Helpt citroenwater echt om af te vallen?

Citroenwater bevat best wel wat antioxidanten en is een bron van magnesium. De drank is heerlijk fris en hydrateert uitstekend, maar wat doet citroenwater voor je gewicht?

Citroenwater en afvallen

Onderdrukking van gewichtstoename en vetopslag

De polyfenolen uit citroen onderdrukken obesitas, kopte een oudere studie. 1 De citroen-polyfenolen onderdrukten namelijk gewichtstoename bij muizen. Bij muizen, is dat erg? Nee, want we weten dat we 95% van de genen van muizen delen en dat muizen laten zien hoe het bij mensen werkt. Niet alleen werd gewichtstoename bij de diertjes geremd, ook onderdrukte citroenwater de vetopslag door een toename van het peroxisomale β-oxidatie, via upregulatie van de mRNA spiegels van PPARα in de lever. Dat was nog niet alles: de serumspiegels insuline, glucose en leptine (het ‘verzadigingshormoon’)  werden aanzienlijk verbeterd door de polyfenolen uit citroen. Dit resulteerde in een verbeterde insulineweerstand.

En een bonus: minder ontsteking, lagere bloeddruk

Uit een studie op vrouwen met overgewicht bleken dezelfde effecten. Maar het citroenwater deed bij de vrouwen nog meer: ontstekingsmarkers namen af, alsmede cardiovasculaire risico’s. De vitamine C bleek mede een factor te zijn. 2  Citroen verlaagt dan ook nog eens de bloeddruk. 3

Lager BMI

Dan citroenwater met honing. Een vierdaagse sapkuur, waarbij 4x per dag citroenwater met honing gedronken werd resulteerde in een lager gewicht en BMI en een afname in vetmassa, vrije vetmassa en serum triglyceride-waarden. 4

Meer vetverbranding door vitamine C

Volgens een studie in Journal of American College of Nutrition helpt vitamine C je 30% meer vet te verbranden tijdens sport en bewegen. 5 Mensen die meer lichaamsgewicht met zich meedragen, hebben een lagere vitamine C spiegel. Het sap van een citroen bevat ongeveer 18 mg vitamine C. Dit is maar een klein percentage van de dagelijks benodigde hoeveelheid, maar in combinatie met de polyfenolen bewijst de citroen daadwerkelijk effecten te hebben op lichaamsgewicht. Niet alleen op lichaamsgewicht, citroen en citroenwater hebben nog veel meer voordelen. Limoneen uit citroen heeft vetverbrandende eigenschappen, ondersteunt de omkering van een vette lever en beschermt in de tussentijd tegen kanker. 6, 7, 8

Typ in het zoekvak boven ‘citroen’ en je krijgt een overzicht.

Combineer het met bewegen en een gezonde voedingspatroon, en kijk wat het voor je doet. Alleen koud water drinken leidt al tot gewichtsverlies, de toevoeging van citroen maakt dit nog gezonder en effectiever.