Groene thee voorkomt dodelijke conditie van buikaorta

Japanse onderzoekers melden dat een abdominale aorta-aneurysma voorkomen kan worden door het drinken van groene thee. De aneurysma aan de buik aorta blijft vaak ongediagnosticeerd, vanwege gebrek aan symptomen. Zonder behandeling kan deze grote lichaamsslagader scheuren en in 50% van de gevallen betekent dit de dood.

Groene thee, betere conditie buikaorta

“Abdominale aorta-aneurysma wordt vaak niet opgemerkt omdat er geen symptomen zijn, totdat de slagader scheurt. Als de patiënt geluk heeft en een opgezwollen conditie van de buik voor het barsten gevonden wordt, moet er geopereerd worden. Er kan een kunstmatig bloedvat getransplanteerd worden of een endovasculaire stent geplaatst worden. Op dit moment zijn er geen medicijnen voor, ” zegt studieauteur Shui Setozak.

Minder ontsteking, meer elastine

De onderzoekers wekten bij ratten een abdominale aorta-aneurysma op met enzymen en merkten dat de conditie zich minder snel ontwikkelde wanneer de ratten groene thee dronken. Ook waren er minder ontsteking en meer elastine productie, wat de ader beschermde tegen scheuring. Dit was te wijten aan epigallocatechinegallaat (EGCE) in de groene thee. Een abdominale aorta-aneurysma (AAA) is een verwijding van de buikslagader.

“De polyfenol die in groene thee zit regenereert elastine, een essentiële proteïne die de vaten rek geeft. Aangezien abdominale aorta-aneurysma’s veroorzaakt worden door ontsteking en degradatie van elastinecomponenten in de aderwand, leek groene thee een veelbelovende behandeling,” aldus Setozak.


Groene thee getest: bevat jouw groene thee genoeg antioxidanten?
Groene thee versus matcha thee: welke bevat de meeste EGCE?


Voordelen van groene thee

Het is niet de eerste keer dat groene thee geprezen wordt vanwege de gezondheidsvoordelen. Recent onderzoek toont dat groene thee preventief werkt tegen kanker, cardiovasculaire aandoeningen, ontsteking en dat het oxidatie remt.

“De polyfenolen in groene thee beschikken over meerdere biologische activiteiten waaronder anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten. Er zijn veel andere rapporten die de voordelen van groene thee consumptie belichten, zoals preventie van kanker of cardiovasculaire aandoeningen, een betere glycemische controle, cholesterolreductie enzovoort. Ik denk dat de gunstige effecten van groene thee bevorderd zou kunnen worden door gezondheidsorganisaties.”

“Japanse mensen zijn de langstlevende mensen in de wereld. Studies tonen dat 80% van de mensen dagelijks groene thee drinken. We denken dat de inname van groene thee als een nieuwe preventieve strategie gezien zou moeten worden tegen abdominale aorta-aneurysma. In de volgende studies gaan we de optimale dosis bepalen.”

Risicofactoren voor een AAA zijn:

  • Leeftijd van 50 jaar of ouder
  • Roken of een verleden met roken
  • Verstopte aders (atherosclerose)
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Familiegeschiedenis (genetische factoren)
  • Hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie)

Kyoto University

Meer informatie over aneurysma van de buikaorta