Terug naar gezonde darmflora, stop met kunstmatige zoetstoffen

OEDGEZOND.INFO

Gezonde darmflora hebben meer invloed dan je denkt! Kunstmatige zoetstoffen veranderen ons darm microbioom en vervolgens onze hormoonhuishouding en glucosestofwisseling, laat Physiology & Behavior weten. Het is dus belangrijk om je darmen te koesteren, en dit doe je niet door zoetstoffen te gebruiken. 

Gezonde darmflora: geen zoetstoffen

Wees lief voor je darmen, en mijdt de kunstmatige zoetstoffen liever! Deze belangrijke flora zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering, maar ook voor een goed werkende stofwisseling en immuunsysteem. Zelfs je emoties komen uit je onderbuik.

Een gezond innerlijk ecosysteem is er een vol behulpzame darmbacteriën, die je mentaal en lichamelijk gezond en vitaal houden. De negatieve impact van kunstmatige zoetstoffen raken steeds meer bekend. Ze bevorderen insulineweerstand, een primaire marker van diabetes. De zoetstoffen vernietigen de gunstige darmbacteriën, die we zo nodig hebben. En als de ‘bad guys’ de overhand nemen, leidt dit ook nog tot overgewicht, stofwisselingsstoornissen en een hoge bloeddruk. En omdat je gevoel inderdaad vanuit de onderbuik komt, heeft dit ook zijn weerslag op je stemming en emoties.


Je kunt de zoete smaak ontwennen, door hiervan af te kicken. Ook van je suikerverslaving kun je afkomen, in 6 simpele stappen


In een nieuwe systematische review (Public Library of Science) werd gekeken naar gesponsorde studies en financiële belangenverstrengeling met betrekking tot studies naar kunstmatige zoetstoffen. Hieruit blijkt dat de suiker- en voedingsindustrie op frequente basis de onderzoeken sponsort naar de ‘gezondheidsvoordelen’ van toegevoegde suikers en zoetstoffen. In deze gesponsorde studies worden de nadelige effecten van de stoffen op overgewicht, obesitas, hart- en vaten, kanker en darmen gebagatelliseerd. Opvallend is, dat er tot ongeveer 2014/2015 nog veel studies werden gedaan/gepubliceerd m.b.t. de nadelige effecten van de zoetstoffen en dat deze sindsdien nog nauwelijks gepubliceerd worden.


Bloedsuikerspiegel en glucoseintolerantie

De bloedsuikerspiegel raakt helemaal in de war van kunstmatige zoetstoffen. (1) En dat is een probleem: het maakt het lastig om je gewicht te beheersen. Door een stabiele bloedsuikerspiegel staan we sterk in onze schoenen als verleidingen om de hoek komen kijken. Muizen die kunstmatige zoetstoffen gevoerd kregen, kregen direct last van hun bloedsuiker. Bij mensen zijn de resultaten gelijk. Gezonde mensen die normaal gesproken geen kunstmatige zoetstoffen consumeerden, kregen een week lang saccharine. Na deze week hadden de meesten een gebrekkige bloedsuiker response en was er een nadelige verschuiving in hun innerlijke ecosysteem. Zo’n beschadigd innerlijk ecosysteem heet dysbiose in de darmen, en staat in verband met glucoseintolerantie, diabetes, bacterieovergroei in de darmen
en ontsteking. (2, 3, 4, 5)

Darmbacteriën en overgewicht

Firmicutes en Bacteroidetes

Darmflora veranderen de samenstelling in onze darmen dus op een gevaarlijke manier. Volgens arts en bioloog Jeffrey Gordon (Washington University) is de relatie tussen bacteriën en obesitas niet toevallig: meer dan 90% van de bacteriesoorten in de darmen is volgens hem afkomstig uit twee subgroepen, Firmicutes en Bacteroidetes. Uit zijn onderzoek bleek dat obese muizen (die geen leptine aanmaakten) maar liefst 50% minder Bacteroidetes bacteriën hadden en 50% meer Firmicutes. Toen normale muizen een monster van de Firmicutes bacteriën van de obese muizen kregen, werden ze dikker. Volgens de bioloog gebeurt hetzelfde bij mensen. Hij ontdekte dat de proportie tussen de twee bacteriesoorten weer normaal wordt, wanneer te zware mensen gewicht verliezen of wanneer men vetarm of koolhydraatarm eet. (7)

Ontregelde hormoonhuishouding

Microbioloog David Relman (Stanford University) stelt dat de darmbacteriën niet alleen bepaalt hoe ons lichaam calorieën opslaat, maar ook hoe het met onze hormoonhuishouding gesteld is: zoals bijvoorbeeld de invloed op het hormoon leptine, die ons eetgedrag vormt. (6, 7)

Ook gastro-enteroloog Ilseung Cho (New York University) noemt het belang van de hormonale veranderingen: “We vermoeden al jaren dat veranderingen in de darmbacteriën een rol speelt bij obesitas. Wat je normale voeding is heeft een enorme invloed op de populatie binnen de darmen, die niet onderschat moet worden. Het zijn met name de tot stand gebrachte hormonale veranderingen, die zo cruciaal zijn.” (7)

Al met al zijn dit belangrijke redenen om over de samenstelling van het darm microbioom te waken.

Aan alle tips voor gezonde darmflora en de uitkomsten van onderzoeken die in de loop der tijd op deze blog verschenen zijn, kan nog toegevoegd worden:

Eet zaden als quinoa, boekweit, amaranth en millet

Deze stimuleren de stofwisseling en geven de juiste nutriënten aan de darmflora, zodat de goede bacteriën kunnen floreren. Dit betekent minder ontsteking en een betere controle over de bloedsuikerspiegel.

Gebruik prebiotica

De meeste prebiotica zijn oligosacchariden en voedingsvezels. Prebiotica zijn ook probiotica, omdat ze eveneens zorgen voor de groei van gezonde darmbacteriën. Het enige verschil is dat probiotica levende organismen bevat, en prebiotica niet. Prebiotische voeding: rauwe en gekookte uien, rauwe knoflook, asperges, cichoreiwortel, prei en artisjok. Voeding die prebiotisch werkt en waar je het niet misschien niet van verwacht: tomatensap, mango, dadels en bananen.

(En verder natuurlijk: vaker gefermenteerde en andere probiotische voeding eten, transvetten en suikers mijden en stress reduceren. Zie ook: 9 Goede bronnen van probiotica)

Share