Darmbacteriën voorspellen, veroorzaken en voorkomen reumatoïde artritis

Dat darmbacteriën meer doen dan je voeding afbreken, wordt steeds duidelijker. Ons darm microbioom bepaalt veel. Nu blijken de micro-organismen ook reumatoïde artritis te kunnen voorspellen, veroorzaken en voorkomen.

Darmbacteriën voorspellen en veroorzaken reumatoïde artritis

Wist je dat reumatoïde artritis een aandoening is waarbij het immuunsysteem zichzelf aanvalt? Volgens het Reumafonds zijn er in ons land bijna 2,5 miljoen mensen met reumatische klachten. Hiervan hebben ongeveer 410.000 ontstekingsreuma (210.000 reumatoïde artritis). 1

Deze auto immuunziekte is meestal chronisch en erg pijnlijk. Als je er last van hebt, zoek je vast naar oplossingen om de kwaliteit van je leven te verbeteren en/of terug te krijgen. Het inzicht in de ziekte is nog beperkt. Maar een nieuwe studie werpt wellicht toch een licht op de trigger van deze pijnlijke aandoening!

De link tussen darmen en gewrichten

De meeste mensen hebben geen weet van de rol die de darmen spelen in de algehele gezondheid. Veel van de grote genezers uit oude tijden legden de focus op de darmen. “Alle ziekten beginnen in de darmen,’ zei Hippocrates ooit. Tegenwoordig heeft de wetenschap deze focus op de darmen weer opgepakt. Er zijn veel links ontdekt in de afgelopen tijd en dat is best opwindende informatie. Enkele zijn de darm-brein as, darm-autisme, darm-prikkelbare darm syndroom, (over)gewicht-darmflora, (en er is ook een brein-immuunsysteem link). Nu is ook de darm-gewrichten link ontdekt. De darmbacteriën blijken zelfs het ontstaan van de reumatoïde artritis te voorspellen, veroorzaken en voorkomen.

Symptomen van ongezonde darmflora

 •  Chronische vermoeidheid
 •  Huidaandoeningen zoals acne en eczeem
 •  Allergieën
 •  Gewrichtspijn
 •  Voedingstekorten
 •  Verzwakt immuunsysteem
 •  Candida
 •  Verstopping of juist diarree
 •  Prikkelbare darmdyndroom en SIBO
 •  Hoofdpijn en migraine

Darmbacteriën: hoe kwetsbaar ben je voor RA

Meestal wordt er nog altijd naar externe oorzaken gekeken, terwijl de wortel binnenin zit.

Science Daily publiceerde een studie (juli 2016) waarin meerdere studies geciteerd worden en waaruit blijkt dat de darmbacteriën voorpellen hoe ontvankelijk je voor reumatoïde artritis bent. Het is de bacteriestreng Collinsella die accuraat de start van de aandoening aangeeft. Collinsella is ruim aanwezig in de darmflora. Maar een kleine disbalans in de darmflora kan al gevolgen hebben voor je gezondheid!

Afname gunstige bacteriën

Ook een eerdere studie (publicatie in eLife) toonde de link tussen reumatoïde artritis (RA) aan, toen 114 ontlastingsmonsters geanalyseerd werden. Deze link was er overigens ook met artritis psoriatica

Het team identificeerde de darmbacteriën door DNA uit de monsters te halen en een bacteriespecifiek gen te analyseren (16S ribosomal RNA gen). De bacteriestreng Prevotella copri bleek bij 75% van de mensen met startende reumatoïde artritis in de ontlasting aanwezig te zijn, en bij 38% van de ontlasting van mensen met artritis psoriatica. Bij de controlegroep was dit 21%. Het verhoogde niveau van de streng stond in verband met een afname van gunstige bacteriën, zoals Bacteroides. (tevens de ‘slankheids’-bacterie). De onderzoekers identificeerden unieke Prevotella genen die met R.A. in verband stonden.

Om te testen of P. copri invloed had op ontsteking werd de bacterie aan gezonde muizen toegediend, zodat de bacterie onderdeel uitmaakt van hun darm microbioom. Bij de muizen werd vervolgens colitis opgewekt, middels een chemische stof. Colitis is een model voor darmontsteking. De dieren met P. copri ontwikkelden ernstigere symptomen dan de muizen die de bacterie niet toegediend hadden gekregen. De bevindingen gaven bewijs voor de rol van P. copri bij ontsteking.

Pijnlijke symptomen verlichten

Om de pijnlijke effecten van artritis te remmen, moeten we ons lichaam rijkelijk voorzien van ontstekingswerende micronutriënten om herstel van de darmen te bevorderen en pijnlijke gewrichten tegen te gaan. Om dit te doen kun je een simpel recept gebruiken met twee ontstekingsremmende ingrediënten: ananas en kurkuma.

 • Ananas is een rijke bron van bromelaïne, die net zo effectief blijkt te zijn als de farmaceutische NSAID’s tegen gewrichtspijn. 2, 3, 4
 • Kurkuma remt ook ontsteking en is eveneens net zo effectief als chemische pijnstillers tegen gewrichtspijn. 5, 6, 7

Meer aandoeningen waarbij kurkuma -bewezen- net zo effectief is als medicatie (15x)

3x Voeding die net zo effectief is als medicatie tegen artritis, maagzuur en migraine

 


Een combinatie van deze twee ingrediënten houdt de symptomen meestal onder controle. 4

Het voordeel van dit sapje is dat het ook nog eens helend voor de darmen is

Je hebt nodig: 

 •  Halve ananas
 •  1 komkommer
 •  Een stuk kurkumawortel (geelwortel) of anderhalf theelepel kurkumapoeder
 •  Halve theelepel kaneel

Maak de ananas, komkommer en kurkuma tot sap en strooi er kaneel op. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook heerlijk. Doe er eventueel een halve theelepel zwarte peper bij: dit bevordert de opname van kurkuma.

Artritis en voeding, wat kan je nog meer doen

 • Dagelijks probiotica nemen
 • Gefermenteerde voeding eten
 •  Neem eventueel capsules met colostrum bovine (herstelt darmwand snel)
 •  Zo veel mogelijk stoppen met bewerkte voeding
 •  De glutenconsumptie verminderen
 •  Gefilterd water drinken

Bovenstaande tips helen -net als het drankje- de darmen en darmwand. Belangrijk: want een lekkende darm brengt ook allerlei serieuze aandoeningen met zich mee. Doorlaatbaarheid van de darmwand is gelukkig goed te herstellen.  Alles over een lekkende darm en het herstel