11X ‘Slechte’ voeding die juist verrassend gezond is

Sommige voeding heeft een slechte reputatie, dankzij verkeerde informatie. Sommige ‘slechte’ voeding is juist goed en beschermt tegen huidveroudering en chronische ziekten. Bovendien helpen ze je om van de extra pondjes af te komen. Kijk snel naar  ‘slechte’ voeding die juist verrassend goed voor je is!

‘Slechte’ voeding die juist gezond is!

Loop je met een boog om onderstaande voeding heen? Dat is jammer, want ze bevatten waardevolle stoffen die je gezondheid (en huid) beschermen.

Eieren

Onmisbaar voor brein en lever

Een ei is bijna het gezondste dat je kunt eten. Jarenlang ‘mochten’ we maar een paar eieren per week eten, en was het slecht om een ei per dag te eten. De dooiers zouden het cholesterolgehalte verhogen en het risico op een hartaandoening verhogen. Eieren zijn inderdaad rijk aan cholesterol. Maar ons brein, onze lever en de rest van het lichaam vindt dat heel prettig. Als je cholesterol eet zoals eieren, produceert je lever minder cholesterol om te compenseren. Het cholesterol blijft meestal gewoon stabiel. (1, 2, 3).

Cholesterol; een vitale molecuul

We doen onszelf te kort als we cholesterolarm eten. Dr. Sherif Sultan, cardiovasculair specialist, noemt cholesterol een van de meest vitale moleculen die juist beschermen. De stof beschermt volgens hem tegen infectie, bloedingen, kanker, spierpijn, vermoeidheid en staat. Hij zegt dat we zulke moleculen moeten koesteren.(4)

Persoonlijkheidsveranderingen door te weinig cholesterol

En wetenschapper dr. Uffe Ravnskov noemt een ander negatief bijverschijnsel van een te laag cholesterolgehalte die niet mis is: een tekort veroorzaakt persoonlijkheidsveranderingen. Naast spierpijn en –zwakte, vermoeidheid, pijn in rug en borst, noemt hij ook buik- en maagklachten, slapeloosheid, overgewicht en leverontsteking.

Eieren verhogen juist het LDL (het zogeheten goede cholesterol) en verbeteren de conditie van insulineweerstand. (3, 5). Verder is het fijn dat ze goed verzadigen. Je blijft uren een vol gevoel houden en consumeert later op de dag minder calorieën. (6, 7, 8).

Kokosolie

Transvetten, niet de verzadigde vetten, zijn slecht

In het verleden was kokosolie een veelgebruikt middel in voeding en voedingsbereidingen, zoals het maken van popcorn. Kokosolie bestaat vooral uit verzadigde vetten, en decennia geleden kwam het verhaal dat verzadigd vet de boosdoener bij hartaandoeningen is. De gezonde reuzel en kokosolie werd vervangen door de deels gehydrogeneerde oliën. Sinds de afgelopen jaren laten grootschalige studies steeds weer weten dat verzadigd vet niet in verband staat met een verhoogde kans op een hartaandoening. Transvetten staan in verband met een verhoogd risico, en niet de verzadigde vetten.

Betere stofwisseling, afname lichaamsvet

Kokosolie verbetert juist de cholesterol HDL-LDL ratio. (9, 10). De midden keten vetzuren in de olie worden direct door de lever opgenomen en gebruikt als energie. Deze olie zou juist gewichtstoename voorkomen, anders dan langere keten vetzuren die sneller geneigd zijn om als vet te worden opgeslagen. (11). Kokosolie versnelt juist de stofwisseling. (13, 12, 13) en kan de dagelijkse calorieverbranding verhogen (met gemiddeld 120 caloriën extra per dag)  (14). Andere studies bevestigen dat kokosolie gewichtsverlies ondersteunt en de buikomvang vermindert. (15, 16). Let wel: onderzoeken zeggen niet dat het beter is om meer verzadigde dan onverzadigde vetten te consumeren, zelfs niet als het om kokosolie gaat. Het staat nog steeds, dat de hoeveelheid onverzadigde vetten de overhand moeten hebben in een gezond dieet.

Waar de slechte reputatie van verzadigd vet vandaan komt lees je in Bakken in Vet Gezonder dan Bakken in Zonnebloemolie 

Vette zuivel

Vol vitamine K2

Ook zoiets waar we bang voor zijn gemaakt: vette zuivel. Kaas, boter en room zijn erg rijk aan verzadigd vet en cholesterol. Maar ook hier weer blijkt steeds vaker dat er helemaal geen verband is tussen vette zuivel, cholesterol en andere cardiovasculaire markers. Zelfs niet bij mensen met een hoge cholesterolspiegel of een verhoogd risico op een hartaandoening. (17, 18, 19, 20). En toch gaan de vetarme en vetvrije zuivelproducten als warme broodjes over de toonbank, maar ze missen wel de enorme gezonde kwaliteiten van volvette zuivel. Ze zitten vol vitamine K2, en deze vitamine kunnen we niet missen als we hart, aderen en botten gezond willen houden. (21, 22, 23).

Gewichtsverlies, neem juist de vette zuivel

En de gedachte is misschien even wennen, maar volvette zuivel bevordert daadwerkelijk gewichtsverlies, zorgt zelfs voor een goede lichaamscompositie terwijl je afvalt en ouder wordt. (24). (25, 26). Zo zorgde een dagelijkse inname van 210 gram ricotta kaas voor een betere spiermassa, balans en kracht. Deze resultaten werden na 3 maanden gemeten. (27). Ook uit andere studies blijkt dat we de volvette zuivel moeten hebben en niet de magere, voor een gezond lichaam en lichaamsgewicht.

Peulvruchten

Vezels en verzadiging

Peulvruchten worden bekritiseerd vanwege de fytaten en andere anti-nutriënten die de opname van zink en ijzer belemmeren. De andere kant is wel dat peulvruchten rijk zijn aan kalium, magnesium en andere mineralen. Peulvruchten zijn net zo waardevol als andere voeding, en verminderen ontsteking, verlagen de bloedsuikerspiegel en bevorderen een goede hartgezondheid. (28, 29, 30, 31). Dan zijn bonen ook nog eens een uitstekende bron van vezels en vezels hebben dan ook weer tal van voordelen: ze verminderen de trek, bevorderen een vol gevoel en verlagen de calorieopname uit maaltijden. (32, 33). Toch niet echt voeding die je wilt missen, dus eet het gerust 1 á 2 keer per week om je voeding all-rounder te maken.

Rood vlees

Spierfunctie

Rood vlees staat onder andere in verband met hartaandoeningen, diabetes, kanker. Wanneer rood vlees onbewerkt is, is het verband echter aan de zwakke kant. (34, 35, 36). Onbewerkt vlees voorziet in hoogwaardige proteïnen en zorgde ervoor dat de mens groter werd en complexere hersenen kregen. (37, 38). Dierlijke proteïnen, dus ook vlees, verbeteren de spierfunctie. Zo bleek bij oudere voruwen dat sommige ontstekingsmarkers waren afgenomen en de spiermassa en –kracht waren toegenomen door de consumptie van mager rundvlees. (39, 40, 41, 42).

IJzer

Vlees bevat veel heemijzer; dit is het type ijzer dat makkelijk door het lichaam opgenomen wordt. 43). Vlees van gezonde grasgevoerde dieren is de beste optie. Het bevat meer geconjugeerd linolzuur (CLA, zit ook in volvette zuivel) en omega-3 vetzuren. (44, 45, 46).  Het betekent niet dat je moet overdrijven met rood vlees, zelfs niet als het van grasgevoerde dieren komt en onbewerkt is. Het vlees zit boordevol ijzer, en een teveel aan ijzer wordt opgeslagen in de organen. Zoals in het hart, en dan kan je juist een tegenovergesteld effect bereiken en het hart verzwakken.

Koffie

Polyfenolen

Het is waar: veel mensen zijn gevoelig voor caffeine. Men kan er echt hartkloppingen van krijgen, een opgejaagd gevoel en bloedsuikerpieken. En hoewel je je daadwerkelijk beter kan concentreren met een of twee koppen koffie, is dit effect kortdurend. Wanneer je doorgaat met koffie drinken, gebeurt het tegenovergestelde: je concentratievermogen kakt ineens snel in en lijkt niet meer omhoog te komen. Koffie heeft ook voordelige effecten, behalve als je last van je gewrichten hebt, van bijnieruitputting of van chronische vermoeidheid. Koffie kan namelijk je stofwisseling versnellen, de stemming verbeteren en de mentale en lichamelijke prestaties verbeteren –maar zoals gezegd: verwacht geen langdurende effecten. (47, 48, 50, 49, 50).

Koffie bevat wel polyfenolen die het hart beschermen. Een kop koffie voor een maaltijd zou de aderfunctie kunnen verbeteren. (51, 52). Meer dan 2,5 kop per dag zou ontstekingsmarkers kunnen verlagen. (53). De zwarte drank kan ook nog een beschermend effect op de lever hebben. (54, 55, 56).

Blik- of potgroenten en diepvriesgroenten

Goede nutriëntinhoud

Blikgroenten en diepvriesgroenten worden toch nog wel geassocieerd met mensen die geen zin hebben om te koken, die voor makkelijk gaan, en weinig moeite doen om gezond te eten. Wil je een verantwoorde indruk maken, dan vertel je dat je altijd met verse groenten kookt. Maar hoe vers is de groente in de schappen? Wat betreft de diepvriesgroenten: verser kan het niet. En ook de blikgroenten doen het niet slecht wat betreft nutriëntinhoud. (57). Groenten in pot, blik of uit de diepvries bevatten soms zelfs meer nutriënten, omdat sommige nutriënten beter behouden blijven.

Net zo veel vitamine C

De vitamine C inhoud van ingevroren erwten en broccoli bleek na 12 maanden net zo hoog te zijn als die in de groenten van de groentenboer. En het gehalte was hoger in vergelijking met groenten die een paar dagen thuis lagen. (58).

Zout

Onmisbaar electrolyt

Zout staat in een negatief daglicht vanwege een hoge bloeddruk en een toegenomen kans op een hartaandoening of beroerte. Zout is echter wel een cruciale electrolyt die nodig is voor een goede vochtbalans en een goede functie van spieren en zenuwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zout is 6 gram. Wanneer de inname lager ligt, kan dit tot problemen leiden. (59, 60).

Te weinig zout: Juist een verhoogde kans op hartaanval, beroerte

Onlangs meldde een studie (Population Health Research Institute (PHRI) of McMaster University en Hamilton Health Sciences )dat zoutarm eten erg ongunstig is en juist de kans op een hartaanval of beroerte verhoogt. Het was niet zomaar een studie: er waren meer dan 130.000 mensen uit 49 landen bij betrokken.  Eerdere studies maakten ook melding van deze verhoogde kans op een hartaandoening en beroerte  door een te lage zoutinname. (61, 62, 63).Ook zou een te lage zoutinname insulineweerstand bevorderen en de cholesterolspiegel en triglyceridenwaarden bij gezonde mensen verhogen. (64, 65, 66, 67).

Als je zout neemt, kun je net zo goed voor onbewerkt zout gaan dat vol mineralen zit.

Chocola

Meer flavonolen dan in groente of fruit

Veel mensen denken dat chocola nauwelijks voedingswaarde kan hebben. En dat is ook niet zo als het om melkchocolade gaat. Maar een stukje donkere chocolade op zijn tijd brengt wel de nodige voordelen. Het is een bron van antioxidanten: de flavonolen geven meer antioxidant-activiteit dan welke groente of vrucht ook, zelfs als het om blauwe bessen of acai bessen gaat. (92). Donkere chocolade verbetert de insulinegevoeligheid, verlaagt de bloeddruk en zorgtvoor betere aderen bij mensen met overgewicht en een hoge bloeddruk. (68, 69).

Anti-aging middel bij uitstek

En dat is niet alles: het is het anti-aging middel bij uitstek, dat elke keer weer bewijst rimpels te verminderen. De donkere chocolade beschermt tegen zonschade, en niet zo’n beetje. Mensen die dit genotsmiddel consumeren hebben dubbel zo veel bescherming tegen de zon. (70, 71, 72). Chocolade moet op zijn minst 70% cacao bezitten om van deze voordelen te profiteren. (73).  Onlangs meldde een studie in Journal of Investigative Dermatology nog dat cacao extract rimpels en andere tekenen van huidveroudering, die door UV straling ontstaan zijn, sterk vermindert. Dit komt doordat de huidveroudering-genen zich anders gaan gedragen door het extract van cacaopoeder. Ook remt cacao degradatie van collageen. 

Aardappelen

Beter vetprofiel en antioxidantenstatus

De ouderwetse aardappel is allang niet populair meer. Aardappels krijgen de schuld van stijgende bloedglucose spiegels, insulineweerstand, overgewicht en diabetes 2. Toch blijkt het tegenovergestelde: gekookte aardappelen zorgen juist voor een aanzienlijk verbeterde vetstofwisseling en verlaagt de aanmaak van cholesterol. Aardappels verhogen tevens de antioxidantenstatus. En hoewel de aardappel rijk aan zetmeel is, bleek uit studie dat de aardappel het volgende verbetert: vetprofiel in het bloed, cholesterolgehalte, antioxidantenstatus, lipidenperoxidatie en oxidatieve stress, vitamine E gehalte in het bloed.

Restistent zetmeel en de bloedsuikerspiegel

De gekookte aardappel bevat resistent zetmeel en zorgt voor een betere spijsvertering en houdt de bloedsuikerspiegel in balans. (70)

De ‘verkeerde’ aardappel zorgt wel degelijk voor een toename van met name buikvet. Dit is de gefrituurde of gebakken aardappel, of de aardappel met jus of saus. Het is dus het maaltijdpatroon die de boosdoener is als het gaat om de aardappel als dikmaker. (71)

Integreer bovenstaande voedingstypen in je dieet, zonder te overdrijven en luister naar je lichaam. Door gewoon alles met mate, maar