Een gezonde en vitale lever door minder zitten en meer probiotica

gezondere lever, geen vette lever

De Nederlander zit het meest van alle Europeanen en dit is funest voor de lever. Grotendeels hebben we een gezonde lever zelf in de hand. Veel zitten, voorspelt het ontstaan van de vette lever. Een onbehandelde vette lever kan tot leverkanker leiden, maar gelukkig blijken bepaalde probiotica gunstig bij deze ziekte te werken.

vettelever3

Vette lever door veel zitten

Van alle Europeanen zit de Nederlander het meest. Aangetoond is dat mensen die veel zitten in hun leven, niet oud worden. Een zittend leven kan dodelijk voor je gezondheid zijn en doet de vetcellen groeien. Spanjaarden leiden een actiever leven, slechts 8.9% is een langzitter. Bij de Nederlander is dit 32.1%: de zittijd is bij dit percentage maar liefst gemiddeld 7,5 uur per dag! 1

Diverse studies hebben het al laten zien dat de hoeveelheid die men zittend doorbrengt in nauw verband staat met stofwisselingsaandoeningen. Een verband tussen een vette lever (non-alcoholic) en de zittijd is nog onduidelijk, maar is er wel. Dit bleek uit een studie onder 2054 Chinese mannen. Overmatig zitten bleek een veroorzaker van insulineweerstand, verhoogde triglyceridewaarden en C-reactive proteïn zijn. Verhoogde CRP-waarden linken met infecties en ontstekingen. Ook nam door overmatig zitgedrag de BMI toe, maar dat zal weinig verrassend zijn. Al met al was de een belangrijke factor bij het ontstaan van een vette lever. 2

Een vette lever kan leiden tot leverkanker3, 4 , cardiovasculaire aandoeningen, metabole stoornissen en artherosclerose. 5


vette lever1

 

Gelukkig is vetstapeling in de lever omkeerbaar door de juiste voeding en leefstijl.

 

 

 


 

Probiotica remmen leverkanker

Dat de effecten van probiotica veel verder reiken dan een goede darmgezondheid alleen, horen we steeds vaker. Op andere delen van het lichaam en zelfs op het brein is de uitwerking huge. Ook op levertumoren: tumorgrootte en angiogenese namen aanzienlijk af door toediening van probiotica met de naam “Prohep”.

De mechanismen van de darmbacteriën die de polarisatie van Th17-cellen in de darmwand beïnvloeden

Van leverkanker is hepatocellulair carcinoom (HCC) de meest voorkomende vorm. Deze kanker staat op nr. 2 van de meest dodelijke kankervormen. Probiotca heeft hier sterke effecten op.  Een crossmark studie laat zien dat een mix van Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Escherichia coli Nissle 1917 (ECN) in combinatie met Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium breve, Bf. longum, Bf. infantis, Lb. acidophilus, Lb. plantarum, Lb. paracasei, Lb. delbrueckii en prevotella levertumoren doet krimpen met 40%. Het effect was zichtbaar rond 35 dagen na inname. Angiogenese werd geremd (de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande vaten) door een afname van angiogenische en ontstekingsbevorderende factor is IL-17. Ook was de zuurstoftoevoer naar de tumor met 54% afgenomen.

De onderzoekers zagen dat de gunstige darmbacteriën weer de overhand gingen nemen en dat ze ontstekingsremmende metabolieten zoals cytokine IL-10 gingen produceren, wat eveneens de Th17 cel differentiatie onderdrukt. 6