Nieuw verband gevonden tussen serotonine, proteïnen en veroudering

Wanneer je erg hongerig bent, kalmeer je je hongergevoel makkelijk met een handjevol noten of een stuk kaas. Waarom geef je dan de voorkeur aan proteïnen, wat is het effect op de levensduur en wat heeft gelukshormoon serotonine hiermee te maken? 
Wat hebben proteïnen, serotonine en veroudering met elkaar te maken?

Serotonine, proteïnen, veroudering en levensduur

Als je een fruitvlieg bent heb je aan een beetje gist genoeg. Waarom zoeken zowel wij als de fruitvliegen naar proteïnerijke voeding als we serieus hongerig zijn? En wat zegt deze voorkeur over de kansen op een langer leven? Het is de eerste keer dat onderzoekers stellen dat serotonine hier veel mee te maken heeft. Wetenschapper Scott Pletcher van de University of Michigan (UMICH) demonstreerde met zijn team hoe serotonine een rol speelt in de eetgewoonten en levensduur van fruitvliegen. In de wetenschap wordt veel gebruik gemaakt van fruitvliegen, omdat 70% van de genen van fruitvliegen ook bij mensen voorkomen.

Serotonine, sleutelrol

Meer beloning door proteïnen

Serotonine is een beloningsstofje, wat inhoudt dat het in het brein wordt vrijgezet in antwoord op een actie. Het reist tussen de breincellen en produceert een gevoel van beloning en zelfs plezier. Pletcher meldt dat het bij de fruitvliegen een sleutelrol speelt in de neiging om proteïnen, geen suikers, te zoeken als honger de kop opsteekt. Dit niet alleen, maar de beloning die de fruitvliegen krijgen van de consumptie van proteïnen lijkt de snelheid van het verouderingsproces te bepalen.

Toen de beloning geblokkeerd werd, aten de vliegen juist net zoveel voeding als normaal en leefden veel langer. Sterker, ze leefden twee keer zo lang, simpelweg door het blokkeren van een serotoninereceptor. Pletcher zegt dat het serotonine beloningssysteem vrijwel identiek is aan dat van mensen. Dit maakt de fruitvlieg een interessant bestudeerd object, omdat onderzoekteams in een korte tijd honderden vliegjes kunnen bestuderen.


Onderzoek naar de rol van proteïnen en koolhydraten bij het verouderingsproces is niet nieuw. In 2014 kwam bioloog en professor genetica David Sinclair met interessante uitkomsten met betrekking op de levensduur. De meeste mensen hebben maar 30.000 dagen te leven, waarvan de laatste 5000 dagen meestal met een slechte gezondheid gepaard gaan. Sinclair meldde dat onze voedingskeuze hierin een sleutel is. Sinclair baarde in 2013 opzien door oudere muizen weer de spierkracht van jonge muizen te geven. Het behoud van spierkracht is een andere cruciale factor die de snelheid van veroudering bepaalt. De professor legde de focus op de macronutriënten (koolhydraten, vetten, proteïnen) en mitochondriën (‘energiecentrales’ van de cellen). De ontdekkingen waren opzienbarend: muizen die proteïne-arm maar koolhydraatrijk aten hadden een top gezondheid en langer leven. Ze waren dan wel mollig maar uiterst vitaal. De muizen die proteïnerijk en vetrijk aten, waren reddeloos verloren. Lees het hele artikel


In hetzelfde jaar kwamen onderzoekers van de University of Rochester met het inzicht dat veroudering vertraagd kan worden via de darmflora, veroudering mede veroorzaakt wordt door een immuunsysteem dat grip op darmflora verliest. Bij oudere fruitvliegen was sprake van een toename van darmbacteriën, die ontstekingen in de darmen veroorzaken. Meer informatie


Proteïnen geven grootste beloning

Proteïnen hebben een hoge verzadigingsfactor Als fruitvliegjes hun echte honger stillen door proteïnerijke voeding, worden ze snel oud

Het team van UMICH manipuleerde zowel de genen die bij het serotoninesysteem betrokken zijn, als de toegang van de vliegen naar verschillende typen voeding. Proteïnerijke hapjes beken de grootste beloning te geven. Vervolgens werd gekeken naar het effect van suiker en proteïnen op de gezondheid en levensduur. De vliegjes kregen drie opties: proteïnen, suikers of een combinatie van deze twee macronutriënten. Volgens Pletcher staan proteïnerijke diëten in verband met een kortere levensduur. Proteïnen zijn wel zeer belangrijk voor de opbouw en het behoud van lichaamscellen en dienen een ander doel dan suikers en andere koolhydraten.

Langere levensduur

Het brein’s vermogen om te registreren wat van een bepaald nutriënt gegeten is, is doorslaggevend om via beloningsroutes te kunnen signaleren dat verzadiging heeft plaatsgevonden. Toen de beloningsroute geblokkeerd werd, stopten de vliegen met eten. De gebruikelijke beloning bleef uit, en dit beïnvloedde de levensduur. Pletcher moet nog nader bepalen waarom dit zo is. Nu is het leven van fruitvliegjes iets minder complex dan dat van mensen, dus als wij zin hebben in een proteïnerijke snack hoeven we niet te denken dat het onze levensduur beïnvloedt.

Pletcher: “Dit baant de weg naar toekomstig werk om meer inzicht te krijgen in hoe ons brein voeding waarneemt en evalueert en hoe dit in verband staat met de levensduur en veroudering.”