Hoe leptine, fibromyalgie en lupus duidelijk met elkaar verbonden zijn

Dat symptomen van fibromyalgie en de auto immuunziekte lupus veel met elkaar gemeen hebben wordt steeds duidelijker. Veel lupus patiënten hebben fibromyalgieklachten en vice versa. Dit hangt dan weer samen met leptine, dat op beide ziekten een behoorlijke invloed heeft.

 Fibromyalgie, lupus en leptine

Lupus (Lupus Erythematodes) is een auto immuunziekte wat inhoudt dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Het wordt steeds duidelijker dat klachten van fibromyalgie en lupus moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Over fibromyalgie is men het nog niet eens of het een auto immuunziekte is, hoewel ook hier het lichaam het eigen immuunsysteem aanvalt. Fibromyalgie werd in 2015 wél erkend als ziekte aan het centrale zenuwstelsel.

Er is lupus dat zich beperkt tot de huid (Chronische Discoïde Lupus Erythematodes, CDLE) en Subacute Cutane Lupus Erythematodes (SCLE). Dan is er nog de Systemische Lupus Erythematodes (SLE), waarbij interne organen zijn aangedaan.

Symptomen van fibromyalgie, lupus (SLE) en de overlappingen

Symptomen SLE en  overeenkomsten met FM

De klachten van SLE zijn: koorts, klierzwellingen, haaruitval, bloedarmoede, verlaagd aantal bloedplaatjes, gewichtsverlies, slechte eetlust, uitslag in het gezicht, zweertjes in mond-, keel- en neusholte, overgevoeligheid van de huid voor zonlicht, Raynaud, nierontsteking, hoge bloeddruk, ontsteking van long-, buik- of hartvlies, neurologische klachten, ontstoken zenuwen, vergrote lever of milt, maag- en darmklachten, ontsteking van hartkleppen of –spier, aantasting longen, trombose, droge ogen en mond.

Patiënten hebben niet alle bovenstaande klachten.

Symptomen fibromyalgie idem

Lupus patiënten kunnen gelijktijdig een fibromyalgie syndroom hebben. Dit bleek bijvoorbeeld uit enkele onderzoeken, waarbij dit bij ongeveer een kwart van de patiënten het geval was. Lupuspatiënten met fibromyalgie hebben eerder klachten zoals wijdverspreide pijn, spierpijn (myalgie), een niet-verkwikkende nachtrust, depressie, buikklachten (opgezette buik, buikpijn), heftige menstruatie en gevoeligheid voor geluid en licht, onvermogen tot een normaal dagelijks functioneren. Bij lupus patiënten zonder fibromyalgie komen deze klachten minder vaak voor. Bij meer dan de helft van de lupuspatiënten kwamen huidaandoeningen, nierproblemen, trombose, afwijkingen in witte bloedcellen (lymfopenie), fibromyalgie en abnormale serologie voor. 1, 2, 3   Niet alleen bij lupus is er een verband met fibromyalgie, het verband is er ook met reumatoïde artritis en bij 50% van de Sjögren’s-patiënten. 4, 5, De ziekte van Sjögren is een chronische systemische auto immuunziekte waarbij vocht afscheidende klieren ontstoken raken. Witte bloedcellen dringen door in de klieren die vocht afscheiden, zoals de speekselklieren in de mond en de traanklieren in de ogen.

Lupus patiënten hebben niet alleen fibromyalgiesymptomen, het gaat ook vice versa. Bij fibromyalgiepatiënten komen lupusachtige symptomen erg vaak voor. 6, Er is musculoskeletale pijn, en een perifere distributie waarvan vaak gemeld wordt dat die uit de gewrichten lijkt te komen. 8, 9   Bij beide ziekten is cognitieve disfunctie en vermoeidheid een veel gehoorde klacht. 10, 11

Wijdverspreide pijn

Wanneer een lupuspatiënt fibromyalgie ontwikkeld is een diagnose nog ingewikkelder dan het al is. Fibromyalgie is meer dan een (spier)pijn-syndroom en heeft een behoorlijke impact op de kwaliteit van het leven.  12  Bijna alle FM-patiënten ervaren ernstige vermoeidheid, slechte nachtrust en post-exertionale pijn.  Hierna komen klachten die door weliswaar door iets minder FM-patiënten ervaren worden, maar evengoed veel voorkomen: hoofdpijn, intolerantie voor kou, onverklaarbare blauwe plekken, vocht vasthouden, pijn op de borst en in de kaken, kortademigheid, duizeligheid, buikpijn, depressie en angst. Soms komen ook voor: een prikkelbare darm, migraine, premenstrueel syndroom, Raynaud’s, blaasinfectie en frequent urineren en het rusteloze beensyndroom. Maar het primaire syndroom is de wijdverspreide pijn.

Fibromyalgie en leptine spiegel

Onlangs bleek dat fibromyalgiepatiënten hogere leptinespiegels hebben.  Leptine staat bekend als het ‘verzadigingshormoon’ -tenminste, als er geen sprake van leptineweerstand is-  en is een molecuul die de bloed-brein barrière makkelijk passeert. Dit zou de pijn en vermoeidheid veroorzaken, die fibromyalgie zo kenmerkt. De immuuncellen in het brein zouden hierbij betrokken zijn; microglia zouden nodeloos geactiveerd worden bij de ziekte, wat leidt tot de reeks van symptomen. Naar rapport

Lupus en leptine

Het is interessant dat er bij lupus eveneens sprake is van een verhoogde leptinespiegel. Leptine is om precies te zijn een adipocytokine. Adipocytokinen worden aangemaakt in het vetweefsel en spelen een grote rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De activiteit van leptine is gekoppeld aan de ontwikkeling en het behoud van ontstekingsbevorderende immuun responses. Een genetisch tekort aan leptine beschermde muizen tegen SLE en verminderde de productie van auto-antistoffen en renale aandoeningen. In een diermodel van SLE bevorderde de toediening van leptine een versnelling van de ziekte, terwijl een leptine-blokkade beschermde tegen auto immuniteit. Deze effecten zouden mogelijk kunnen worden toegepast bij behandeling van de ziekten. 13 Leptine staat bekend als een hormoon die voor een verzadigingsgevoel zorgt, maar de stof is dus ook een marker voor minder goede dingen zoals cardiovasculaire aandoeningen en auto immuunziekten. 14

Leptine in balans

Meestal hebben leptine-tips betrekking op het verhogen ervan, in het kader van gewichtsverlies. Maar we zien dat een hoge leptinespiegel allerlei ongewenste zaken met zich meebrengt. En wat als je leptineweerstand hebt, wat is dan het resultaat van het verhogen van de spiegel? Bovendien blijkt dat een lagere leptinespiegel juist voor meer -en dus niet minder-  gewichtsverlies zorgt. 15 Dus wie gewicht wil verliezen kan zich beter bezighouden met de vraag: hoe krijg ik de leptinespiegel in balans. Dit geldt nog meer bij fibromyalgie en lupus.

Want met leptine gaat het nogal eens mis, en ligt de vicieuze cirkel in een klein hoekje:

  • Je eet te veel, krijgt meer lichaamsvet
  • Meer lichaamsvet betekent meer leptine in de vetcellen
  • Te veel vet betekent dat een normale leptine-signalering (‘ik ben verzadigd’) verstoord is
  • Het brein denkt dat je nog honger hebt, en je eet hierdoor nog meer
  • Je wordt dikker, en hongeriger
  • Enzovoorts.

Je kunt de leptinespiegel in balans brengen door leefstijlveranderingen en een gebalanceerde voedingsinname. De leptinespiegel staat weer in nauw verband met de serotonine- en insulinespiegel.


Serotonineniveau in balans, tips

Insulineniveau in balans, tips


Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Een hoge leptinespiegel gaat samen met een hoog percentage lichaamsvet. Leptine wordt in de vetcellen geproduceerd. Wees je bewust van wat je eet, en probeer je dagelijkse calorie-inname netjes te houden. Laat een diëtiste vaststellen wat voor jou de adequate dagelijkse benodigde hoeveelheid calorieën is en werk samen met de diëtist aan een optimaal gewicht. Een voedingsschema van een professional voorkomt voedingstekorten. Het is belangrijk dat je uitgebalanceerd eet en geen voedingsgroepen overgeslagen worden, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zorg dat je complexe koolhydraten binnenkrijgt

Niet alle koolhydraten zijn slecht: complexe koolhydraten geven je langer energie en verzadigen. Zorg dat je bij elke maaltijd complexe koolhydraten consumeert. Laat voeding als cakes en chips liggen, net als witte meel-producten. Als je pasta eet, kies dan voor volkoren of kies voor bruine rijst. Blijf bewust van de calorie-inname en let ook op voeding natuurlijke suikers bevat. Vermijdt absoluut fructosesiroop.

Eet kleine maaltijden en probeer hier steeds 4 uur tussen te laten zitten. Weersta de aandrang om tussendoor te snacken.

Eet ook vis

Vis verlaagt de leptinespiegel. 13 Probeer dus twee keer per week zalm, makreel en tonijn van goede kwaliteit te eten. Gril de vis of doe hem in de oven.

Visolie capsules zijn een goed alternatief.

Beweeg voldoende

Beweeg dagelijks. Je hoeft het niet ingewikkeld te maken: een wandeling of een fietstochtje van een half uur zijn prima.

Huishoudelijke activiteiten zijn ook een uitstekende manier van bewegen.

Let op stress

Stress beïnvloedt je hormoonbalans, hongergevoel en energieniveau. Zorg dat je vaker tot rust komt en bouw activiteiten in die je prettig vindt. Mediteren of pilates kunnen heilzaam zijn, naar muziek luisteren ook. Muziek blijkt  pijn bij fibromyalgiepatiënten te verminderen.

Al neem je maar een kwartier voor jezelf, alle beetjes helpen.

Neem de juiste vetten

Let op het type vet dat je binnenkrijgt en kies de juiste: voornamelijk kokosolie en olijfolie. Beide oliën hebben veel voordelen voor de gezondheid. De eerste bevat vooral verzadigde vetten en de laatste onverzadigde. En hoewel kokosolie gezond is, is het nog steeds belangrijk dat het grootste percentage vet van onverzadigde vetten afkomstig is. Vermijdt funeste oliën zoals zonnebloemolie en koolzaadolie (canola).

Gezonde vetten betekenen niet dat je niet op de inname moet letten: houdt je evengoed aan de normale dagelijkse hoeveelheid.

 Doe eens aan kortstondig vasten (intermittent fasting)

Door 1 á 2 keer per week kortstondig te vasten, doe je je lichaam en brein een heel groot plezier. De gezondheidsvoordelen hiervan zijn te veel om op te noemen. Maar hierbij komt ook nog, dat de leptinespiegel door kortstondig vasten snel daalt. 14 Probeer dit eens om te kijken wat de effecten op je klachten zijn. Stel de doelen niet te hoog, het is niet de bedoeling dat je op je tandvlees te lopen. Bespreek de mogelijkheid eens met je diëtist of arts. Meer over intermittend vasten.