Wat doet jouw brein/lijf op mono natriumglutamaat (E621, MSG)?

OEDGEZOND.INFO
We eten het elke dag zonder er bij na te denken; mononatriumglutaat. Het is moeilijk te vermijden omdat het bijna overal in zit. Hartkloppingen, misselijkheid en transpireren zijn maar enkele bijwerkingen van MSG. Kwalijker is de uitwerking van MSG (E621) op lever, stofwisseling en het brein. Wat zijn de gevaren van E621, hoe wordt het tegenwoordig genoemd op etiketten en waar zit het allemaal in?

Hoe reageert ons brein en lijf op MSG

De stof (ook wel ve-tsin genoemd) is een smaakmaker, die oorspronkelijk in de Aziatische keuken werd gebruikt. Tegenwoordig zit mononatriumglutamaat in veel van de producten die we dagelijks nuttigen.

Neurologen waarschuwen al enige tijd voor deze stof en noemen de stof neurotoxisch en de boosdoener bij veel ontwikkelings- en gedragsproblemen. Van nature komt MSG voor in onder andere tomaten, champignons en kaas. Wat is dan het probleem met deze stof? Het is de glutamaat in vrije vorm die de boosdoener is en neurologische aandoeningen en lichamelijke ziekten tot stand kan brengen.


Wat is het probleem met MSG, als glutamaat ook van nature in de voeding voorkomt?

Neurowetenschapper Perlmutter legde het zo uit, op de 35th Annual Meeting of the American Academy of Environmental Medicine (AAEM):

“Stoffen die leiden tot de dood van neuronen bij mensen die hier genetisch vatbaar voor zijn, zijn toxinen uit het darm microbioom, metalen, pesticiden, bepaalde voeding, chronische infectie, stress responses en antigenen. Mitochondriën (microscopische structuren/energiefabriekjes binnen onze cellen, afgesloten door eigen membranen) zijn de locaties voor adenosine trifosfaat (ATP), bevatten hun eigen DNA, ribosomen en maken sommige van hun eigen eiwitten. Bij veel ziekten is er sprake van een inadequate energieproductie van de mitochondriën. Het DNA binnen de mitochondriën wordt soms abnormaal.

Oxidatieve schade aan het DNA binnen de mitochondriën is naar geschat 10x groter dan schade aan het nucleaire DNA (kortom: DNA dat nodig is voor de celdeling). De rol van de mitochondriale energiestofwisseling in combinatie met de toxische effecten van prikkelende neurotransmitters is dus cruciaal. Prikkelende (exciterende) neurotransmitters zoals glutamaat stimuleren bepaalde neuronale receptoren, en wanneer deze door een onvoldoende ATP productie verandert worden, leidt dit tot een reeks van gebeurtenissen die uitmonden in neuronale dood. Bij een normale mitochondriale ATP productie blokkeert de magnesium ion een receptor van de exciterende neurotransmitter glutamaat. Bij een abnormale productie is de controle weg en vloeit calcium de cellen in. Deze calcium-influx is het omslagpunt dat een reeks van acties in gang zet die leidt tot de dood van de zenuwcellen. Parkinson’s en Alzheimer hebben gemeen, dat de mitochondriale disfunctie tot excessieve productie van vrije radicalen en oxidatief weefselschade leidt die het brein beperken. Om de neuronen te beschermen is de eerste stap het vermijden van MSG, welke overvloedig is toegevoegd aan bewerkte voeding.”


Aminozuren en neurotransmitters in de war

Dr. Sarah Brewer (Cambridge University) vertelt in haar boek Live Longer, Look Younger:

“De consumptie van MSG zorgt voor een toename van aminozuur glutamaat in de bloedspiegel. Dit fungeert als een bouwsteen voor acetylcholine, een neurotransmitter die de symptomen triggert.”

Volgens Brewer krijgen mensen met astma die gevoelig zijn voor MSG (1) binnen 1 á 2 uur na inname symptomen, die 12 uur kunnen aanhouden. Ook komen ademhalingsproblemen volgens haar regelmatig voor.

Veelvoorkomende symptomen

Maar MSG hoeft niet altijd ademhalingsproblemen te veroorzaken, ook ‘opvliegers’, tintelingen, een brandend of doof gevoel in de rug, nek en bovenste deel van de romp, hoofdpijn, misselijkheid, beven/trillen, transpireren, diarree, buikpijn, hartkloppingen en zwakheid komen voor.

Namen voor MSG

Namen voor MSG worden steeds aangepast, omdat steeds meer consumenten de stof willen vermijden.

Namen van MSG die op het etiket gebruikt worden zijn onder andere:

 • monosodiumglutamaat, mononatriumglutamaat
 • sodium glutamaat
 • 2-aminoglutaric acid
 • E-nummer E621.

Tegenwoordig wordt het vaker omschreven als

 • hydrolysed vegetable proteïn (gehydrolyseerde groente proteïne)
 • hydrolysed plant proteïn (gehydrolyseerd plantaardig eiwit)
 • natuurlijke smaakstof

Op labels kijk je tegenwoordig ook naar

 • E620 (glutamine zuur)
 • E621 (mono natriumglutamaat)
 • E622 (monopotassium glutamaat)
 • E624 (monoammonium glutamaat)
 • E625 (magnesium diglutamaat).

Net als met alles, is het de overdaad die schaadt. Want het is niet makkelijk om aan de stof te ontkomen..


MSG zit in bouillons, koek, ontbijtgranen, kippenvlees, Aziatische voedingsproducten, instant noodles, crackers, chips, vlees, sauzen, pizza, diepvriesvoeding, magnetronmaaltijden. Waar het nog meer in zit lees je in: MSG, waar zit het in?


Neurotoxische effecten, obesitas en stofwisseling

In een uitgebreide review, in 2013 gepubliceerd in JMED Research komt de rol van MSG bij gezondheidsproblemen uitgebreid aan de orde.

In 1991 was de gemiddelde inname van MSG in Groot-Brittannië al 580 mg/dag tot 4.68 gram/dag per persoon. Een Chinese maaltijd kan al gauw tussen de 10 en 1500 mg MSG per 100 gram voeding bevatten. De orale dosis die dodelijk is –althans bij ratten en muizen- is 15000-18000 mg/kg lichaamsgewicht.

De smaakmaker maakt meer dan smaak alleen: studie uitkomsten melden neurotoxische effecten in brein, obesitas en metabole defecten, het ‘Chinese restaurant syndroom’ en de vernietigende effecten op de seksorganen.

Het centrale zenuwstelsel

E621 staat in verband met leer- en gedragsproblemen

Glutamaat is een prikkelende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel van zoogdieren (dus ook mensen), die een belangrijke rol speelt bij lichamelijke en pathologische processen. Glutamaat receptoren bevatten 3 families van ionotropische receptoren (NMDA: N-methyl-D-aspartaat, AMPA: α-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid en kaïnaat) en 3 groepen van metabotropische receptoren (mGLuR). Ze worden door het centrale zenuwstelsel (CZS) geleid, en gaan onder andere naar de amygdala, hippocampus en hypothalamus. Aldaar reguleren ze veel vitale metabole en autonome functies.

MSG is een agent die bij hoge doses tot sterfte van de zenuwcellen in de hypothalamus kan leiden. Maar de effecten zijn uitgebreider dan dit, en beperken zich niet alleen tot de hypothalamus. MSG (4 mg/g) leidde bij ratten tot veranderingen in de prefrontale cortex: minder neuronen, kortere en minder uitgebreide dendritische processen en een verlies van corticale cellen bij pasgeboren ratten. Mononatriumglutamaat zorgt al vroeg in het leven voor leerproblemen. Ook het gewicht van de pijnappelklier lijkt in verband te staan met MSG.

De toxische effecten van MSG zijn lastiger aan te tonen bij mensen. Een belangrijk verschil tussen de MSG-inname bij knaagdieren en mensen is de levensduur, met het oog op de neuronale ontwikkeling. Een dosis van 2g/kg komt overeen met een inname van 140 g bij een man/vrouw van 70 kilo. Aangenomen wordt dat de excitotoxiciteit van MSG alleen voorkomt als de bloed-brein barrière kwetsbaar is, zoals bij pasgeborenen. Maar dit kan wel leiden tot gedragsafwijkingen in het latere leven.

Obesitas en metabole stoornissen

Van MSG worden we dik

Data uit dierenstudies, waarbij neonatale toediening van MSG plaatsvond leidde tot zorg over obesitas bij mensen die MSG in de voeding gebruiken. De link tussen MSG en obesitas heeft te maken met het MSG-effect op de energiebalans en met de verstoring van de signalering vanuit de hypothalamus. Deze signalering is belangrijk, omdat dit leptine-actie tot stand moet brengen. Leptine is het ‘verzadigings’hormoon, en wanneer seintjes niet doorkomen, blijven we dooreten. Daarom leidt ve-tsin ook niet zelden tot rasechte ‘vetzin’. Bij ratten is de ontstekingsbasis van door MSG opgewekte obesitas gedemonstreerd bij 2 mg/g MSG. E621 leidt ook tot leverschade, een vette lever en draagt bij tot ontsteking in de lever.

Het Chinese restaurant syndroom

Dit syndroom werd voor het eerst zo’n 40 jaar geleden beschreven: na het eten van een Chinese maaltijd ontstaan symptomen van een doof gevoel in de nek, wat uitstraalt naar de armen en soms naar de borstkas. Dit gaat gepaard met een gevoel van zwakte en hartkloppingen. Ook ‘opvliegers’, duizeligheid en druk op het gezicht zin gemeld.

Preventie van toxische effecten van MSG

Bij ratten

 • De inname van vitamine C (100 mg/kg/dag) blijkt te beschermen tegen MSG (3 g/kg/dag): het beschermt de zenuwcellen en de cerebellaire cortex.
 • De combinatie van vitamine C (200 mg/kg), vitamine E (200 mg/kg) en quercetine (10 mg/kg) was effectief om spiegels van malondialdehyde en glutathin-S-transferase naar beneden te krijgen. Ook beschermde het tegen de vernietigende effecten van MSG op superoxide dismutase en katalase-activiteit in de lever, nieren en hersenen.
 • Vitamine E (0.2 mg/g) verminderde lipideperoxidatie, activiteit van glutathion-s-transferase in de lever, katalase en superoxide dismutase in de lever.
 • Quercetine (75 mg/kg) bleek na een inname van 30 dagen tot een normaal HDL-cholesterol niveau te leiden, tot een verlaging van insuline, leptine, glucose en creatinine.
Je kunt je lijf en brein van de MSG-effecten beschermen door inname van vitamine C, E en quercetine

Kortom, uit de review van JMED Research blijkt dat MSG een van de meest gebruikte smaakmakers is, maar wel een met giftige effecten op het CZS, vetweefsel, leverweefsel en reproductieve organen, bij rattenstudies. De inname van E621 bij mensenstudies stond in verband met een verhoogd niveau van rondcirculerende aminozuren. De relatie tussen MSG en een toename van hemoglobine is aangetoond bij mannen en tevens staat MSG in verband met hoofdpijn en pericraniale spierpijn. In combinatie met vetten (wat meestal het geval is met MSG) leidt de inname tot een achteruitgang van het werkgeheugen en tot dislipidemie (veranderd gehalte van lipiden, vetten, in het bloedserum). Vitamine C, E en quercetine hadden protectieve effecten op de toxische veranderingen die door mono natriumglutamaat tot stand waren gebracht.

Ga voor alle referenties naar de review in JMED


Aanvullend:

Bevat altijd MSG:

Glutaminezuur, glutamaat (E620), mononatriumglutamaat (E621), monopotassium glutamaat (E622), calcium glutamaat (E623), monoammonium glutamaat (E624), magnesium glutamaat (E625), natriumglutamaat gistextract, hydrolized, gehydrolyseerd, hydrolized proteïn, calcium caseïnaat, natrium (sodium) caseïnaat, yeast, gist, yeast nutriënt, autolyzed yeast, gelatine, textured proteïn, soja proteïne (concentraat, isolaat), whey proteïne (concentraat, isolaat), “…” proteïne, vetsin

Bevat soms MSG

Carrageenan (E407), bouillon, broth stock, flavors, flavorings, smaakstoffen, maltodextrine (citric acid, citroenzuur), citroenzuur, citraat (E330), ultra pasteurized, pectin (gerst mout, barley mout, E440), protease, alles met enzymen (enzym, enzyme modified), malt extract, soja saus, sojasaus extract, proteïn fortified, fermented,gefermenteerd, seasonings (zout, kruiden)

Ingrediënten die glutamaat in vrije vorm kunnen bevatten: maïszetmeel, gemodificeerd maïs, lipolized butterfat, gelipoliseerde boterolie, dextrose rijstsiroop, bruine rijstsiroop, melkpoeder, gereduceerd melkvet, vetarm, “zonder vet”, verrijkt met vitaminen.

Ingrediënten die synergetisch werken met MSG om de smaak te verbeteren: disodium 5 guanylate (E627), disodium 5 inosinate (E631), disodium 5 ribonucleotides (E635). Als deze stoffen aanwezig zijn, dan is MSG dat ook.