Test: hoe Extra Virgin is jouw olijfolie?

Helaas bleek eerder dat er met 69% van de geïmporteerde olijfolie gesjoemeld is.  De consumentenbond meldde in de laatste editie dat de ‘Extra-Virgin’ biologische olijfolie van de Aldi van zulke slechte kwaliteit is, dat het meer geschikt is als lampenolie. Hoe kan je testen of je olijfolie Extra Virgin is of niet? En waar let je op als je Extra Virgin olijfolie koopt?

Is jouw Extra Virgin olijfolie echt?

De koelkasttest

Extra Virgin olie en Virgin olijfolie reageren anders op koude temperaturen

Doe wat Extra Virgin olijfolie in een kom en dek het af. Laat het 24-48 uur in de koelkast. Als je het eruit haalt en het is gekristalliseerd, dan is het Extra Virgin. Als het hard geworden is, dan is het niet Extra Virgin.

De test kan een indicatie geven maar is niet 100% waterdicht: Sommige ‘Extra Virgin’ olijfolie die versneden is met andere oliën van lage kwaliteit, kan slagen voor de koelkast-test en ziet er ook enigszins gekristalliseerd uit. Sommige echte Extra Virgin olijfolie kan de koelkasttest eventueel niet doorstaan, en een beetje dik worden.

De koelkasttest is dus niet helemaal betrouwbaar.

Dan is er nog de olielamptest

Extra Virgin olijfolie moet ontvlambaar genoeg zijn om een olielamp brandend te houden, en dit zonder duidelijke rook. Dus als je olie veel rook produceert, kun je er van op aan dat de olijfolie van slechte kwaliteit is. De Aldi olijfolie zal waarschijnlijk wel wat rook opleveren.

Toch is dit ook niet helemaal betrouwbaar

Hoe vind je olijfolie die je kan vertrouwen?

Hoe vind je olijfolie van goede kwaliteit?

Het enige dat je kunt doen is meer informatie inwinnen over de herkomst van de olie.

Stel je voor dat je in een winkel staat en dat er twee mensen voor je staan die een doos met aardbeien ter verkoop vasthouden. De één is een lokale boer, de ander is een zakenman. Van wie zou je de aardbeien kopen? Waarschijnlijk van de boer.

Helaas is het met olijfolie niet zo simpel. De beschikbare olijfolie is geïmporteerd en we weten niet welke mensen erachter zitten.

De eerste stap is niks meer kopen van de frauduleuze merken: geen Colavita, Carapelli, Bertolli, Primadonna (Lidl), Mama’s Nature (Aldi) en Whole Foods meer.

Zie of je een kleinere verkoper kunt vinden en stel vragen. Neem alleen een product waarvan de olijfolie uit één land komt.

Carapelli meldt op het etiket dat het gemaakt is van verschillende olijfoliën uit verschillende landen (Italië, Spanje, Griekenland en Tunesië). Als je oliën uit vier verschillende landen neemt, met verschillende leveranciers is de kans op besmetting, inferieure kwaliteit of de vermenging met andere oliën erg hoog. Carapelli stond dan ook (samen met Bertolli) op de lijst van frauduleuze olijfolie.

De Spaanse olie van Albea Blanca’s wordt uitvoerig getest alvorens het in de verkoop gaat, en heeft een prijs gewonnen voor de beste en zuiverste olie.

Spanje heeft de reputatie de beste oliën van de wereld te hebben. Sommige olijfgaarden in Marokko staan ook goed bekend. Zo worden op de olijven van Terre Ocre geen pesticiden gebruikt en worden de hand geplukte olijven binnen 6 uur na oogst geperst. De olie heeft een pH-waarde van 0.2%.

Extra Virgin olijfolie moet een pH-waarde onder de 0.8 procent hebben. De zuurgraad wordt bepaald door het aantal uren dat tussen de olijfpluk en de productie zit. Als de olijven blijven liggen gaan ze fermenteren en neemt de zuurgraad toe, terwijl de kwaliteit gelijktijdig achteruitgaat. Ook een schone pers is een enorme factor die het eindresultaat bepaalt.

De smaak moet een beetje bitter, peperig en scherp zijn, maar mag niet muf, laf of metaalachtig zijn.

Kijk of de olie een kwaliteitszegel heeft.  Deze zegel zit alleen op Extra Virgin olijfoliën die aan alle kwaliteiten voldoen en regelmatig kwaliteitscontroles ondergaan. Zo’n zegel is belangrijk; veel oliën bevatten sojaolie en koolzaadolie. Deze twee oliën zijn de meest ongezonde die er zijn. Dus als je denkt gezond bezig te zijn, kan het zijn dat je toch die oliën consumeert waarvan je het nu juist niet wilt. Behalve met raapzaadolie (canola) en sojaolie wordt olijfolie ook met andere goedkope oliën versneden. Dit is het geval met de frauduleuze oliën.

Kwaliteit komt met een prijs. Hoewel een olie niet zo duur hoeft te zijn als die van Albea Blanca, is de prijs meestal wel een indicator van de kwaliteit. Als de prijs onder de 5 euro ligt, is het meestal niet Extra Virgin. De manier waarop de olie wordt opgeslagen is van grote invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van het product. De olie van bijvoorbeeld Albea Blanca zit in donker glas, met een speciale zegel om het product te beschermen van hitte, zonlicht en zuurstof. Olijfolie moet binnen 2 jaar na botteling geconsumeerd worden.

Italië heeft een massa’s olie gekocht uit Marokko, Griekenland, Spanje en Tunesië en dit gelabeld als ‘Italiaans’ om het voor een hogere prijs te verkopen. Dat de maffia zich met olijfolie bezig houdt, maakt de zaken er niet beter op.

 De inname van olijfolie van goede kwaliteit is de moeite waard, omdat het als een preventief medicijn gezien kan worden. En als je het zo bekijkt is het nog redelijk goedkoop, zelfs al zou je het dubbele voor je fles betalen. Olijfolie voorkomt hartaandoeningen, beschermt de bloedvaten, ontstekingsziekten en verlaagt de vetspiegel in het bloed.

Opzienbarend was het onderzoek waaruit bleek dat oleocanthal uit olijfolie voor de dood van kankercellen zorgt. En hoe: Oleocanthal scheurt een deel van de kankercel, waardoor enzymen worden vrijgezet die de kankercel doden. De andere cellen worden niet beschadigd. De mooie groene olie beschermt tegen diverse soorten kanker.

Dit is nog maar een kleine greep: hier vind je een overzicht van de onderzoeken van de laatste tijd. Olijfolie is de anti-aging olie bij uitstek, die veroudering remt zowel als je het inwendig als uitwendig gebruikt. De olie voorziet in vitamine E en beta-caroteen