Dit zijn krachtige anti-griep tussendoortjes!

avocado voor bmi
Als we griep of verkoudheid voelen aankomen, eten we een paar sinaasappels of kiwi’s extra. Maar er zijn veel slimmere dingen om te eten. Studies laten namelijk zien dat het de combinaties zijn die de symptomen van griep en verkoudheid verlichten. Wat zijn handige anti-griep tussendoortjes om hoesten, proesten en rillingen te lijf te gaan?

De beste anti-griep tussendoortjes

Gezond de winter door

Onderzoeken laten steeds weer zien dat de combinatie van vitamine C met zink, griep en verkoudheid voorkomt. En dezelfde combinatie verlicht de symptomen als het nare ongemak al zijn intrede gedaan heeft. Volgens The Journal Of International Medical Research hebben rond de 2 miljard mensen wereldwijd in meer of mindere mate een zinktekort. En aangezien zink samengaat met antioxidanten zoals vitamine C, is het slimmer om dit met elkaar te combineren. Beide genezen de griep en verkoudheid niet, maar ze werken wel preventief en verlichten de symptomen.

Ook met onze voeding kunnen we handig combineren om meer te halen uit immuun- versterkende stoffen.

Aardbei en spinaziesalade

Vitamine C en ijzer

Spinazie voorziet het lichaam van ijzer, en in aardbeien zit vitamine C. IJzer en vitamine C versterken elkaar, dus eet tussendoor eens een bakje van deze salade. Spinazieblaadjes zijn ook prima te combineren met sinaasappel. Gebruik zowel het vruchtvlees, een beetje sinaasappelrasp en het sap in de salade. Doe er een handjevol gehakte noten en een scheutje olijfolie over en smullen maar.

Kikkererwten en tomatensalade

Zink, vitamine C en lycopeen

Een halve kop kikkerwten bevat maar liefst 2 gram resistent zetmeel. En dit komt samen met de vezels, gezonde vetten, proteïnen en zink. Combineer dit ook weer met vitamine C, bijvoorbeeld uit tomaten. Tomaten bevatten ook nog eens veel van de krachtige antioxidant lycopeen. Het helpt je ook vol te zitten.

Havermout met zwarte of blauwe bessen

Havermout: handige bron van zink!

Met ongeveer 100 gram havermout kom je bijna aan je dagelijkse benodigde hoeveelheid zink! Havermout bevat ook nog ijzer.

Dus als je dit combineert met de vitamine C uit bessen heb je niet alleen een smakelijk tussendoortje, maar het is er ook nog eens eentje die effectief tegen griep is.

Kersen met een laagje donkere chocolade

Een verrukkelijk anti-griep tussendoortje!

Dit is ook niet verkeerd: een bakje kersen met een sausje van pure chocolade. De donkere chocolade bevatten veel zink; met een reep van 100 gram dek je de dagelijkse behoefte prima. De hartvormige vruchtjes zitten natuurlijk vol met vitamine C.

Een indrukwekkend krachtig tussendoortje, die je ook nog eens voorziet van tal van andere antioxidanten!

Salade van boerenkool en pompoenzaden

Goed voorbereid de winter door met dit voedzame tussendoortje

Als je grieperigheid voelt aankomen, maak dan alvast een grote schaal met boerenkoolsalade, zodat je naar behoefte door de hele dag heen steeds weer wat kunt pakken. Je weet dat boerenkool geprezen wordt en niet voor niks: 100 gram van deze kool voorziet in een grote hoeveelheid vitamine K (10x de dagelijkse behoefte) en geeft je 80 mg vitamine C. Pompoenzaden zijn een goede bron van zink. Doe ook het vruchtvlees van de pompoen door de boerenkool. Als je er een echte maaltijd van wilt maken, hoef je het alleen maar aan te vullen met zalm.

Smoothie met avocado, spinazie en ananas

Bromelaïne verlicht ontsteking van neusbijholtes of sinussen

Ook een powerhouse, deze combinatie. Ananas bevat niet alleen een overload aan vitamine C, maar geeft je ook bromelaïne, een behoorlijk belangrijk enzym. Dit enzym verlicht ontsteking die door onder andere door infectie veroorzaakt is. Het verlicht ook oprispingen van brandend maagzuur. Avocado’s maken deze smoothie romig en voegen zink toe en dan vermindert dit drankje ook nog het percentage lichaamsvet. Als je nog zin hebt in spinazieblaadjes, kun je deze ook toevoegen.

Smoothie met frambozen, kiwi en een laagje chiazaad

Een antioxidantrijke traktatie in mooie lagen

Misschien hou je er helemaal niet van om aan een smoothie te nippen, toch is dit recept perfect. Tussen de lagen framboos en kiwi, kun je telkens een laag chiazaad doen.

Dit is een antioxidantrijke traktatie, waarbij de frambozen zink toevoegen, de kiwi zijn werkt doet qua vitamine C en het chiazaad voor de finishing touch zorgt.

Smoothie met dadels en sinaasappel

De nodige anti-griep eigenschappen in een onovertreffelijke smaak

Nu heb je misschien wel weer genoeg van de smoothies, maar toch moet je deze nog even lezen. De smaak is onovertreffelijk, toch is dat slechts een bijkomstigheid. Dadels zijn rijk van smaak en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. En hoewel de exotische vrucht veel suikers bevat, worden deze niet opgeslagen als vetten. Deze zoete vrucht geeft je zink en de sinaasappel trakteert je op vitamine C.

De smoothie heeft een romige textuur. Nip het, en je geeft je immuunsysteem een boost.

Vijgen, abrikozen en cantaloupe

Deze combinatie verzadigt en versterkt ook het immuunsysteem

Dit tussendoortje doet veel, hoewel het misschien een vreemde combinatie lijkt. Abrikozen voorzien in meer zink dan vijgen, maar als je ze combineert is de uitwerking niet te stoppen. Cantaloupe zit boordevol vitamine C en gaat dus goed samen met de andere twee.

Combineer dit met Griekse yoghurt, en het genieten is compleet.

Als je verkouden bent en extra kiwi’s of sinaasappels eet, drink dan ook eens een kop groene thee: deze bevat nog meer antioxidanten

Zo kom je de winter wel gezond en energiek door!