Gember bestrijdt effectief ontsteking bij Crohn’s en Colitis Ulcerosa

Biomaterials meldt dat stoffen uit gember effectief zijn bij chronische ontsteking van de darmen, zoals bij Crohn’s en Colitis Ulcerosa. De stoffen uit gember nemen het zelfs op tegen kanker die aan ontstoken darmen gerelateerd is.

Stoffen uit gember

Succesvol bij Crohn’s en Colitis Ulcerosa

Het studieteam (Georgia State University),  transformeerde gemberwortel tot wat ze noemen GDNP’s; ‘ginger-derived nanoparticles’. De gemberwortel ging in de blender, het sap werd vervolgens op hoge toeren gecentrifugeerd en ultrasonische gedispenseerd, zodat de kleine nanodeeltjes ontstonden. (1, 2 )

Eenmaal bewerkt, was elk nanodeeltje uit de gemberwortel zo’n 230 nanometer in diameter. Klein genoeg zodat meer dan 300 van de deeltjes over de breedte van een menselijke haar pasten.

Gemberstoffen richten zich op darmen

Dr. Didier Merlin en zijn team gaven de GDNP’s aan labmuizen en zagen dat de deeltjes zich efficiënt richtten op de darmen. Ze werden voornamelijk opgenomen door de cellen in de darmwand, waar de ontsteking bij Crohn’s en Colitis ulcerosa –resp. ontsteking aan het maagdarmkanaal en aan de dikke darm- zich voordoet.

Acute en chronische colitis

De deeltjes verminderden ook acute colitis en voorkwamen chronische colitis en colitis gerelateerde kanker. Ook bevorderden ze het herstel van de darmwand. De gemberdeeltjes stimuleerden actief de overleving en proliferatie van de darmwand cellen. Tot slot verminderden ze de productie van ontstekingsbevorderende proteïnen, terwijl ze tegelijkertijd het aantal proteïnen verhoogden die ontsteking bestrijden.

Actieve sleutelingrediënten uit gemberplant

Volgens de onderzoekers komt dit genezende effect op chronische darmontsteking door het grote aantal lipiden in de deeltjes, die een resultaat zijn van de natuurlijke vetmoleculen in de gemberplant. De deeltjes bevatten ook de actieve sleutelingrediënten die in gember voorkomen zoals 6-gingerol en 6-shogaol.

Tegen oxidatie, ontsteking en kanker

Gewoon onbewerkte gember

Eerder labstudies lieten al zien dat de onbewerkte gember bestanddelen actief zijn tegen oxidatie, ontsteking en kanker. Ook is de standaard, onbewerkte gember een effectieve remedie tegen misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen.

“De bestanddelen in de vorm van nanodeeltjes werken nog effectiever op het darmweefsel dan de specerij als voeding of supplement.”

Het idee van het gebruik van nanodeeltjes bij chronische inflammatoire darm aandoeningen is niet nieuw. In de afgelopen jaren is dit onderzocht door Merlin en andere onderzoekers.

Het onderzoek is veelbelovend. Gember is niet giftig, heeft nauwelijks bijwerkingen en is een kosteneffectieve bron van medicatie.

Gember kent een veelzijdig gebruik

Helpt bij misselijkheid en braken, ook door wagenziekte en chemotherapie

  • Beschermt het maag-darm kanaal
  • Verlicht bij migraine en hoofdpijn
  • Beschermt tegen schade door UV straling
  • Behandelt spierpijn
  • Vermindert pijn bij artritis
  • Bevordert de opname van essentiële voedingsstoffen
  • Beschermt het brein: vermindert de vrijzetting van bepaalde chemicaliën die het brein kunnen beschadigen

Gemberdrank, verfrissend en gezond

Een gezonde en verfrissende gemberdrank is in een handomdraai te maken. Je snijdt verse gemberwortel in stukken, en halveert een limoen. Dit doe je in een kan water en zet het in de koelkast. Laat het eerst goed trekken, en geniet dan van dit gemberwater. Houd je niet van koude dranken, doe de gemberwortel dan in gekookt water of in je kop (groene) thee en geniet van een kop heerlijke gemberthee. Zo eenvoudig kan het zijn.

Meer wetenschappelijke informatie over gember vind je hier.