Mango zet rem op obesitas en diabetes via darmbacteriën

De tropische mango zet een rem op obesitas en diabetes. En hoe de vrucht dit doet is opmerkelijk: de mango voorkomt verlies van gunstige bacteriën die slank houden. De vrucht zorgt voorkomt de opslag van lichaamsvet, meldt Journal of Nutrition.

Mango remt obesitas en diabetes via darmflora

Wanneer je vetrijk eet, verlies je steeds meer goede darmbacteriën. In de loop der tijd is ruimschoots duidelijk geworden welke grote rol de darmbacteriën spelen bij het ontstaan van overgewicht. Nu zweren afvallers bij grapefruits en ananas, omdat deze vruchten zouden helpen bij gewichtsverlies. De mango kan hieraan toegevoegd worden: de exotische vrucht zorgt echt voor gewichtsverlies en doet dit op een verrassende manier. De mango boost de goede darmbacteriën die diabetes 2 en obesitas afwenden.

Darmbacteriën en eetgedrag

Het is een vraag die we onszelf wel stellen: waarom grijp ik steeds naar het verkeerde eten? Wie staat er bij stil, dat wat je erin stopt belangrijke verschuivingen veroorzaakt in de darmflora? Daar in de buik is het een wereldje op zich, waar verschillende bacterietypen 24/7 wedijveren om de voornaamste plek. En wie uiteindelijk wint, bepaal je zelf, door wat je eet. En de winnaars bepalen op hun beurt je lichaamsvorm, gezondheid en eetgedrag. Hoe vetrijker we eten, des te meer ‘obesitas’-bacteriën we krijgen.

In de studie  -gepubliceerd in Journal of Nutrition, werden 60 mannelijke muizen in verschillende groepen gedeeld voor de duur van 12 weken:

  • Een controle groep (10% van de calorieën kwam uit vet)
  • Een groep die vetrijk at (60% van de calorieën kwam uit vet)
  • Een groep die vetrijk at, en waar 1% of 10% van de calorieën van mango afkomstig waren.

Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid macronutriënten, calcium, fosfor en vezels.

“Vezels en andere bioactieve bestanddelen in plantaardige voeding voorkomen een disbiose van de darmflora, die door vetrijke voeding veroorzaakt wordt. Mango is een goede bron van vezels en uit eerdere studies bleek al dat de vrucht anti-obesigene, hypoglycemische en immuunmodulerende eigenschappen heeft. Het resultaat van de studie laat zien dat het toevoegen van mango aan de voeding gezonde darmflora bevordert en behoudt en de juiste hoeveelheden van gunstige bacteriën in stand houdt,” licht professor voedingswetenschappen A. Lucas van OSU toe.

Obese mensen, afname gunstige bacteriën in darmflora

Eerdere studies toonden dat bijvoorbeeld Bifidobacteria minder aanwezig zijn bij obese mensen en diabetes 2-patiënten. Hetzelfde geldt voor Akkermansia. Vetrijke voeding staat in verband met een darmflora-disbiose; een disbalans in de samenstelling van de darmbacteriën.   1, 2

Dadels zorgen voor een toename van bifidobacteria en zijn de ultieme snack voor gewichtsbeheersing.

Geen vetopslag en gewichtstoename door mango

De behandeling bij vetrijke voeding in combinatie met 10% mango (dit is ongeveer 1,5 kop mangostukjes) bleek het meest effectief ter preventie van het verlies van de gunstige bacteriën. Normaal gesproken is zo’n verlies inherent aan het vetrijke eten. Ondanks de vetrijke voeding (60% van de calorieën uit vetten) vond er geen vetopslag en gewichtstoename plaats. Inname van mango werkte vooral ten gunste van Bifidobacteria en Akkermansia en zorgde voor een toename van korte keten vetzuren. Korte keten vetzuren brengen ook allerlei positieve effecten teweeg, zoals het remmen van ontstekingen en zijn aldus onmisbaar in een gezond eetpatroon. 3

Effect op ontsteking en stoelgang

Een kop mango (ongeveer 150 gram) barst van de antioxidanten en vezels. Ook zitten hier meer dan 20 verschillende mineralen, vitaminen (onder andere A en C) en fytochemicaliën in. Het is goed gedocumenteerd dat de bestanddelen in mango ontsteking remmen en de vezels een moeilijke stoelgang verbeteren. De uitwerking van de vrucht op de darmflora was echter nog niet eerder onderzocht.

Bloedglucose en leptinespiegel

De toevoeging van mango aan het dieet kan dus een oplossing bieden voor obesitas en diabetes en geeft geen bijwerkingen. Behalve de gunstige uitwerking op de darmflora heeft de vrucht ook positieve effecten op lichaamsvet, vetspiegel in het bloed en glucose. Mango vermindert daarbij ook nog het percentage lichaamsvet. En ook belangrijk: in de studie bleek mango het hormoon leptine te reguleren. Dit zogeheten verzadigingshormoon wordt relateert direct aan de hoeveelheid lichaamsvet. Mangoconsumptie heeft een aanzienlijke positieve invloed op de leptinespiegel, zo laat de studieauteur weten.Mango kan dus ook uitkomst bieden voor fibromyalgiepatiënten, omdat uit een vrij recente studie blijkt dat dit hormoon mogelijk de veroorzaker van pijn is bij de ziekte. Meer informatie en het studierapport


Je kunt de mango ook in het vriesvak van je supermarkt vinden, deze is na de oogst direct ingevroren. Dus verser kan het bijna niet!