is een tekort aan aminozuren, vitamine K, vitamine B12, kiezelzuur, boron zuur, calcium en zink. Een tekort aan vitamine B12 komt veel bij oudere mensen voor, en is gekoppeld aan een achteruitgang van het mentale welzijn. Er zijn experts die stellen dat iedereen vanaf de middelbare leeftijd een B12 supplement zou moeten nemen.

Middelen tegen brandend maagzuur verminderen dus het maagzuur, leiden tot infecties van onder andere het maag-darmkanaal; zoals diarree, colitis, c-difficile en candida. Niet zo gek als je weet dat maagzuur de eerste lijn verdediging is tegen infectieuze organismen.

Er is ook goed nieuws: ongeveer 60% van de patiënten die maagzuur medicatie neemt, heeft ze niet nodig. Maagzuurproblemen kunnen omgekeerd worden door goede eetgewoonten, kruiden en speciale nutriënten. 7

Zo pak je brandend maagzuur beter aan

Share

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)