Dadels, de gezondste snack voor darmflora, gewicht en nog veel meer

OEDGEZOND.INFO

Dadels bevatten veel suiker, en worden daarom vermeden tijdens het lijnen. Onterecht; uit onderzoek blijkt dat de suikers niet worden omgezet in vetten en een gunstig effect hebben op diabetes. Dadels hebben nog veel meer gezonde en opvallende voordelen. Het is de moeite waard om dadels te snacken, ook als je aan de lijn bent!

Dadels: de meest gezonde snack

Juist bij gewichtsbeheersing

De dadel wordt al sinds 6000 voor Christus gecultiveerd en is een van de zoetste vruchten. En of je ze nu vers of gedroogd eet: de vrucht zit vol gezonde voordelen. Het is een vrucht die de bloedsuikerspiegel stabiel houdt, en juist prima past bij gewichtsbeheersing. De glycemische index is gemiddeld en wordt lager als je dit met andere voeding combineert. (1) De GI van dadels ligt lager dan die van de banaan, druif, rozijn en watermeloen, en hoger dan die van de pruim en appel. De GI van de exotische vrucht ligt ongeveer gelijk met die van sinaasappel, perzik en peer.

Calorieën in dadels

Een gedroogde dadel bevat ongeveer 27% water, en bij een verse is het watergehalte 90%. Een portie verse dadels van 100 gram bevat zo’n 140-160 calorieën. Gedroogde dadels bevatten meer calorieën, zo’n 300 per 100 gram Een verse dadel weegt meer dan een gedroogde, dus met verse dadels kom je al snel aan de 100 gram. Eén verse dadel kan 24 gram wegen en bevat 65 calorieën.

Per 100 gram dadels/ADH % *

  • Vezels 6.7 gram, 27%
  • Kalium 696 mg, 20%
  • Koper 0.4 mg, 18%
  • Mangaan 0,3 mg, 15%
  • Magnesium 54 mg, 14%
  • Vitamine B6, 02 mg, 12%

Hoewel de dadel gezond is en de suikers niet omgezet worden in vet, is het beter om toch rekening te houden met het hoge suikergehalte. Hou het bij een paar dadels als gezonde snack voor tussendoor.

De dadel is dan wel niet de rijkste bron van vitaminen en mineralen zoals bijvoorbeeld de kiwi of avocado, maar de vrucht bevat zoveel meer en heeft een aantal opvallende voordelen.

De voordelen van dadels

Nutritioneel slimme vrucht

Dadels bevatten dus niet de hoeveelheid mineralen en vitaminen die andere groenten en fruit bevatten, maar de vrucht zit nutritioneel erg slim in elkaar.

De dadel bevat een hoog percentage koolhydraten (totaal aantal suikers 44-88%) en wat vetten (0.2-0.5%) en behalve proteïnen (2.3-5.6%), vezels, mineralen en vitaminen (zie boven) ook 15 zouten. Dadels bevatten 0.2-0.5% vetzuren, de zaden bevatten 7.7-9.7% vetzuren, zowel verzadigd als onverzadigd. In de zaden van de dadel zit het gezonde oliezuur. Er zitten minimaal 15 mineralen en 6 vitaminen in dadels. De zaden bevatten ook nog selenium. De dadel is ook de rijkste bron van polyfenolen. (2, 3, 4)   De dadel is in staat om vrije radicalen te neutraliseren en de ontwikkeling van diverse ziekten te remmen. (5)

Antimicrobieel

Natuurlijke producten en hun bestanddelen zijn een goede en goedkope benadering om bacteriële infecties onder controle te krijgen. Dit is ook met dadels het geval: de bestanddelen hebben een significante uitwerking op de preventie of behandeling van bacteriële aandoeningen en pathogene schimmels. Een belangrijke studie toonde dat het effect van de methanol- en acetonextracten van de bladeren en pitten van de dadel de groei remde van F. oxysporum, Fusarium sp., F. solani, A. alternata, Alternaria sp (6)  Ook bestrijdt het Klebsiella pneumonia en Escherichia coli met gemak en vermindert het de bijwerkingen van medicatie zoals methylprednisolon (Int Res J Biol Sci. 2013;2:68–73.)

Anti-diabetes effect

Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende metabole stoornissen. Wereldwijd lijdt 2.8% van de bevolking aan deze ziekte. De huidige behandelingen zijn gericht op het gebruik van synthetische medicijnen of orale hypoglycemische middelen. Ze zijn effectief maar hebben ook bijwerkingen en veranderen de metabole en genetische routes. Natuurlijke producten zijn een goede behandeling bij diabetes en zijn minder giftig dan de synthetische middelen. Planten en hun bestanddelen spelen een belangrijke rol bij het beheersen van diabetes omdat ze de metabole en moleculaire routes gunstig veranderen, een voorbeeld hiervan is kurkuma. (7) Sommige planten en kruiden hebben ook significante effecten op de alvleesklier, de insulineproductie en de opname van glucose. (8)

Ook de dadel heeft hierop een positief effect. Op welke manier de dadel diabetes beter beheersbaar maakt wordt nog niet volledig begrepen. Men denkt dat het te maken moet hebben met een verhoogde afscheiding van insuline en een verminderde opname van glucose. Diverse actieve ingrediënten van de dadel (flavonoïden, steroïden, fenolen en saponinen) spelen een anti-diabetes rol en vernietigen vrije radicalen. De flavonoïde-bestanddelen bleken het biochemisch profiel van alloxan bij ratten te verbeteren. (9)

Anti-tumor effect

Kanker is een ziekte met vele oorzaken. Veranderingen in het normale mechanisme van genen zijn de grootste boosdoener. (10, 11, 12)  Bestanddelen van medicinale planten zoals flavonoïden en fenolen hebben een belangrijke positieve uitwerking bij kanker, ter behandeling of ter preventie. Ook de bestanddelen uit dadels hebben antitumor-activiteit laten zien. Aangenomen wordt dat beta glucanen hiervoor verantwoordelijk zijn. (13) Uit dierstudies blijkt dat er optimale antikanker-activiteit plaatsvindt bij een dosis van 1 mg/kg. (14).

Betere darmgezondheid, darmflora

Het effect van dadels op de spijsvertering is echt interessant; de exotische vruchten zorgen voor een betere afbraak van sucrose en zetmeel. (15) Omdat dadels een goede bron van vezels zijn (27% van de ADH per 4 verse dadels) en van polyfenolen veranderen ze de darmflora ten goede. Dadels zorgen voor een toename van bifidobacteria en bacteroides. Bacteroides is de darmbacterie die voor de slanke lijn zorgt. Het bacteriële metabolisme leidt tot de productie van korte keten vetzuren, ook werd een productie van flavonoïden binnen 1 uur na consumptie waargenomen (myricetine, luteleoline, quercetine en apigenine, 16, 17).  Dadels bevatten behalve flavonoïden ook de gunstige stoffen p-coumarine, feruline, sinapine zuren en procyanidinen. (18, 19)

De dadelconsumptie remt de groei van Caco-2 cellen (darmkankercellen); deze afremming volgt na fermentatie. Het is dan ook overbodig te zeggen dat de consumptie van dadels de gezondheid van de darmen verbetert, doordat de groei van gunstige darmbacteriën toeneemt en de celdeling van kankercellen geremd wordt. (20)

Tegen ontsteking

Dadels kunnen een belangrijke rol spelen in het remmen van ontstekingen, en niet vanwege de hoeveelheid in magnesium zoals weleens beweerd wordt. Dadels bevatten per 100 gram immers ‘maar’ 14% van de ADH magnesium. De dadel heeft een beschermend effect tegen ontsteking vanwege de modulatie van cytokinen. De waterextracten en ethyl acetaatremmen de cyclo-oxygenase-enzymen COX-1 en COX-2; deze enzymen produceren prostaglandinen die op hun beurt een rol bij ontstekingsprocessen spelen. (21, 22, 23) Ontsteking voorkomen en/of aanpakken is een belangrijke stap bij het voorkomen van chronische ziekten.

Dadels zijn dus een uitgekiende snack, waarmee je zowel van de heerlijke smaak als van de ontsteking remmende, antibacteriële, anti-tumor en antioxidant-eigenschappen profiteert.

Deel de voordelen van dadels met je vrienden en familie !