Zo gezond is 1 vleugje azijn per dag: 15 bewezen medicinale gebruiken van azijn

OEDGEZOND.INFO
Een nieuwe studie laat zien dat 30 ml azijn per dag de vetspiegel in het bloed verbetert, en een beroerte en hartaanval buiten de deur houdt. De gewone azijn -niet eens de appelazijn- doet nog zoveel meer voor onze gezondheid!

Elke dag wat azijn beschermt tegen beroerte en hartaanval

Azijn wordt al sinds eeuwen geprezen omdat het de gezondheid beschermt. Een nieuwe studie laat zien dat 30 ml azijn per dag de vetspiegel in het bloed verbetert, en een beroerte en hartaanval buiten de deur houdt.
Om van deze beschermende effecten te profiteren, hoef je alleen maar dagelijks 30 ml azijn in 200 ml water te drinken. Dit meldde de Aston University Birmingham deze week.

Andere medicinale gebruiken van azijn

Verlicht colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm). (1)


Kan gebruikt worden om in verdunde vorm wonden te behandelen (2)


Azijn remt de groei van Escherichia coli, Enterococcus en Bacteroides fragilis en in iets mindere mate de groei van Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa bacterie.(3)


Behandelt in onverdunde vorm oorinfecties (maar kan niet gebruikt worden als de binnenkant van het oor beschadigd is) (4, 5 .6)


Behandelt kalknagels (schimmelnagels)  en wratten (7,8).


Verlaagt de systolische bloeddruk (9)  en beschermt het hart. (10) , ook wanneer het gewoon over de salade gegoten wordt (5 á 6 x per week).


Azijn van suikerbieten wekte apoptose op in menselijke leukemiecellen,(11). Rijstazijn bleek de uitzaaiiing van menselijke kankercellen(12) te remmen en beschermt tegen darmkanker. (13 .1415, 16 )


Stimuleert de productie van korte keten vetzuren, met name die van n-butyraat (boterzuur).(17)


Alle azijnen zijn een natuurlijke bron van polyfenolen,(18) en werken zodoende tegen oxidatieve stress. Dit vermindert de kans op kanker. (19) Dit is met name met rijstazijn zo.(20)  Azijn en rijstazijn kunnen dus feitelijk aan de lijst van polyfenolrijke voeding worden toegevoegd (deze lijst bestaat uit fruit, groenten, druivensap, koffie en chocolade), ter preventie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen.


Azijn stond in een studie in verband met een verlaagde kans op slokdarmkanker.(21) Maar: het stond ook in verband met een 4.4x grotere kans op blaaskanker.(22)


In 1988 werd voor het eerst het antiglycemische effect van azijn gemeld. (23) De glucoserespons op zetmeel was aanzienlijk lager na toediening van een kleine hoeveelheid azijn, bij ratten.(24) Bij mensen blijkt aardbeienazijn en witte azijn hier grootste effecten in te behalen. Een hoeveelheid van 20 gram is dan al voldoende. (25 26  27 28)


Voeding als azijn en gepekelde voeding (zoals augurk) zorgt voor een afname van 20%=35% van de glycemische index van rijst(29, 30) Azijn is ook antiglycemisch voor mensen met diabetes 2.(31)(32, 33)  De duur van de glucoseresponse wordt namelijk door azijn verkort. (34) Dit zorgt voor een toegenomen verzadigingsgevoel.(35) Azijn heeft wel een negatieve wisselwerking met zetmeel, en moet dus niet gebruikt worden tijdens een zetmeelrijke maaltijd.(36)


Veiligheid:

Te grote inname van azijn kan de slokdarm doen ontsteken,  (37) maar is zeldzaam. Een ontstoken slokdarm is een risicofactor voor slokdarmkanker, maar azijn verlaagt de kans op slokdarmkanker. (38)