9 Beste natuurlijke remedies tegen een vette lever

vette-lever1.jpg

De non-alcoholic vette lever krijgt steeds meer aandacht. Het is een metabole aandoening waarbij vetten zich ophopen in de levercellen. Wanneer dit niet omgekeerd wordt, loopt de lever het risico op ernstigere condities. Er zijn 9 beste natuurlijke remedies die een vette lever aanpakken.

Natuurlijke remedies tegen vette lever syndroom

Het aantal mensen én kinderen met een vette lever groeit, dankzij de veranderingen in voeding (te veel vetten en suikers) en in leefstijl (meer zitten, roken, minder lichamelijke activiteit). De conditie van een vette lever is omkeerbaar. Dit is noodzakelijk, want als je leververvetting doorgaat kan er levercirrose en uiteindelijk leverkanker ontstaan. Je kunt de lever dus niet zo laten, omdat de vervetting de hoofdoorzaak is van chronische leveraandoeningen.

Vette lever leidt tot meer problemen

Naar schatting heeft wereldwijd gemiddeld 25% van de volwassenen een vette lever (1). De conditie van de lever leidt niet alleen tot chronische leveraandoeningen, als het onbehandeld blijft. Obesitas, diabetes 2, een te hoog bloedvetgehalte, hoge bloeddruk, behoren allemaal tot het metabool syndroom en staan met devette lever in verband. Kortom: bij een vette lever, loopt het metabool gezien allesbehalve lekker en gaat de gezondheid in een neerwaartse spiraal. Een disfunctie in de stofwisseling van vetzuren leidt tot insulineweerstand en veranderingen in transductie waardoor de levercellen kwetsbaar worden. Mitochondriale oxidatie van vetzuren bevordert oxidatieve stress, expressie van ontstekingsbevorderende cytokinen.


Interventies om een vette lever aan te pakken zijn niet moeilijk: gewichtsverlies, veranderingen in voeding en beweging. Meer hierover lees je in: een vette lever, wat is het en hoe keer je het om


Aan alles wat op deze blogs over de vette lever geschreven is, kan nog het een en ander toegevoegd worden.

Vette lever eenvoudig en natuurlijk omkeren

Boksdoorn/Gojibessen

Boksdoorn (Lycium barbarum) bevat een brede reeks van biologische acties: een antioxidant effect, regulatie van het immuun systeem, neuroprotectie, regulatie van glucosemetabolisme en anti-turmoractiviteit. De gojibes heeft een gunstige uitwerking op lever en ogen (2), en verhoogt de hoeveelheid lymfocyten en spiegels van interleukine-2 en immunoglobuline. De gojibes verhoogt serumspiegels van antioxidanten terwijl het tegelijkertijd de lipide peroxide formatie remt. (3, 4)  In de lever remt boksdoorn de proliferatie van lever kankercellen en stimuleert het de dood van deze cellen. Boksdoorn beschermt de lever van oxidatieve stress, die opgewekt is door vetrijke voeding. Deze bescherming komt tot stand doordat de activiteit van antioxidantenzymen hersteld wordt en de bijproducten van oxidatieve stress (zoals malondialdehyde) verminderd worden.(5)

Knoflook

Minder exotisch dan de gojibes, maar net zo effectief is de normale knoflook. We kennen de gezondheidsvoordelen van knoflook natuurlijk al, en ze zijn veelomvattend. Wat betreft de lever, is kan knoflook een zeer belangrijke protectieve rol spelen. Orale consumptie van een hele knoflook compenseert de nadelige effecten van vetrijke voeding. Een abnormaal vetprofiel wordt weer redelijk normaal. Ook wanneer er fructoserijk gegeten is (ook een factor bij het ontstaan van een vette lever), verbetert rauwe knoflook de insulineweerstand, oxidatieve stress en vetstofwisseling. (6)  En hoewel niet zo aantrekkelijk; oude, donker geworden knoflook vermindert oxidatieve stress van de levercellen door verbetering van antioxidant-enzymen en verlaging van cytochroom P450-activiteit. Ook bij acute leverschade biedt knoflook welkome uitkomst: diallyl trisulfide uit het kruid beschermt tegen de schade. (7, 8)

Groene thee

Wanneer je groene thee drinkt, profiteer je eveneens van de vele gezondheidsvoordelen en je pakt nog een extra bonus: groene thee beschermt tegen leveraandoeningen. Deze rol van groene thee bij een gezonde lever is al eeuwen bekend, maar krijgt bij ons pas sinds 2 decennia aandacht. Met name extract van groene thee heeft een helend effect op de lever. Het belangrijkste ingrediënt uit de thee is polyfenol EGCG (epigallocatechine-3-gallaat); deze verbetert vrijwel alle nadelige condities die een lever kan hebben, tot en met ontsteking. (9) En dat is niet alles: EGCG remt ook hepatitis C. (10)

Resveratrol

Resveratrol  zit onder andere in blauwe druiven en heeft een enorme sterke werking tegen ontsteking en oxidatie. antioxidant remt lipogene genen (SREBP-1c en FAS), bij een vette lever die ontstaan is door vetrijke voeding. (11)  Resveratrol brengt een gedisreguleerde vetstofwisseling weer in balans en is een goede dagelijkse kandidaat voor de preventie van het vette lever syndroom. (12)

Mariadistel

De uitermate gunstige werking van mariadistel is ook al eeuwen bekend: mariadistel reinigt en beschermt de lever, dankzij silybine en silymarine. Alleen al in de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 10.000 wetenschappelijke documenten gepubliceerd over de chemopreventieve, antioxidatieve en leverbeschermende effecten. In de lver voeren silybine en silymarine antioxidant-activeiten uit, pakken de stoffen ontsteking en fibrose aan en moduleren ze de stofwisselingsroutes. Silybine remt de formatie van vrije radicalen en schadelijke stoffen en herstelt de basic expressie van antioxidant-enzymen zoals katalase, superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx).  (13) Dan is er nog de ontstekingsremmende rol die mariadistel op ons belangrijkste zuiveringsorgaan heeft.


Andere recente onderzoeken


Kurkuma: Kurkumapoeder, kurkumaolie en gemberolie herstellen de lever en keren vetopslag om.


Tomatensap:  verlaagt de cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed, lycopeen uit de vrucht wordt opgeslagen in de lever en verbetert de conditie van een non-alcoholic vette lever.


Broccoli: is een reddende engel voor de lever, beschermt tegen leververvetting en leverkanker leverkanker. 


Yoghurt en probiotica: Lactobacillus amylovorus vermindert lichaamsvet, visceraal vet, en vetopslag inde lever. Deze probioticasoort voorkomt het metabool syndroom en verbetert de markers die in verband staan met de vet- en suikerstofwisseling zonder bijwerkingen. De inname van 300 gram yoghurt per dag met Lactobacillus acidophilus en Bifidobacteria doet dit ook.


Appels en uien: Quercetine uit appels en uien beschermen vrouwen in de overgang tegen een vette lever.


Erg slecht voor de lever: zijn: sojaolie, frisdrank, vruchtensap, veel zitten.