Waarom gasvorming en ‘ruften’ effect hebben op brein, stemming en gedrag

Explosief nieuw onderzoek toont dat winden laten een rol speelt in de regulatie van brein, gedrag en stemming. De gassen die we vrijlaten handelen als ‘gastransmitters’ die een effect op brein, gedag en stemming hebben.

Gassen: gastransmitters werken als neurotransmitters

Gassen hebben effect op brein en gedrag

Een studie in Microbial Ecology in Health and Disease  geeft inzicht in de gassen die we vrijlaten en het effect hiervan op ons brein en humeur.

Geen neurotransmitters maar ‘gastransmitters’

De gassen zijn een bijproduct van vele miljoenen bacteriën in de darmen, die onder andere (spijsverterings-) enzymen produceren en onze voeding verteren. Je produceert nogal wat gas op een dag en gemiddeld laat de mens 10-25 winden per dag. 1 Deze gassen bevatten waterstof, stikstof, methaan, kooldioxide en waterstofsulfide. Veel van dit gas laten we vrij, maar er is ook een hoeveelheid die in de bloedbaan terechtkomt en handelt als gastransmitters.

Deze gastransmitters dienen een duaal doel binnen het spijsverteringsstelsel. Ze fungeren als energiebron voor de darmbacteriën en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van je brein, immuunsysteem en cardiovasculair systeem. Een voorbeeld is stikstof, die geproduceerd wordt door de micro-organismen in je darmen. Zodra de stikstof in je bloedbaan komt handelt het als een neurotransmitter in de hersenen.

Nu blijkt dat muizen die het stikstof producerende enzym missen, een toegenomen motorische en seksuele activiteit vertonen en ook lange termijn depressie.

Darmbacteriën bepalen soorten gastransmitters

Winden en gassen maken happy, al is je omgeving er minder blij mee

Voeding, leefstijl en samenstelling van de darmbacteriën bepalen welke typen gastransmitters geproduceerd worden. De onderzoekers hopen dat verder onderzoek bijdraagt aan behandelingsmethoden voor mensen met neuropsychiatrische aandoeningen zoals depressie.

“ Het lijkt haalbaar om de hoeveelheid ammoniak te normaliseren, wat de doelgerichte introductie van bacteriën in het lichaam helpt,” meldt de studieauteur.

Darmbacteriën: enorm grote invloed

Dat de darmflora veel invloed hebben was al langer duidelijk. Het is opmerkelijk hoe darmbacteriën onze stemming, gedrag bepalen. Nog opzienbarender waren de studieuitkomsten die meldden dat de mini-beestjes zelfs onze voedingskeuze (!) bepalen. De gassen worden natuurlijk geproduceerd door onze micro-organismen dus feitelijk komen we gewoon weer uit bij de darmflora als basis voor een goed emotioneel welzijn en prima algehele gezondheid.

Het bewijs van het nauwe verband tussen darm microbioom en brein groeit. Zo bleek recentelijk dat fructooligosacchariden (scFOS) een gunstig effect op patiënten met het prikkelbare darmsyndroom, angst en depressie hebben (Neurogastroenterology & Motility Journal). Toen patiënten voor de duur van 4 weken scFOS kregen, meldden ze dat dit de kwaliteit van het leven aanzienlijk had verbeterd. Ook waren angstsymptomen afgenomen. Een ander recent onderzoek meldt dat de streng van 1 bacteriesoort autisme gerelateerde symptomen niet alleen verlicht, maar zelfs omkeert. Hier vind je een overzicht van de recente onderzoeken omtrent probiotica , darmflora en het effect op brein en lijf plus de laatste berichten met betrekking tot de brein-darm as.