Te trage schildklier stimuleer je met deze kruiden en planten!

De schildklier is de moter van je lijf, dus hij kan maar beter goed werken. Een te trage schildklier heeft zo zijn impact op de haardos, stemming en het energieniveau en gewicht. Gelukkig biedt de natuur ook hier weer uitkomst. De kruiden en planten die een trage schildklier (bewezen) stimuleren zijn er niet in overvloed, maar ze zijn er wel!

Trage schildklier stimuleren met deze kruiden en planten

Kruiden zijn krachtig; ze kunnen helen en schaden. Zo wekt karwij een trage schildklier op 1 en bestrijdt boswelia juist bepaalde symptomen van een trage schildklier. 2

Wanneer je schildklier niet goed functioneert, moet je voorzichtig zijn met planten die mild goitrogeen zijn zoals: soja, rauwe crucifere groenten, zoete aardappel en maïs. Goitrogenen zijn stoffen die zich bemoeien met de schildklierfunctie. Doe dan bijvoorbeeld ook geen rauwe broccoli in een smoothie. Het koken van deze groenten inactiveert de goitrogenen. 3

4 Hoofdoorzaken van schildklierproblemen


  • Toxiciteit: straling en zware metalen
  • Tekort: jodium en selenium
  •  Voedingsintolerantie: gluten en caseïne
  •  Hormonale disbalans: door overschot aan koolhydraten, tekort aan vetten, hoge cortisolspiegel (door stress)

Belangrijkste symptomen:


Vermoeidheid, Vergeetachtigheid, Depressie, Gewichtstoename

Vindt de wortel van je trage schildklier

Volgens dr. Datis Kharrazian, heeft 90% van de mensen met hypothyreoïdie de auto immuunziekte Hashimoto’s. Hierbij valt het immuunsysteem de schildklier aan. Het is dus belangrijk om symptomen niet te onderdrukken, maar de wortel van de disbalans te vinden.

Van veel kruiden en voeding zijn uitgebreide lijstjes van de gezondheidsvoordelen te maken. Met een te trage schildklier ligt het lastiger: puur afgaand op wetenschappelijke uitkomsten, zijn kruiden en voeding die de schildklier daadwerkelijk stimuleren mondjesmaat te vinden. Ook blijkt uit onderzoeken dat Chinese kruiden geen effect op de langzaam werkende schildklier hebben, met uitzondering van Tulsi (Ocimum sanctum)

Dus wat werkt wel?

Vitamine D bij een te trage schildklier

Vitamine D heeft op veel lichaamsprocessen invloed, ook op de schildklier

Als je van een te trage schildklier af wilt, is het echt belangrijk om te weten welke rol vitamine D hierin speelt. Het advies in Nederland is een zeer bescheiden hoeveelheid van 10 mcg (400 ie) en voor mensen boven de 70 jaar is het 20 mcg (800 ie). Onderzoeken tonen steeds vaker hoe achterhaald dit is.  Een dosis van 20.000 ie is bijvoorbeeld veilig voor ouderen. Dat is een groot verschil met 800 ie. De lage aanbeveling brengt gevaren met zich mee voor de gezondheid, voor jong en oud.

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een vitamine D tekort (National Center for Biotechnology Information). De vitamine is vitaal bij meerdere immuun functies. Suppletie van vitamine D voorkomt schildklieraandoeningen al vanaf het begin. Bij mensen met hypothyreoïdie blijkt de vitamine D spiegel lager te zijn. 3 4 5 Een alternatief voor een supplement is, om in ieder geval 20 minuten zonlicht op armen en gezicht op te vangen, minimaal 2 á 3x per week. Het is echter de vraag of dit voldoende is. De meesten van ons komen echt wel in die mate buiten, toch komt een vitamine D te kort erg vaak voor. Je vindt vitamine D ook in de ouderwetse levertraanolie, eierdooiers, lever, kaas en bepaalde vissoorten. Je schildklier heeft vitamine D nodig.

Vitamine A is preventief én reguleert

Verkleint de kans op hypothyreoïdie. Reguleert de schildklierfuncties ook, zowel bij een trage als een snelle schildklier. 6 7 Vitamine A zit in pompoen, gedroogde abrikozen, cantaloep, donkere bladgroenten, wortelen en wortelsap, tonijn, boter, leverworst, tomaat, ei.

Zwarte komijn

Hypothyreoïdie  zorgt voor een toename van maagproblemen, en dit wordt voorkomen door zwarte komijn. 6

Pepermuntolie vermindert symptomen

De etherische olie pepermunt stimuleert de schildklier niet op een directe manier, maar vermindert de symptomen van een trage schildklier: vermoeidheid, depressie, hoofdpijn, hersenmist en spijsverteringsproblemen. Pepermunt kan een onderactieve schildklier stimuleren.

Frankincense (boswelia) balanceert de hormoonspiegel

Niet alleen een fervente pijnbestrijder (zie: top 16 Natuurlijke Pijnstillers bij Chronische Pijn) maar de etherische olie helpt ook bij de diverse symptomen van een langzaam werkende schildklier. Boswelia bestrijdt traagheid in denken, een belangrijk symptoom van een te trage schildklier. Eén druppel per dag in wat olie is voldoende. De olie balanceert de hormoonspiegels en helpt om beter te slapen. 7 Gebruik deze olie alleen kortstondig.

Rozemarijn en de haargroei

Masseer je hoofdhuid met wat druppels etherische olie van pepermunt of rozemarijn en je krijgt een vollere haardos

Een symptoom van een te trage schildklier is verlies van haarvolume. Wanneer je de scalp masseert met rozemarijn etherische olie, gaan de haren weer groeien! Dit geldt ook voor pepermuntolie. 8, 9 Doe een paar keer per week een paar druppels in je shampoo, crèmespoeling of haarmasker en masseer je hoofdhuid.

Ashwagandha en Tulsi

Er zijn aanwijzingen dat Ashwagandha de schildklier reguleert. 10, 11  Er is ook gesuggereerd dat Ashwagandha thyreotoxisch is. 12  Dan is de regulerende werking van Tulsi op de schildklier veiliger, en trouwens ook sterker. Bovendien ontgift Tulsi van zware metalen. 13

Wat je verder nog kunt doen voor een gezonde schildklierfunctie

Vermijd gluten en A1 caseïne: de meest voorkomende intoleranties vandaag de dag komen van tarwe en zuivel vanwege hybridisatie van gluten-proteïnen en A1-caseïneproteïnen. Deze proteïnen kunnen een lekkende darm veroorzaken, wat ontstekingsprocessen in het lichaam in gang zet en zo een negatieve uitwerking op de schildklier heeft. A1 bèta-caseïne zit in zuivelproducten en ook in sojakaas producten, energierepen en proteïnedrankjes. Probeer het eens een paar weken zonder, en kijk hoe je hier mentaal en lichamelijk op reageert. Neem alleen zuivelproducten van A2-caseïne, dat in de producten van geiten, schapen of oude koeienrassen zit.

Vermijdt BPA: Bisfenol A, het spul dat in plastic verpakkingen en flessen zit, is een enorme verstoorder van je endocriene systeem. Dus je begrijpt dat je schildklier er niet wel bij vaart. Drink uit een glas, roestvrij staal of uit BPA-vrije flessen. Probeer geen voeding te kopen die in plastic verpakkingen zit. Voeding die wel in plastic verpakt zit, moet je niet in de verpakking opwarmen in de magnetron.

Vermijdt triclosan: dit is een fervente hormoonverstoorder.

Laat je jodiumspiegel checken: als deze laag is kun je een jodium of kelp supplement nemen. Het is verstandig om eerst je spiegel te laten checken en niet lukraak jodium of kelp voor de schildklier te nemen.

Detox van zware metalen: je kunt je lichaam echt een handje helpen om het van zware metalen te ontdoen. Alle tips lees je in: Zware metalen en radioactiviteit: hoe ontgiftig je je lichaam hiervan
Volgens de studie “Radioprotective potential of mint: A brief review” in Journal of Cancer Research and Therapeutics (2010) hebben mental piperita (de normale pepermunt plant zoals wij die kennen) en mentha arvensis veelbelovende beschermende eigenschappen tegen straling bij mensen. 14   Het kruid beschermt de radiosensitieve organen (gastrointestinaal en hematopoëtisch) tegen vrije radicalen, ontsteking en metalen. Ook beschermt en herstelt pepermunt het DNA.

Meer selenium? Een seleniumtekort komt niet snel voor. Je hoeft dus niet ineens alleen maar seleniumrijke voeding te consumeren. Wel kun je zorgen dat je voeding voldoende selenium bevat, in de vorm van rundvlees, zalm, paranoten (heet ook wel Brasil noten), zonnebloemzaden, champignons en uien.

Weg met verkeerde koolhydraten en vetten: . Verlaag je koolhydraatinname: het gaat hier natuurlijk niet om de gezonde koolhydraten (fruit, groenten, gezonde granen) maar om de verkeerde. Dus laat de suikers en bewerkte granen maar zitten, en vervang ze eens door wat meer gezonde vettten. Een overschot aan koolhydraten zorgt voor een toename van oestrogenen en hier doet je schildklier het niet goed op. Blijf wel in voldoende mate de gezonde koolhydraten eten, wanneer je dit niet doet verslechtert de schildklierfunctie. 15 Maak voor tussendoor eens een smoothie met gezonde vetten (kokosolie, chiazaad, hennep- of lijnzaad en avocado) en sla de vette snack over. Want als je een gezonde schildklier wilt, moet je echt de ongezonde vetten mijden. 16