Verborgen gevaren van benzodiazepinen zoals Xanax en valium

OEDGEZOND.INFO

Bij angst- en paniekaanvallen worden Benzodiazepinen zoals diazepam en xanax wereldwijd het meest uitgeschreven. Maar dit heeft gevolgen. Zoals cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer (kans tot 85% hoger). Lees de studies maar eens.

Benzodiazepinen als xanax riskant

Benzodiazepinen als xanax, diazepam, valium en oxazepam hebben verborgen gevaren. Die gelden vooral voor de hersenen
  • Benzodiazepinen zoals xanax verhogen de kans op Alzheimer met 32%, bij een gebruik van 3 maanden. En bij een gebruik van 6 maanden, met 84%. 3, 4
  • Dat benzodiazepinen voor cognitieve achteruitgang bleek uit eerdere studies. 1 2

Volgens informatie van Novadic Kentron slikt jaarlijks 1.9 miljoen Nederlanders kalmerende middelen, en 700.000 mensen hiervan zijn chronische gebruikers. Voorlichting over het gebruik en de nadelen ontbreekt meestal, en assistentes mogen de recepten verstrekken, hoewel 80% de eerste uitgifte via de huisarts krijgt. Maar liefst 60% kwam niet voor benzodiazepinen bij het eerste recept. De zin van het gebruik is meestal onduidelijk. Het gebruik gebeurt vaak in combinatie met andere middelen en stoppen is vaak moeilijk.

Mentale achteruitgang na operatie

Een nieuwe studie toont dat een operatie niet zonder risico is als je kalmerende middelen zoals xanax neemt. Want ook postoperatieve cognitieve dysfunctie (POCD) wordt toegeschreven aan kalmerende middelen. POCD is geestelijke achteruitgang na een operatie.

Het slikken van xanax en aanverwante middelen is dus riskant, vooral voor oudere mensen. Dat 1.9 miljoen mensen in Nederland kalmerende middelen slikt is schrikbarend. En een groot deel hiervan is inmiddels boven de 65 jaar. Hoe ouder je bent, des te groter de kans is dat je deze medicatie krijgt. Zo wie zo hebben oudere patiënten al een hogere kans op Alzheimer natuurlijk.

Schade aan hersenen

angst en paniek, xanax moet helpen
Helaas veroorzaken xanax en soortgelijke middelen hersenschade

Deze bijwerkingen als hersenschade door xanax en dergelijke zijn allang bekend. Toch schrijven artsen ze nog veel voor. Het is een korte termijn ‘oplossing’ met lange termijn gevolgen. Hoewel korte termijn oplossing? In de praktijk gebeurt vaak anders: en kan je ze makkelijk langdurig gebruiken.

Waarschuwingen al 30 jaar geleden

In 2010 kwam the Independant met een publicatie die insloeg als een bom bij de medicijnindustrie: de krant publiceerde een stuk waarin stond dat de Medical Research Council al 30 jaar eerder gewaarschuwd had voor de hersenschade die benzodiazepinen als valium en xanax veroorzaken.

In 1975 waren xanax en co nog wondermiddelen. Van chronische angstklachten tot milde stress; het was de oplossing. Alleen al in Amerika werd het middel dat jaar 103 miljoen keer uitgeschreven. Het jaar erop uitte de arts David Knott (University of Tennessee) zijn grote zorg over het geheugenverlies als gevolg van het gebruik: 

“Ik ben ervan overtuigd dat xanax, valium, librium en gelijksoortige middelen het brein schaden. Ik heb schade aan de hersenschors gezien en ik denk dat het door deze benzodiazepinen komt. Ik begin me af te vragen of deze schade permanent is.” 5

dr. David Knott

Andere bijwerkingen

Behalve cognitieve achteruitgang komen de rustgevende middelen zoals xanax nog met andere bijwerkingen: blaascontroleproblemen, toevallen, onvast staan en lopen. 6 Allemaal gevaarlijke bijwerkingen, met name voor ouderen.

Hoe werken benzodiazepinen?

Xanax en gelijksoortige medicatie stimuleren de breinreceptoren voor GABA (gamma-aminoboterzuur). GABA is de primaire neurotransmitter die angst, stemming, slaap en pijngevoeligheid beïnvloedt. 7

Wat zijn de bijwerkingen?

Kalmerende middelen zoals xanax verminderen het vermogen om helder te denken en om op onverwachte situaties te reageren. Ook verslechteren ze het geheugen. Deze effecten komen al voor bij lage doses. Een gebruik van 3 maanden verhoogt dus al het risico op Alzheimer met 32%. Hoge doses kunnen het ademhalingssysteem onderdrukken of resulteren in coma.

Wanneer de medicatie gecombineerd wordt met narcotica is het gebruik nog riskanter. 6

Hoe verslavend zijn ze?

Omdat de rustgevende middelen de gevoeligheid van het brein voor GABA reguleert, heb je na verloop van tijd meer nodig. Voor hetzelfde effect. Je basisgevoel van angst zonder het middel neemt toe. Het is moeilijk om te stoppen met xanax en dergelijke. Als je er eenmaal mee begonnen bent is de weg terug lastig.

Slapeloosheid, geïrriteerdheid, meer angstgevoelens, paniek en rusteloosheid komen als afkickverschijnselen veel voor. 7

Zijn er bewezen alternatieven?

Feiten over benzodiazepenen zoals Xanax

Ze verhogen de kans op Alzheimer’s met 32% bij een gebruik van 9 maanden. Bij een gebruik van 6 maanden, met 84%. Maar er ook andere cijfers! Als je over een periode van 5 jaar 180 dagen een pammetje hebt genomen, is die kans 80% hoger. Hoe dan ook, alle cijfers zijn verontrustend. 3, 4