Rijst maakt niet dik (integendeel!) als je deze truc gebruikt

OEDGEZOND.INFO
Zetmeel in witte rijst wordt omgezet in glucose en kan zo bijdragen aan de toename van lichaamsvet. Maar er is een kooktechniek die dit verandert en de calorieopname met 50% vermindert! Zo geniet je van rijstgerechten, zonder zorgen om je gewicht. En dat is niet alles: het verbetert de glucosestofwisseling, darm- en levergezondheid, stoelgang en verlaagt het percentage lichaamsvet.

Rijst hoeft niet dik te maken

Rijst is over de hele wereld populair. Er was een tijd dat we in Nederland alleen maar aardappels bij het avondeten aten, totdat er gelukkig meer veelzijdigheid kwam zoals onder andere in de vorm van rijst. Rijst is makkelijk: je kunt het ‘schoon’ eten met groenten en vlees, of er een lekker roerbakgerecht van maken met pittige kruiden.  Wij eten rijst vaak als aardappelvervanger, en werken in vergelijking met Aziaten best een grote portie weg. In Aziatische landen zijn er meer variabele gerechtjes bij de rijst, waardoor hun porties rijst kleiner zijn en de Aziaten over het algemeen slanker zijn. Hier eten we naast rijst ook nog brood, pasta, vette sauzen en snacks, relatief veel vlees en suikers. Aziaten eten veel verse kruiden, waarvan het merendeel best pittig is. En sommige kruiden hebben vet verbrandende eigenschappen. Dus al met al eten Aziaten iets slimmer en passen ze veel meer variatie toe, dus zij hebben minder last met de zetmeel in witte rijst.

Rijst van goede kwaliteit bevat veel essentiële nutriënten zoals koolhydraten, proteïnen, vitamine B complex en mineralen. 1 Maar helaas bevat het ook weinig resistent zetmeel en een hoog percentage oplosbaar zetmeel. Rijst staat dus vrij hoog op de glycemische index. 2  Een hoger percentage resistent zetmeel is wenselijk voor mensen die meerdere porties, of een grote portie rijst per dag eten, voor diabetici en voor mensen met gewichtsproblemen.

Rijst anders klaarmaken, een wereld van verschil

Omdat je in een handomdraai lekkere gerechten maakt met rijst en het vrij goedkoop is, zou het jammer zijn om rijst te laten staan. Dat hoeft ook niet: met een paar simpele stappen manipuleer je de rijst zo, dat het geen verkeerde invloed op je stofwisseling en metabolisme heeft.

  • Eerst kook je natuurlijk water
  • Voordat je de rijst toevoegt doe je hier wat kokosolie in het water. De hoeveelheid kokosolie hangt af van de hoeveelheid rijst die je kookt. Als je een halve kop rijst gebruikt, dan voeg je hier een theelepel aan toe.
  • Wanneer de rijst eenmaal gekookt is, zet je het 12 uur in de koelkast.
  • Wanneer je het gaat eten warm je het op, of bak je het op in de pan

Resistent zetmeel gedraagt zich als voedingsvezels

Bereidt rijst anders, en geniet ervan zonder zorgen over je gewicht en bloedsuikerspiegel

Door deze methode is zetmeel geen gewoon zetmeel meer, maar tover je het om tot heel gunstig zetmeel: namelijk resistent zetmeel. En dit maakt een groot verschil.

Niet al het zetmeel is hetzelfde. Er zijn simpele zetmelen die minder tijd nodig hebben om verteerd te worden; ze worden sneller omgezet in glucose en vervolgens in glycogeen. Het is de glycogeen die de stofwisseling en het gewicht in de war stuurt, als er sprake van een teveel is.

Resistent zetmeel heeft langer tijd nodig om door het lichaam verwerkt te worden. Dit type zetmeel wordt niet in glucose of glycogeen omgezet, en zorgt voor een lagere calorie inname.

De kokosolie die je hebt toegevoegd verandert de architectuur van het zetmeel in rijst, net als het afkoelen.

Betere glycemische respons, versneld vetmetabolisme

Resistent zetmeel is vergelijkbaar met voedingsvezels en gedraagt zich meer als vezels dan als koolhydraten. Het wordt in de dunne darm niet afgebroken tot enkelvoudige suikers. Het verbetert de glycemische respons, versnelt het vetmetabolisme en verbetert zelfs de immuun functie. Dit tackelt obesitas en andere voeding gerelateerde problemen. 3

Een lagere calorieopname van 50-60%!

De methode is onderzocht door onderzoekers van de College of Chemical Sciences in Sri Lanka. 3 Ze volgden deze methode volgens het traditionele Sri Lankaanse kookproces: kokosolie in het kookwater, koelen en opwarmen. De olie mengt zich met de amylose en vormt amylose-lipide complexen. Hierdoor wordt het zetmeel niet aangevallen door enzymen. Het koelen versterkt het resistentie karakter van het zetmeel, en maakt de bestanddelen minder oplosbaar. De her-opwarming versterkt dit effect nog verder, waardoor de calorieopname tot wel 50-60% verlaagd kan worden.


pasta6 Ook bij pasta werkt dit zo. Van pasta worden we niet slanker en het zorgt voor bloedsuikerpieken. Maar door de slimme truc bij pasta toe te passen, kun je het met een gerust hart eten en neem je minder calorieën op. Lees meer hierover in Buitengewoon Trucje met Pasta: Als Je Het Zo Eet Neem Je Minder Calorieën Op.

En de onrijpe banaan heeft het effect ook: De Banaan, Zo Verrassend Voor Darmflora, Gewicht en Stofwisseling.


Minder opslag van vet in weefsels en lever

Enkele jaren geleden publiceerde Nutrition Research en Practice een soortgelijk onderzoek. Ook hieruit bleek de bereidingsmethode voor een aanzienlijk hoger percentage resistent zetmeel te zorgen. 4

De uitkomsten van de effecten van de ‘retrograde’ rijst –bij ratten- waren als volgt aan het einde van de studie, in vergelijking met de andere ratten:

  • Het lichaamsgewicht lager, en ook het gewicht van de lever
  • De stoelgang verliep vlotter en de ontlasting was volumineuzer en bevatte meer vocht
  • Vetconcentraties in de lever waren lager

Andere studies laten soortgelijke uitkomsten zien, plus een positief effect op obesitas. 5, 6, Onverteerbare voedselresten in de dunne darm behoren voortaan tot  het verleden, omdat ze in de vorm van ontlasting worden uitgescheiden. 8  De volumineuzere ontlasting is van belang om verstopping en opgezetheid van de buik te voorkomen en het lichaamsgewicht te verlagen. 9

Minder calorieën, betere stoelgang en nog verzadigd ook

Als er onvoldoende koolhydraten beschikbaar zijn, zal de lever vet gebruiken als brandstof. Dit verandert de opslag van lichaamsvet en verlaagt het lichaamsgewicht. Het nuttigen van resistent zetmeel zorgt voor een toename van vetoxidatie in de lever. 10, 11  Ook neemt het verzadigingsgevoel toe. 12

Deze bereidingsmethode van rijst zorgt dus voor een aanzienlijke toename van resistent zetmeel, en voor een lager lichaamsgewicht, beter vetprofiel en gezondere darmen.