Slechte stoelgang, zo breng je ‘alles’ weer aan de gang

OEDGEZOND.INFO
Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft vandaag weer tips: hoe verbeter je een slechte stoelgang? Is een ontslakkingskuur nuttig, of zijn er nog andere manieren om de stoelgang weer aan de gang te krijgen?

Slechte stoelgang weer aan de gang krijgen

Door: Anita Mulderij

Slechte stoelgang? Zo krijg je “alles” weer op gang! Zit je verstopt of verloopt je stoelgang de laatste tijd niet zoals je zou willen? Dan kan een goede detox je helpen. Ik hoor je denken: “Een detox? Zo’n dure ontslakkende kuur?” Nee, dat is niet nodig. Het kan gewoon thuis!

Als je harde en droge ontlasting hebt, wordt het tijd om veranderingen in je voedingspatroon toe te passen.

Stel jezelf de volgende vraag: Hoe regelmatig is mijn stoelgang?

Heb je een regelmatige stoelgang? Dan hoeft er niets te worden schoongespoeld. Als je daarentegen meer dan drie dagen geen ontlasting hebt, kan dit een teken zijn van verstopping. Daarna wordt de ontlasting vaak hard en droog. Als dit het geval is, is het belangrijk om je voedingspatroon aan te passen. Je kunt zelf simpele aanpassingen doen om het snel te verbeteren. Lees verder om te kijken hoe je dit aanpakt!

Vezels

Eet elke dag voldoende vezels! Deze bevorderen de darmwerking door te binden met vocht zodat de ontlasting soepeler wordt en ze stimuleren de darmbewegingen. Goede bronnen van vezels zijn groenten, peulvruchten, noten of quinoa. Ook fruit, vooral vruchten met zaden zoals aardbeien of frambozen, zijn vezelrijk. Daarnaast kun je rozijnen, dadels, zonnebloempitten of chiazaad nemen om meer vezels binnen te krijgen. Vezels zorgen niet alleen voor een soepele stoelgang, ook zorgen ze ervoor dat je lang een verzadigd gevoel hebt. Ook als je af wilt vallen is het daarom aan te raden om voldoende vezels binnen te krijgen.

Drink water

Zorg ervoor dat je dagelijks anderhalf tot twee liter water drinkt. Te weinig vocht zorgt voor verstopping. Als je te weinig drinkt en wel veel vezels neemt, gaan de vezels je ontlasting alleen maar tegenwerken, dus combineer veel vezels met veel vocht!

Drink Smoothies met lijnzaad

Vervang regelmatig een maaltijd door een goed gevulde groene smoothie als je een soepele ontlasting wilt. Doe er verschillende soorten groenten in, een stukje fruit, water, kurkuma en vul dat aan met lijnzaad om je ontlasting extra soepel te maken.

 Sapkuur

Als je wilt ontgiften en je stoelgang en stofwisseling een boost wilt geven kun je ervoor kiezen om een sapkuur te doen. Maak van verschillende groentesoorten een heerlijke sap maken en drink er zo’n 2 tot 3 liter per dag van. Verder eet je niets en drink je water en kruidenthee. Doe het minimaal 3 dagen en maximaal 10 dagen. Kijk hoe je je erbij voelt. Je zal merken dat het veel voor je kan doen. Je krijgt meer energie, voelt je lichter, je stoelgang gaat soepeler lopen en je huid gaat stralen. Neem tijdens de kuur veel rust, slaap voldoende, ontspan en doe elke dag wat yoga oefeningen.

Overige maatregelen

Naast je eten aanpassen kun je nog meer doen. Regelmatig bewegen en naar het toilet gaan als je aandrang voelt, zijn twee belangrijke maatregelen voor een goede stoelgang. Beweging stimuleert de darmen en activeert daardoor de stoelgang. 30 minuten beweging per dag wordt aanbevolen, dus probeer je hieraan te houden. Als je lang niet naar het toilet gaat wordt je ontlasting steeds harder, dus ga zodra je voelt dat het nodig is. Als je bovendien besluit om toch een dure detoxkuur te volgen, wees dan voorzichtig met welke je kiest. Veel detoxkuren bevatten laxeermiddelen waardoor er een kans is dat er teveel vocht en mineralen aan het lichaam worden onttrokken.

Al met al heb je dus geen dure detoxkuur nodig. Er zijn genoeg natuurlijke manieren om je stoelgang weer op gang te krijgen. Succes!


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach  Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen.