Hoe water drinken voordelen biedt voor het gewicht –studie

OEDGEZOND.INFO
Een toegenomen dagelijkse waterconsumptie van slechts 1% leidt al tot een lagere inname van vetten en suikers, aldus een recente studie. Het drinken van water verlaagt daadwerkelijk de dagelijkse calorie-inname en biedt dus op een makkelijke manier voordelen voor het gewicht.

Water drinken: daadwerkelijke voordelen voor gewicht


In ‘Hoe Water Drinken tot Gewichtsverlies Leidt’ kwamen een aantal van deze voordelen (feiten en cijfers over water en gewichtsverlies) al aan bod en zie je hoe water drinken tot verrassende uitkomsten leidt met betrekking tot het gewicht.

 


Als je je gewicht onder controle wilt houden of minder wilt snoepen en snacken, kun je dus gewoon meer water drinken.

Minder zoetigheden en snacks

In de studie van de University of Illinois werden de voedingsgewoonten van 18.300 volwassenen onder de loep genomen. Degenen die de dagelijkse waterconsumptie slechts met 1% verhoogden, hadden een lagere dagelijkse calorie-inname; snacks en zoetigheden werden een stuk minder gegeten. Het maakte niet uit of het water uit de kraan, cooler of fles kwam.

Lagere calorieconsumptie

water

Als er twee tot drie extra glazen water per dag gedronken werd, zorgde nam het dagelijks aantal calorieën af met 68 tot 205 per dag. De zoutinname nam af met 78 tot 235 mg. Ook werd er dagelijks 5 mg-18 mg minder suiker gegeten en nam de cholesterolconsumptie eveneens af: met 7 tot 21 mg.

Het onderzoek werd geleid door professor kinesiologie Ruopeng An, die stelt:

“De impact van waterinname was ongeacht etniciteit, opleiding, inkomen en lichaamsgewicht gelijk. Het kan nuttig zijn om waterconsumptie te promoten als goede vervanger van andere drankjes om de calorie-inname te verlagen.”

An nam telde drankjes als zwarte thee, kruidenthee en koffie ook op bij de totale dagelijkse waterinname.

Gemiddeld dronken de deelnemers dagelijks ongeveer 4.2 koppen gewoon water. De gemiddelde calorie-inname was 2157 calorieën. Hier zaten 125 calorieën uit gezoete drankjes bij en 432 calorieën uit voeding die niet perse bij een gezond dieet hoort (snacks en zoetigheden).

De afgenomen calorie-inname was het grootst bij mannen en personen van middelbare leeftijd en jonger.

De studie is gepubliceerd in Journal of Human Nutrition and Dietetics.