10x Snacks die diabetes-vriendelijk zijn

Snacken is niet altijd een goed idee, als het je bloedsuikerspiegel uit balans brengt. Als je een snack wilt, kies er dan een die je bloedsuiker niet doet schommelen. Hier zijn 10 aangename tussendoortjes, die diabetes-vriendelijk zijn en gezond bovendien!

Diabetes-vriendelijke snacks

Genoeg keuze!

We kennen het allemaal, de tips om verantwoord te eten: eet zittend, besteed aandacht aan je voeding, eet niet terwijl je onderweg bent (want de keuzes zijn dan vaak niet zo best). Vermijdt nachtelijk eten, zodat je je lichaam de kans geeft om te helen en herstellen. Maar waar zouden we zijn zonder de tussendoortjes. Een gezonde snack op zijn tijd voorkomt dat we ons op een bepaald moment van de dag niet meer kunnen beheersen, en onbezonnen een zak chips achterover slaan. Een gezond hapje tussendoor verzadigd, houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en bevat nutriënten en/of antioxidanten.

Avocado

De avocado zit nutritieus gezien heel goed in elkaar. Het is het perfecte snackfruit, met proteïnen, vetten en genoeg smaak. Toch is niet iedereen er gek op. Je kunt er ook guacamole van maken met een vers uitje erin, een tomaat, een beetje olijfolie, peper en zout. De avocado zit met name vol vitamine E, en nog veel meer. De helft van deze groene vrucht bij de lunch helpt je ook het gewicht te beheersen, onder meer omdat de snackbehoefte dan afneemt.

Donkere chocolade

Van gezondere tanden tot reductie van angstgevoelens, donkere chocolade biedt veel voor ons welzijn. Terwijl je geniet van een stukje chocola beschermt deze anti-aging snack bloedsuiker én huid: de antioxidanten in de donkere chocolade zijn een van de betere manieren om je huid jong te houden.

Snack gerust een donker stukje chocolade, je raakt er vol van en het beïnvloedt je bloedsuiker niet nadelig.

Gedroogd fruit

Prima voor onderweg, of om af en toe een stukje te thuis te nemen. Het helpt je calorierijke verleidingen te weerstaan en zo kom je prima de dag door. Bovendien bevat gedroogd fruit relatief veel vezels, en ondersteunt dit een gezonde stoelgang.

Gedroogde pruimen zijn zo heilzaam voor de darmen, dat ze zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

 Eiersalade

Nee, niet met mayonaise. Neem de gezondste eieren en doe er wat kruiden en olijfolie overheen. Een ei zonder poespas is ook een prima snack. Een ei scoort hoog op de verzadigingsindex, dus je houdt langer een vol gevoel.

Het is verbazingwekkend hoe goed eieren zijn qua verzadiging en gewichtsverlies. En eieren beschermen dan ook nog eens tegen diabetes2.

Verse ongeroosterde zaden en noten

Er zijn veel opties wat betreft noten en zaden: hazelnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, sesamzaad, zonnebloempitten enzovoort. En alle vullen ze goed, zonder negatieve uitwerking op de bloedglucose.

Een appel

Elke dag een appel als tussendoortje doet veel voor de stofwisseling, gewichtsbeheersing en een stabiele bloedsuikerspiegel. Maak er een gewoonte van! Je gewicht en energie varen er wel bij.

Combineer eventueel appelschijfjes met noten. Of rasp hem en strooi er het eveneens diabetes-vriendelijke kaneel over.

 Dadels

Nu zijn dadels nogal suikerrijk, dus dit kan vreemd in de oren klinken. Maar deze suikers worden niet omgezet in vetten, en hebben een gunstig effect op diabetes. Een banaan heeft een hogere glycemische index dan dadels. Ze zorgen voor de groei van gunstige darmbacteriën, verzadigen en gaan ontsteking tegen.

Hummus

Hummus heet ook wel houmous of humus en is een geweldige snack. Deze kikkererwtenpasta kun je op smaak brengen met sesamzaad, knoflook en wat zout. Afgezien van een stabiele bloedsuikerspiegel, verzadigt hummus en reinigt het tegelijkertijd de darmen.

Olijven

Een paar olijven zijn een prima snack en houden je lekker verzadigd. Olijven bevatten vetzuren die erg nuttig zijn voor het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van cardiovasculaire ziekten. In landen waar veel olijven gegeten worden, komt minder vaak diabetes voor.

Het is minder bekend dat olijven een bron van probiotica zijn.

Mango

De mango is een bijzondere vrucht: hij roept diabetes (en obesitas) een halt toe, en doet dit via de darmbacteriën.

 

Share