11 Goede (!) redenen om bananenmeel te gebruiken

Bananenmeel is iets om enthousiast over te raken, vooral als je glutenvrij gaat. Met brood van bananenmeel krijg je 25% minder calorieën binnen en een stuk minder koolhydraten. Een vol opgeblazen gevoel in de buik en een zeurend hongergevoel horen tot het verleden, dankzij dit brood (dat niet naar bananen smaakt). Volgens een nieuwe studie maakt bananenmeel ook gelukkiger, vanwege de hoeveelheid serotonine die het bevat.

Bananenmeel en bananenbrood: veel voordelen in 1

Gezonde koolhydraten hebben we echt nodig. Rond 60% van onze voeding hoort eigenlijk uit koolhydraten moeten bestaan, het is een belangrijke energiebron! Het probleem is meestal dat we meer van de verkeerde koolhydraten binnen krijgen en minder van de goede (uit groente, fruit en gezonde granen). En het lijkt wel of we koolhydraat-intolerant worden. De granen uit brood zijn niet meer de granen zoals die ooit gegeten werden door onze voorouders.

Geen gluten- en tarweproblemen meer

In de loop der tijd hebben diverse neurowetenschappers aangegeven welke problemen gluten en tarwe kunnen geven. Meer informatie

Brood skippen kan lastig zijn, we zijn het zo gewend. Je kunt ook probleemloos brood eten, en tegelijkertijd minder calorieën binnenkrijgen en dan ook nog eens zonder opgeblazen buik en zeurend hongergevoel. En als bonuspunt voorziet het je van voldoende energie, omdat je koolhydraten gewoon binnenkrijgt. Deze koolhydraten zijn precies de goede!  En je wordt er volgens een nieuwe studie gelukkiger van, dankzij de serotonine in het meel van de groene bananen.

Langer verzadigd, maar minder calorieën

En een bloedsuikerspiegel in balans

Spreekt dit je aan, probeer dan eens bananenbrood. Het is een gezondere manier om aan je koolhydraatbehoefte tegemoet te komen. Het meel heeft niet eens de smaak van bananen. Wat ook heel gunstig is: het bevat resistent zetmeel. Resistent zetmeel is een type koolhydraat die door het lichaam voor vezels wordt aangezien. Je krijgt dus precies de koolhydraten die je nodig hebt en waar je lichaam en brein het wél goed op doen. Je bloedsuikerspiegel blijft in balans, je blijft langer verzadigd en je spijsvertering verbetert. Resistent zetmeel kan niet voldoende opgenomen worden, dus dit betekent minder calorieën.

In De Banaan: verrassend voor gewicht, stofwisseling en darmflora lees je interessante feiten over dit resistente zetmeel en waarom de groene onrijpe banaan zo goed voor je is.

 

Resistent zetmeel werkt als vezels

Het resistente zetmeel van de groene banaan brengt weer balans in ons lijf

Bananenmeel smaakt niet naar bananen, bevat resistent zetmeel (RS): een type koolhydraat die zich gedraagt als vezels. Dit houdt de bloedsuikerspiegel in balans, maakt dat de drang naar koolhydraten tot het verleden behoort en geeft langer een verzadigd gevoel. En ook niet onbelangrijk: ook de opgezette broodbuik zien we niet meer terug. 1, 2, 3, 4

Het is dus het meel van de onrijpe groene banaan dat het hem doet. In sommige delen van Afrika en in Jamaica wordt het gebruikt omdat het een goedkoop alternatief is voor tarwemeel, dat daar twee keer zo duur is. Maar ook wij beginnen heil te zien in het glutenvrije alternatief.

Net als de banaan bevat het deeg veel kalium: dit helpt de elektrische activiteit van je hart. En het magnesium ondersteunt de zenuw- en spieractiviteit. Verder bevat het meel van de groene banaan vitamine C. 5

Als je brood van bananenmeel maakt, gebruik je ongeveer 25% minder meel dan bij normaal brood . De smaak is licht nootachtig en vrij neutraal. Je kunt het ook in smoothies en saladedressings doen. Het is glutenvrij en kan tarwemeel in vrijwel elk recept vervangen.

Heilzaam bij het prikkelbare darmsyndroom

Leeds Beckett University’s diëtiste Ursula Philot zegt dat bananenmeel erg nuttig is voor mensen die vezelrijk moeten eten. Het resistente zetmeel in het meel zorgt voor een vertraagde insulineresponse. Dit helpt je naar een normale bloedsuikerspiegel door de hele dag heen. Beckett zegt dat het meel ook heilzaam is voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Dat het een effectieve manier is om het prikkelbare darmsyndroom te behandelen bleek uit ook uit deze studie.  De conclusie van de onderzoekers was:

“Bananenmeel is een belangrijk voedingssupplement en een complementair medicinaal product ter preventie en behandeling van het prikkelbare darmsyndroom bij mensen. “

Gelukkiger door bananenmeel

In bananenmeel zit serotonine

Meel van groene bananen bevat antimicrobiële activiteit en een ruime hoeveelheid serotonine, dit meldde een andere studie onlangs. In dit onderzoek werd bananenmeel uit Sri Lanka onderzocht. Van bananenmeel (en groene bananen) is bekend dat het serotonine en serotonineverbeteraar hydroxytrytofaan bevat. 6

Minder calorieën

Met slechts 100 calorieën per kwart kopje bevat bananenmeel de minste calorieën van alle meelsoorten, waaronder bruine rijstmeel, amandelmeel en havermeel. In bananenmeel zit niet alleen veel kalium, maar ook magnesium en calcium. En je eet behoorlijk vezelrijk.

Minder kans op obesitas, diabetes en darmkanker

Het is een rijke bron van RS2. Dit verlaagt de kans op obesitas, diabetes en darmkanker, uitgerekend de drie ziekten die in de afgelopen jaren een enorme opmars hebben gemaakt.

Korte keten vetzuren en de andere nutriënten

RS2 is resistent voor de vertering en wordt niet helemaal afgebroken en opgenomen tijdens zijn weg door het spijsverteringskanaal. Het blijft onaangetast in de maag en in de dunne darm. Eenmaal in de dikke darm, voedt het de gezonde darmbacteriën en produceert het uiteindelijk de korte keten vetzuren. Korte keten vetzuren hebben een belangrijke functie: ze zorgen voor een toenemend vermogen om nutriënten te absorberen. En ook korte keten vetzuren normaliseren de bloedsuikerspiegel en het verzadigingsgevoel. Om maar niet te spreken van de sterk ondersteunende rol bij het verliezen van gewicht.

Het is heel makkelijk om van bananenmeel pannenkoekjes te maken of brood. Maar er zijn nog genoeg andere gebruiken voor dit meel: je het gebruiken om soep en sauzen dikker meet e maken, en toevoegen aan je smoothie of drankje.

Makkelijke pannenkoekjes van bananenmeel maak je zo

Voor 12 pannenkoeken

 • 1 kop bananenmeel
 • Half kopje kokosmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 4 grote eieren
 • 1 theelepel vanille extract
 • Halve kop amandel- of kokosmelk
 • Eventueel: ahornsiroop
 • Kokosolie of grasboter om te bakken

Je mengt de meel en bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren. Roer de eieren lichtjes om met een vork en voeg het vanille extract toe. Eventueel voeg je hier ook een beetje ahornsiroop aan toe. Meng alles samen en voeg als laatste de melk toe om het mengsel wat dunner te maken. Verhit wat kokosolie of grasboter in de pan en begin te bakken!

Je kunt de pannenkoekjes versieren met bessen, yoghurt, cacao snippers, kokosijs of saus van pure chocolade.

Bananenbrood maak je zo

Je hebt nodig

 • 4 groene bakbananen
 • 4 eieren
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel vanille extract
 • 1/3 kopje kokosolie gesmolten
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 kop bananenmeel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak puree van de bananen. Voeg de eieren, honing, vanille en kokosolie toe. Blijf mengen, en voeg de bakpoeder en kaneel toe. Voeg vervolgens -via een zeef- het meel toe. Doe het mengsel in een broodbakvorm en bak het 30 minuten.