Vroeg in de overgang, 50% meer kans op coronaire hartaandoeningen

Geen vrouw verwelkomt de overgang: de opvliegers, gewichtstoename, dunner haar, slapeloosheid kunnen gemist worden als kiespijn. En vrouwen die vroeg in de menopauze raken hebben dan ook nog eens een grotere kans op een hartaanval en vroegtijdig overlijden, meldt een nieuwe studie. Kunnen we de overgang uitstellen?

Vroeg in de overgang, slecht voor het hart

Vrouwen die vroeg in de menopauze raken hebben een grotere kans op een hartaanval, laat een publicatie in medisch journaal JAMA weten. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit doordat de oestrogenen het hart aanzienlijk beschermen.

Oestrogenen beschermen het hart

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen gaat vervroegd in de overgang. Wanneer je voor je 45e in de overgang gaat, heb je meer kans op een hartaanval. Oestrogenen zijn protectief voor het hart.

Overgangssymptomen

Gemiddeld komen vrouwen rond hun 51e levensjaar in de overgang. Het lichaam stopt dan met het produceren van oestrogenen en andere sekshormonen. Ongeveer 80% van de vrouwen ervaart symptomen die ongeveer 4 jaar aanhouden: depressie, opvliegers, hoofdpijn en nachtelijk zweten.

Premature menopauze niet zonder gevolgen

Bij 1 op de 10 vrouwen start de menopauze eerder: voor de leeftijd van 45 jaar. Bij 1 op de 100 is dit voor het 40e levensjaar en bij 1 op de 1000 vrouwen begint de overgang voor het 30e levensjaar.

Voor de studie namen de Nederlandse wetenschappers 32 studies onder de loep waarbij in totaal 310.000 vrouwen betrokken waren.

De bevindingen suggereren dat vrouwen die vroeg in de overgang raken 50% meer kans hebben op een coronaire hartziekte, 11% meer kans hebben op overlijden door een hartaanval en 12% meer kans hebben op te vroeg overlijden. Er was geen link met een hogere kans op een beroerte.

Lagere oestrogeenspiegel, slechtere vaten

Volgens de auteurs speelt oestrogeen een cruciale rol, omdat dit de bloedvaten ontspant. Als de oestrogeenvoorraad vermindert, vernauwen de vaten; een grote oorzaak van een hartaanval

“Bij gezonde vaten zijn oestrogenen betrokken om de bloedvaten elastisch en ontspannen te houden, wat de bloedtoevoer goed doet verlopen. Een lagere oestrogeenspiegel resulteert in vatvernauwing.”

Vrouwen die na hun 51e in de overgang komen zijn langer blootgesteld aan oestrogeen, wat het hart langer gezond houdt.

Het is belangrijk om te beseffen dat een verhoogde kans op een hartaandoening niet alleen voor mannen van middelbare leeftijd met overgewicht geldt, maar dat ook vrouwen –met name na de overgang- alert moeten zijn.

Factoren die de menopauze vervroegen

Leefstijl
Roken kan bijdragen aan een vroege menopauze, vanwege de anti-oestrogeen effecten. Vrouwen die lang en/of regelmatig roken kunnen eerder in de overgang raken, dit zou gemiddeld 1 á 2 jaar eerder kunnen zijn.
Laag BMI

Ook het BMI, een indicatie voor overgewicht, is een mogelijke factor. Oestrogeen wordt opgeslagen in lichaamsvet. Hele dunne vrouwen hebben een lagere oestrogeenspiegel, die eerder uitgeput raakt. Een hoger BMI zou voor een latere start van de overgang kunnen zorgen.

Chromosoom defecten
Sommige vrouwen komen voor hun 40e in de overgang en dit kan te wijten zijn aan chromosoomdefecten. Een voorbeeld hiervan is het Turner syndroom, als je geboren wordt met een incompleet chromosoom. Vrouwen met Turner hebben eierstokken die niet goed functioneren, wat meestal voor een vroege menopauze zorgt.
Auto immuunziekte
Een vroege overgang kan een symptoom zijn van een auto immuunziekte. Bij een auto immuunziekte valt het immuunsysteem een deel van het lichaam aan. Ontsteking, schildklieraandoeningen en reumatoïde artritis kunnen invloed op de eierstokken hebben. De overgang begint als de eierstokken gaan stoppen met werken.
Epilepsie
Epilepsie s een stoornis in de hersenen, waarbij zich tijdelijk, plotseling en ongecontroleerd grote groepen hersencellen ontladen. Er ontstaat als het ware ‘kortsluiting’ in de hersenen. Vrouwen met epilepsie zijn eerder geneigd om vroeg in de overgang te komen als gevolg van prematuur ovarieel falen (POF). POF leidt tot de overgang.
Chemotherapie
De meeste chemotherapieën zijn op zijn minst giftig voor de eierstokken. Operatie aan de eierstokken
Bij een ziekte als endometriose is het raadzamer om de aandoening te behandelen met hormonen, in plaats van middels een operatie. Etniciteit
Spaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen komen iets eerder in de overgang en Japanse vrouwen ietwat later.

Leefstijl: 1,2 Laag BMI: 3 Epilepsie: 4

De vroege overgang leidt niet alleen tot coronaire hartaandoeningen en vervroegd overlijden. Een lagere oestrogeenspiegel verhoogd ook de kans op osteoporose, Parkinson’s-achtige symptomen, depressie en dementie.

Een vroege overgang kan wel beschermen tegen andere oestrogeen-gevoelige ziekten zoals borstkanker. Vrouwen die later in de overgang komen (na 55 jaar) hebben een grotere kans op borstkanker, omdat het borstweefsel langer aan oestrogeen is blootgesteld.

Je overgang voorspellen

Behalve de boven genoemde factoren, is het ook belangrijk wanneer de andere vrouwen in je familie in de overgang kwamen. Als je moeder op haar 40e in de menopauze kwam en je oma op haar 50e, dan is het niet duidelijk wiens pad je gaat volgen. Maar als de meeste vrouwen in je familie vroeg in de overkwam kwamen, is de kans groot dat dit voor jou ook zo is. Als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent –laten we zeggen het 45e levensjaar- en je hebt ongeveer 3 menstruaties overgeslagen, dan is dit een goede indicator dat je richting menopauze gaat.

Verder zijn er factoren waarvan de werking nog niet helemaal bekend is, zoals bisfenol A. Bisfenol A is de chemische stof die in plastic zit en invloed heeft op de ontwikkeling van kanker en metabole processen. Bisfenol A zit ook in producten waar je het niet in verwacht, zoals in instant noodles.

De overgang uitstellen

Sommige voeding met fyto-oestrogenen kan symptomen van de overgang verlichten. Er is weinig bewijs dat dit werkt, en de veiligheid van zulke voeding wordt ook betwijfeld. In dit artikel lees je wat wel/niet kan werken.

Wat wel invloed heeft

De pannen die je gebruikt

Dit klinkt raar, maar het vervangen van je oude pannen beschermt je hormoonspiegels. Oudere pannen met een anti-aanbaklaag bevatten ferfluorooctanoic acid (PFOA). Vrouwen met meer PFOA in het bloed, kunnen eerder in de overgang komen. 4 PFOA hoopt zich op in het lichaam gedurende het leven. Dit geldt ook voor al het andere plastic. Verhit ook nooit voeding in plastic (bijvoorbeeld door vlees in de plastic verpakking in de magnetron te zetten).

Eet weinig vette zuivel

Vrouwen die weinig vetten uit zuivel binnenkrijgen komen later in de overgang: dit kan de overgang met maar liefst 3,5 jaar vertragen. En hoewel normale zuivel (met alle vetten erop en eraan) juist veel voordelen heeft -met name voor het gewicht en diabetes- gelden deze voordelen niet waar het om de overgang gaat. Melk kan de oestrogeenspiegel verhogen, maar voor vrouwen die richting overgang gaan is het beter om biologische magere zuivelproducten te consumeren. 5

Chemische verzorgingsproducten

Misschien neem je een anti-rimpelcrème om de rimpels te verslaan, maar als je geen natuurlijke neemt, moedig je wellicht een vroege menopauze aan. De hoeveelheid chemicaliën die door de huid opgenomen wordt, is de boosdoener. Vermijdt producten met geurstoffen en parabenen. De Europese restricties op chemische stoffen in verzorgingsproducten staan nog altijd in de kinderschoenen.

Eet vis

Vrouwen die twee of meer keer vis eten per weken, komen later in de overgang. Omega-3 vetzuren ‘smeren’ de pezen, huid en vagina en brengen de hormoonspiegels in balans. Ook ondersteunen ze gewichtsverlies.

Anticonceptie pil

Het gebruik van anticonceptie pil stelt de menopauze uit. 6