2 Bijzondere eigenschappen van pepermuntolie

OEDGEZOND.INFO

Wist jij dit van pepermuntolie? De etherische olie van de mentha piperita heeft twee bijzondere eigenschappen, die zeer nuttig zijn: voor je haren en voor je organen.

Pepermuntolie: doet haren weer groeien en beschermt organen

Pepermunt olie heeft eigenschappen waar je niet zo snel aan zou denken!

Soms heeft een natuurlijk middel eigenschappen die je niet zou verwachten, zoals ook pepermuntolie. Om onze haren glanzend, sterker en voller te maken denken we vaak aan andere dingen. Zoals bijvoorbeeld azijn, supplementen (o.a. vitamine B complex) en bepaalde voeding. En wat betreft het ontgiften is pepermunt ook meestal niet het eerste waar we aan denken. Maar de etherische olie pepermunt kan waardevol zijn voor je haar en ontgifting van zware metalen.

Wanneer je steeds meer haarverlies ervaart, is er niet iets dat je even bij de apotheek of drogist kunt ophalen dat werkt. Het zorgt nogal voor kopzorg. Een oplossing van 3% etherische pepermunt olie blijkt te helpen. Pepermuntolie is natuurlijk al bekend vanwege de heilzame effecten op de darmgezondheid en spijsvertering. Het primaire bestanddeel is menthol, en dit ingrediënt is verantwoordelijk voor de gunstige effecten. Want het is niet niks wat pepermuntolie doet: het remt ontsteking, is een antibiotica (tegen bacteriën en schimmels) en heeft sterke antioxidant eigenschappen. Bij het prikkelbare darmsyndroom geeft de olie in 90% van de gevallen verlichting.

Langer en sterker haar

Hernieuwde haargroei en langer, sterker haar

In een studie 1 was de uitwerking van pepermunt olie op de haargroei als volgt: het zorgde voor heel dik en lang haar, bij muizen,  nadat het 4 weken lang uitwendig was aangebracht. De architectuur van de haarfollikel ging niet verloren, er was juist toegenomen kracht van de haarschacht.

Beschermt DNA

Pepermuntolie beschermt ook de organen voor alles wat je DNA kan schaden. Een studie in Journal of Cancer Research and Therapeutics 2  liet weten dat mentha piperita (de normale pepermuntplant) mensen beschermt tegen straling, andere vrije radicalen, ontsteking en metalen. De olie beschermt tevens het DNA en herstelt beschadigd DNA.