Waarom natuurlijke pijnstiller basilicum lichaam en huid jeugdig houdt

Basilicum werkt actief tegen schadelijke moleculen en beschermt het hart, de lever en het brein tegen vrije radicalen. Het kruid, dat familie is van munt, zit vol antioxidanten en anti-aging stoffen. Naast de anti-aging werking is basilicum net zo effectief tegen pijn en ontsteking als pijnstillers en ontstekingsremmers.

Basilicum houdt lichaam, huid en geest jong

Antioxidanten in basilicum

De antioxidanten die ruimschoots in basilicum zitten zijn anthocyaninen en fenolen. De anthocyaninen zijn van deze twee het meest aanwezig, laat Journal of Food Composition and Analyses in de laatste editie weten. 1 Ook Asian Journal of Tropical Biomedicine komt met nieuws over de sterke antioxidant-eigenschappen van het kruid en meldt dat basilicum als natuurlijke bron van antioxidanten in de vorm van etherische olie verwerkt kan worden in voeding en medicijnen. 2

Dr. Shinde (Poona College of Pharmacy, India) bestudeerde het kruid jaren geleden ook op de anti-aging effecten en zei het zo:

“Basilicum zorgt voor het behoud van jeugdigheid en werkt op cellulair niveau.” 3

Neem granaatappelsap, bessen of…basilicum

Basilicum bevat meer dan anthocyaninen, maar het zijn met name deze antioxidanten die voor de anti-aging effecten zorgen. Het is bekend dat anthocyaninen in bessen, aubergines, blauwe bessen, frambozen, pruimen, granaatappel, paarse kool, rode druiven en rode uien zitten. Dankzij deze antioxidanten is deze voeding ook allemaal ontstekingsremmende. Minder bekend is dat de stof ook in basilicum zit. Anthocyaninen zijn wateroplosbare pigmenten, een type flavonoïde, en dit is weer een fyto nutriënt. Behalve het remmen van ontsteking, verlaagt de antioxidant ook de bloeddruk, bestrijdt het virussen en heeft het anti-kanker eigenschappen. Anthocyaninen in geconcentreerde vorm gaan leeftijd gerelateerde ziekten tegen zoals kanker, cognitieve achteruitgang, diabetes, hartaandoeningen en obesitas.

Basilicum bevat ook vezels, proteïnen, vitamine A, riboflavine, vitamine B6, B1, B3, foliumzuur, choline, vitamine E, calcium, magnesium, fosfor, natrium, vitamine C, vitamine K, ijzer, mangaan, kalium en zink.

Andere krachtige stoffen in basilicum

Ook de concentraties eugenol en limoneen zijn hoog in het kruid. Eugenol werkt als een antibiotica, gaat schimmelinfecties tegen en is ontstekingsremmend. Limoneen remt eveneens ontstekingen, herstelt een vette lever en beschermt tegen kanker. Eugenol en limoneen zitten in geconcentreerde vorm in veel etherische oliën (eugenol: kruidnagel, limoneen: olie van citrusvruchten). Het aanwezig beta-caryofyleen kan artritis behandelen en ontstekingsaandoeningen van de darmen. Deze stof wordt ook weleens een ‘voedingscannabinoïde’ genoemd. De antioxidant-capaciteit van basilicumextract verkregen door stoomdestillatie (in de vorm van etherische olie) is krachtig. 5

De voordelen van basilicum

Anti-diabetes

Extract van basilicum zorgt voor een aanzienlijke afname van geglycosyleerd hemoglobine, bloedglucose en diabetes gerelateerde proteïnen en voor een betere insulineweerstand en glucosetolerantie. 5  Ook verbetert de insulinesecretie, wat antidiabetische werkt. 6  Toen gezonde ratten 30 dagen lang fructose gevoerd kregen, zorgde basilicum voor aan lagere glucosespiegel, ondanks de toegediende fructose. 7

Beschermt het hart

De orale inname van basilicum extract op alcohol- en waterbasis vermindert de markers voor hartschade en heeft dus een cardioprotectieve werking. 8,9

Beschermt organen

Basilicum extract (40 mg/kg) beschermt de lever, nieren, speekselklieren en maag voor radioactieve straling. Lipide peroxidatie in nieren en speekselklieren neemt na inname al snel af. 10 Ook beschermt het kruid tegen giftige stoffen zoals kwik en chroom. Als blootstelling aan deze stoffen eenmaal heeft plaatsgevonden, zorgt het bladextract voor een opmerkelijk snel herstel. Een lagere dosis is hierin effectiever dan een hoge dosis. 11

Verlaagt de vetspiegel in het bloed

Toediening van basilicum olie (0.8 gram/kg lichaamsgewicht per dag) voor de duur van 4 weken zorgt voor een aanzienlijke afname van cholesterol en triacylglycerol. Vers blad van basilicum van 2 gram op 100 gram voeding verlaagt de vetspiegel duidelijk, bij albino ratten. 12, 13

Antimicrobiële werking

Olie van basilicum laat goede antibacteriële activiteit zien tegen Staphylococcus aureus, Bacillus pumius en Pseudomonas aeruginosa. S. aureus was het gevoeligst voor het kruid. Extract (60 mg/kg lichaamsgewicht) laat een duidelijk remmende werking zien tegen Klebsiella, E. coli, Proteus, S. aureus en Candida albicans. 14

Beschermt tegen artherosclerose

Basilicumextract oefent een positieve invloed uit op de genen die een directe rol spelen bij hart- en vaatziekten en die de vetstofwisseling, cytotoxine productie en cellulaire activiteit binnen de vaatwand reguleren. 15

Beschermt de maag

Extract van basilicum (50-200 mg/kg lichaamsgewicht 2x per daag, voor de duur van 5 dagen) bewschermt de maag, ook tegen maagzweren. De optimale effectieve dosis is 100 mg/kg); dit geeft forse bescherming tegen maagzweren, m.u.v. van maagzweren die door aspirinegebruik zijn opgewekt. 15

Beschermt het centrale zenuwstelsel

Basilicumextract kan het geheugen verbeteren bij leeftijd gerelateerd geheugenverlies. Ook kan het extract net zo kalmerend zijn als diazepam en is het neuroprotectief. 16  Het kruid kan nuttig zijn bij dementie en Alzheimer. Extract (400 mg/kg lichaamsgewicht) blijkt dusdanig stimulerend te kunnen zijn voor het centrale zenuwstelsel, dat het tot meer lichaamsactiviteit leidt. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121713

Beschermt tegen ontsteking

Dezelfde uitwerking als ibuprofen, naproxen en aspirine

De bestanddelen uit basilicum lieten ontstekingsremmende activiteit zien. Ook remmen ze cyclooxygenase. Eugenol doet hierin het meeste werk. 17

Schildklier activiteit

Extract van basilicum heeft effect op de schildklierhormoon T4, en zorgt voor een afname van dit hormoon. Het extract heeft geen effect op T3 en de T3/T4 ratio.  18

Bloedverdunnende werking

Basilicum olie voorkomt de vorming van bloedklontering en doet dit net zo effectief als aspirine. 19

Anti-aging eigenschappen, huid

Behalve dat basilicum lichamelijke veroudering afremt, beschermt het ook tegen de schadelijke effecten van huidveroudering. Het kruid zet namelijk de voor veroudering verantwoordelijke moleculen buiten spel en voorkomt zo schade.