Schimmel geïdentificeerd als sleutel van ontsteking bij ziekte van Crohn’s

Voor het eerst is een schimmel geïdentificeerd als sleutelfactor van ontsteking bij de ziekte van Crohn’s. Ook is een nieuwe bacterie gelinkt aan de ziekte, die een uniek samenwerkingsverband met de schimmel heeft. De baanbrekende bevindingen zijn gepubliceerd in mBio en kunnen leiden tot nieuwe behandelingen.

Crohn’s, schimmel als sleutel voor ontsteking

Bij Crohn’s is er sprake van chronische ontsteking in het maag-darmkanaal, waarbij meestal de dunne en/of dikke darm ontstoken zijn. De opname van voedingsstoffen verloopt niet meer optimaal waardoor er een tekort kan ontstaan. Crohn’s verschilt van colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa is er alleen sprake van ontsteking aan de dikke darm. Bij Crohn’s kunnen, behalve de dikke en dunne arm, ook de gewrichten en ogen aangedaan zijn. Het is een ziekte die patiënten behoorlijk uit kan schakelen, en die ernstige buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies veroorzaakt.
Auteur van de studie dr. M. A. Ghannoum (Case Western Reserve, University Hospitals Cleveland Medical Center) laat  in mBio weten:

“We weten al dat bacteriën, samen met genetische en voeding factoren, een belangrijke rol spelen bij Crohn’s. Patiënten met de ziekte vertonen abnormale immuun responses op deze bacteriën, die in de darmen zitten. De meeste onderzoekers focussen op de bacteriën en weinigen hebben de rol van schimmels onderzocht, die ook in de menselijke darmen aanwezig zijn.”

Ghannoum meldt dat de studie belangrijke nieuwe informatie over de ziekte geeft en hoopt dat hier een nieuwe generatie behandelingen uit voortvloeit, waaronder medicatie en probiotica.

Zowel bacteriën als schimmels zijn micro-organismen die alleen met een microscoop kunnen worden waargenomen. Schimmels zijn eukaryoten: organismen waarvan de cellen een kern bevatten. Een schimmel is een hoger en complexer organisme dan een bacterie die prokaryoot is: ééncellig zonder kern. De menselijke bacteriën zijn het bacterioom, de schimmels in ons lichaam heten samen het mycobioom. Ghannoum vond tussen de 9 en 23 schimmelsoorten in de monden van de studiedeelnemers.

Samenwerking tussen schimmel en 2 bacteriesoorten

In het onderzoek werden het mycobioom en bacterioom onderzocht van patiënten met Crohn’s, en hun eerstegraads familielieden in 9 families. Ook het bioom van gezonde mensen en hun families werden onderzocht. In de ontlasting van de Crohn’s-patiënten werd een sterke schimmel-bacterie interactie gevonden: twee bacteriën (Escherichia coli en Serratia marcescens) en één schimmel (Candida tropicalis) bewogen in dichte nabijheid van elkaar. Het trio kwam bij de patiënten een stuk meer voor, vergeleken met de gezonde deelnemers. De bacteriën en schimmel werken samen in de darmen: de cellen van E. coli fuseren naar de schimmelcellen, en S. marcescens vormt een brug die de microben met elkaar verbindt. Door de samenwerking wordt een biofilm geproduceerd; een dunne slijmerige laag van micro-organismen die een deel van de darmen vasthoudt, en dit veroorzaakt de ontsteking die kenmerkend is bij Crohn’s.
Het is de eerste keer dat een schimmel bij mensen gelinkt is aan de ontstekingsziekte. Eerder werd dit alleen bij muizen gevonden.  Verder zag het team dat de aanwezigheid van gunstige bacteriën een stuk lager lag bij de Crohn’s-patiënten.

Ghannoum:

“Van de honderden bacterie- en schimmelsoorten in de darmen, zijn de 3 die we identificeerden hoogst gecorreleerd aan Crohn’s. Verder vonden we sterke gelijkenissen in de darmprofielen van de families met Crohn’s, die enorm verschilden van de darmprofielen van de gezonde families.”

mBio